Óriási látványosság lett a turisták körében a Spaghetti csomópont

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Királyságban található M6-os út kanyargós labirintusa Spaghetti Junction néven ismert, Európa egyik legnagyobb autópálya-csomópontja, és naponta több mint 200 000 jármű közlekedik rajta.
Vágólapra másolva!

Nagy-Britannia legforgalmasabb autópálya -csomópontjára még vezetett túrák is indulnak. Ezen a héten az izgalmakra vágyóknak lehetőségük van egy két mérföldes szervezett sétát tenni Birmingham hírhedt spagetti csomópontja alatt, fejenként tíz forintért. Az 52 éves csomópont még a Guinness-rekordok könyvében is helyet kapott , mint "a brit útrendszer legösszetettebb csomópontja" - írja a Mirror.

Az embereket most vezetett túrára hívják az autópálya-sávok alatt, mindössze 10 fontért (nagyjából 4700 forintért)45 perces túrákon vehetnek részt, amely során csatornákat, folyókat, parkot, tavat, utakat, vadvilágot, és még egy strandot is felfedezhetnek.

Az Explore Birmingham szervezői egy közleményben úgy fogalmaztak:

Ez a gyalogtúra egy olyan megdöbbentő és egyedi helyre visz, amelyet kevesen ismernek. Híres (és hírhedt) szerte az Egyesült Királyságban, ez az egyik legismertebb építmény az országban. A városi utak kuszasága félelmet kelthet a bizonytalan sofőrökben, és gyakran sötét helyet foglal el a város lelkében. A közúti infrastruktúra részei alatt csatornák, folyók, park, tó, vadon élő állatok és a graffitik izgalmas egyvelege található.

"Lehet, hogy hagyományosan nem szép, de ennek a kavicsos, városi alvilágnak egyedi atmoszférája van, amelyet meg kell tapasztalni, hogy értékelni lehessen. A fotósoknak pedig egyenesen kötelező. A régi csatornaépítészet feltűnően párhuzamba állítja a modern közúti infrastruktúrát, amelynek nagy részét az utca művészete vesz körül. Tényleg olyan érzés, mintha egy másik világba lépnénk."

"A néha disztópikusnak nevezett terek művészeti kiállítások, táncesemények és filmek hátterenként is szolgál. A túra ennek a rendkívüli, immár több mint 50 éves emlékműnek az örökségét, annak történetét tárja fel."

A Spaghetti Junctiont 1972-ben nyitották meg, körülbelül négy évnyi építkezést követően. 559 betonoszlopa van, ami 13 000 tonna acéllal van megerősítve, és összesen 30 hektárnyi területet fed le. 

Al Hassall idegenvezető így nyilatkozott a BBC-nek: "Ez egy szokatlan tér, de gazdag történelemmel rendelkezik. Sokan gondolkodtak azon, milyen érzés lemenni alá, de az emberek nem feltétlenül tudják, hogyan kell lejutni."

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!