A fél világ a csodájára jár ennek a furcsa kilátónak

Vágólapra másolva!
Csodálatos természeti környezetben található az a kilátótorony, ahonnan szunnyadó vulkánok, gejzírek és termálforrások figyelhetők meg Kína egyik festői tartományában. A tervezők olyan építményt alkottak, amely maga is a természet részévé válik.
Vágólapra másolva!

Tengchong - ahol a különleges kilátó elhelyezkedik - egy megyei jogú város a Kínai Népköztársaság Jünnan nevű tartományában, amely mindig is híres volt természeti szépségeiről, az elmúlt időszakban pedig felértékelődik a Himalája lábához való közelsége és különleges növényvilága. A környék vulkáni tevékenységéről ismert, ezen kívül - az egykori Selyemút egyik fontos állomásaként - történelmi hagyományokkal is rendelkezik. 

Ehhez a háttérhez kértek a megrendelők egy megfigyelőtornyot, ami anyaghasználatában illik a környezetéhez, ám egyúttal feltűnő épület is a formai tömörsége és az általa kínált élmény révén.

A feladatot helyi vulkanikus kőzet felhasználásával, és M.C. Escher lehetetlen épületeinek ihletésére oldotta meg az osztrák DMAA iroda, az eredmény egy szoborszerű torony lett - írja a Roadster.

Jünnan Kína egyik déli tartománya, amely Vietnámmal, Laosszal és Mianmarral határos. Területe 394.000 négyzetkilométer, amelynek csupán 6 százaléka alkalmas mezőgazdasági művelésre, negyed része erdőség, a maradék pedig hegyvidék, amelyek magassága a nyugati vidékeken a 4000 métert is meghaladja. Fejlődését segítik ásványkincsei, turisztikai látványosságai és az ASEAN országokhoz való közelsége is. 

Három helyen szabaddá válik a torony belsejében futó lépcső, hogy szimbolikusan felidézze a vulkanikus kőzet belső anyagát. A zárt és nyitott részek váltakozásával együtt dinamikus élményt ad, amely látványosan éri el a csúcspontját a terasz-szerű megfigyelő részen. A torony magassága 99 méter, a csúcsára összesen 1980 lépcsőfok vezet fel. 

image

A Távol-Keleten másutt is találhatók hétköznapinak egyáltalán nem mondható építészeti megoldásokkal készült kilátók. Az Origo bemutatta például a 2017-ben épült Mancheonha Skywalkot, amely egy ferde, tojás alakú, acélszerkezetű építmény. 

A Namhangang folyó melletti dombra épült, így a kilátó tetejéről 130 méteres magasságból szemlélhetik meg a látogatók az alattuk elterülő tájat.

A hatalmas, furcsa alakú építmény erős acélvázzal rendelkezik és egy kanyargós, spirális sétány vezet fel a felső részébe. A látogatók a 15 perces sétát követően érik el az erős edzett üvegből készült, a mélység fölé benyúló kilátó platformot. Az acélszerkezet tetején kialakítottak egy drótkötélpályán is az extrém élményekre vágyó látogatók számára.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!