Furcsa térkép készült Európáról

Vágólapra másolva!
Létezik egy olyan térkép, amely azt mutatja meg, hogy hol található Európában a legtöbb teniszpálya. Talán nem is gondolnánk, de a teniszpálya-sűrűségből érdekes következtetések vonhatók le.
Vágólapra másolva!

„Milyen messze vagy egy teniszpályától? Ha Nyugat-Európában vagy, akkor nem túl messze, Kelet-Európában annál inkább” – vonják le a következtetést az OpenStreetMap infografikájának készítői.

A teniszpályák sűrűsége a népsűrűséggel áll a legszorosabb összefüggésben, az olyan nagyvárosok környéke, mint London, Párizs vagy Madrid jó sűrűn pettyezett, és persze ritkásabbak a teniszpályák a Skót-felföldön vagy a norvég fjordokban.

De a térkép mutatja Nyugat-Európa és az egykori szocialista blokk közötti megosztottságot is, ami a leglátványosabban Németországnál jelentkezik, ahol még mindig elkülönül kelet és nyugat, már a teniszpálya-sűrűség alapján is 

- írja a Roadster.

Egy ideig a „burzsoá, dekadens” sportnak tekintett teniszt nem támogatták a keleti blokkban, és bár azóta errefelé is elkezdtük behozni a lemaradást, egyelőre nem sikerült teljesen.

Különös módon van egy kivétel: Csehország (és kisebb mértékben Szlovákia), ahol a tenisz ugyanolyan népszerű, mint nyugaton, nem véletlenül voltak időről időre olyan klasszisaik, mint Ivan Lendl, Martina Navratilova.

image

További érdekesség, hogy Izlandon, Reykjavik vonzáskörzetén túl mindössze kettő teniszpálya található az egész országban. Az ellenpólus Ibiza és Mallorca szigete, ami ebből a távolságból nagyjából úgy néz ki, mintha kizárólag teniszpályából állna. 

Az Origo korábban beszámolt arról, hogy mikor született meg a tenisz, és hol van a világ egyik legrégebbi teniszpályája. A Falkland Palace Royal Tennis Club a skóciai Fife-ban található. A világ egyik legrégebbi teniszpályájával rendelkező klubban a játék eredeti formájának elkötelezett rajongói még mindig életben tartják a hagyományokat.

A skót egyesület 30 tagból áll, akik rendszeresen találkoznak, hogy „valódi teniszt” (real tennis) játsszanak.

 A különleges pályát 1539-ben építtette V. Jakab skót király.

A „királyi tenisz” (royal tennis) a modern tenisz elődje, amelyet egy négy fallal körülvett kemény pályán játszanak.

A tenisz mai formája csaknem négy évszázaddal később, 1858 és 1870 között jött létre.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!