Ezeket vigyük magunkkal, ha ősszel túrázni megyünk

kirándulás
Fotó: Shutterstock/Copyright (c) 2014 Dudarev Mikhail/Shutterstock. No use without permission.
Vágólapra másolva!
A napokban sokak bánatára már bekopogtatott az ősz, viszont nem érdemes búsulni, ugyanis a tavasz mellett ez a legtökéletesebb évszak ahhoz, hogy felfedezzük a természetet. Az őszi kirándulás ugyanis csodás színeket ígér, a fák és az erdők különleges arcukat mutatják ekkor. Akár egynapos, akár többnapos kirándulásra is indulunk fontos, hogy megfelelően felkészüljünk, és mindent magunkkal vigyünk, ezért az Origo most összeszedte az egynapos túrázáshoz szükséges legfontosabb kellékeket.
Vágólapra másolva!

Az őszi kirándulás, a természet megtapasztalása minden esetben rengeteg szellemi és fizikai előnnyel jár, ráadásul hazánkban rengeteg őszi kirándulóhely van, amelyek közül bátran válogathatunk, nehézség, táv, közelség, és látnivaló tekintetében is. Az őszi egynapos kirándulás lehet akár 2-3 óra is, de ha esetleg egy hosszabb túraútvonalnak is nekiveselkednénk, az eltarthat akár 8-12 órán át is. Persze a a 2 órás és a 12 órás túra különbözik a felkészülést és a felszerelést illetően. Általánosságban elmondható azonban, hogy ha hosszabb útvonalat választunk és esetleg zordabb az időjárás, akkor igénytől függetlenül több ruhára, felszerelésre, élelmiszerre és vízre lesz szükségünk. Fontos azonban, bármilyen túrára is készülünk, indulás előtt mindenképp nézzünk át egy listát ellenőrzésképp.

őszi kirándulás
Az őszi kirándulás különleges fényeket és színeket ígér.  Fotó: Shutterstock/Copyright (c) 2014 Dudarev Mikhail/Shutterstock. 

 

Őszi kirándulás esetén semmiképp se hagyja otthon ezeket:

 

  • Időjárásnak megfelelő lehetőleg vízálló ruházat, túraruha 
  • Túracipő, bakancs
  • Kevésbé romlandó ételek ( amikből jobb, ha többet pakolunk, mint amennyire úgy érezzük, hogy szükségünk lehet)
  • Kulacs (lehetőség szerint minél több vizet vigyünk)
  • Navigációs eszközök, például térkép és iránytű
  • Elsősegély készlet
  • Bicska vagy egy többfunkciós készlet
  • fejlámpa
  • szúnyog és kullancsriasztó
  • papír zsebkendő, wc papír, esetleg nedves törlőkendő
  • kézfertőtlenítő
  • polifoam ülőke

Az őszi túra esetén is süthet a nap, ezért az időjárási  viszonyoktól függetlenül nem árt egy jó sapka. Minden esetben figyelje az időjárás előrejelzést, vegye figyelembe a terepet és

úgy öltözzön, hogy alkalmazkodhasson a változó körülményekhez.

 A legjobb, ha esetleg egy plusz zoknit, vagy bármilyen plusz ruházatot, esetleg egy cipőt vagy éppen egy vízálló poncsót is elpakol, arra az esetre, ha esne az eső és esetleg átázna a cipője.  

Rövidebb, egyszerűbb túrákhoz nagyjából megfelelő egy 10-20 literes táska.

 Amikor viszont befektet egy túrazsákba, érdemes figyelembe vennie a kapacitást, azt, hogy milyen hosszú túrákra menne vele, a hátizsák funkcióit és azt is, hogy megfelelően illeszkedik-e, hogy valóban kényelmes legyen akár órákon át is cipelni.

Sokakat elriaszthat a túrabot, azonban nem csak hegymászók számára ajánlott, ugyanis számos előnnyel járhat bármilyen terepen is gyalogoljon. 

A bot növelheti a stabilitás érzést és a hatékonyságot is, emellett segíthet az akadályok leküzdésében ezáltal pedig nagyobb biztonságban érezheti magát, nem beszélve arról, hogy kevésbé terheli a lábát és a térdeit, így aktívabban igénybe veheti a felsőtestet is. A táskához hasonlóan azonban a túrabot esetében is fontos, hogy  megfeleljen az egyedi igényeinek, így érdemes erre is rászánni egy kis időt a vásárláskor.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!