Mutatjuk a legjobb hétvégi programokat

Hazai kutatók dolgoznak kémiai reakciók dinamikájának atomi szintű számítógépes modellezésén
Hazai kutatók dolgoznak kémiai reakciók dinamikájának atomi szintű számítógépes modellezésén
Vágólapra másolva!
Szeptember utolsó hétvégéjén is rengeteg szabadtéri program várja az érdeklődőket, többek között részesei lehetünk egy alföldi szüretnek, hagyományos mesterségekkel ismerkedhetünk, és megtanulhatjuk azt is, miképp éljünk harmóniában a nagyvadakkal. A kutatók éjszakáján pedig az egész országban különleges programokkal készülnek az egyetemek. Mutatjuk azt az 5 programot, amit nem érdemes kihagyni!
Vágólapra másolva!

Nemzetközi építészeti makettfesztivál Budapesten

Fotó: Facebook / KÉK - Contemporary Architecture Centre

Tíz ország több mint 280 makettjét mutatja be a csütörtökön nyíló 7. Nemzetközi Építészeti Makettfesztivál Budapesten. A Kortárs Építészeti Központ (KÉK) és a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ (MÉM MDK) közös szervezésében megvalósuló kiállítás egy hónapon keresztül október 27-ig, minden héten szerdától vasárnapig látogatható a Walter Rózsi-villa Műhelyterében, a fővárosi Bajza utca 10. alatt. A 7. Nemzetközi Építészeti Makettfesztivál azt kutatja, miként segíti a modell az építészeti gondolat megragadását, kifejezését és átadását. A fesztivál mintegy háromszáz makettet mutat be, hazai és nemzetközi építészirodáktól, oktatási intézményekből és gyűjteményekből. A kiállításon amatőr makettek, színházi modellek, gyerekek által készített modellek és építészektől származó kísérleti, munkaközi makettek sora mutatja be, hogy mire is jó a makettkészítés. A fesztivál programját tárlatvezetések és workshopok egészítik. A kiállítás a Walter Rózsi-villában váltott regisztrációs jeggyel ingyenesen látogatható.

Hagyományos mesterségekkel ismerkedhetünk Ópusztaszeren

Fotó: Facebook / Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark

Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban Borszűrő Szent Mihály ünnepe alkalmából a vendégek szombaton hagyományos mesterségek bemutatóin vehetnek részt, részesei lehetnek egy alföldi szüretnek, frissen préselt mustot kóstolhatnak és azt is megismerhetik, hogyan dolgozták föl a egykor a fűszerpaprikát Szeged környékén. A látogatók találkozhatnak fafaragóval, kádárral, szűrhímzővel, Aradról érkező kézművesektől a gyöngyfűzés, a nemezelés, a gyékényezés és a bőrözés titkait leshetik el.  Az iparos műhelyeknél népi divatbemutatót rendeznek, és ki-ki magára is öltheti a neki tetsző viseletet, kora délután pedig patkolási bemutatót rendeznek. Szent Mihály napjára, szeptember 29-re - ha az időjárás is kedvezett – beérett a szőlő az Dél-Alföldön, így a gazdák nekiláthattak a must elszűrésének. Az őszi munkálatok közül ezért kiemelt figyelmet kap a szüret a Szegedi tanya szőlőskertjében. A vendégek bekapcsolódhatnak a szőlőpréselésbe, és bőven fogyaszthatnak friss mustot is.

 

Őshonos hazai nagyragadozók a Falka Napokon

Fotó: Facebook / Falka Napok

Egyebek mellett filmvetítésekkel, a régió természeti értékeit bemutató túrákkal, ismeretterjesztő előadásokkal és játékos foglalkozásokkal várja a látogatókat a Falka Napok elnevezésű természetismereti fesztivál szeptember 27-én és 28-án a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Répáshután. Az elmúlt évtizedekben ismét visszatértek hazánkba az őshonos nagyragadozók: a barnamedve, a szürke farkas és az eurázsiai hiúz. A Falka Napok fesztivált WWF Magyarország Alapítvány szervezi partnereivel és a magyar állam támogatásával. A szervezők tájékoztatása szerint az ingyenes természetismereti fesztivál fő célja, hogy bemutassa a hazánkba visszatért nagyragadozókat, ezáltal is segítve a velük való együttélést. A fesztivál ismeretterjesztő előadások, túrák, filmvetítések, játékos foglalkozások segítségével mutatja be természeti értékeinket. Lesznek természetismereti séták, az ifjú természetbúvárokat pedig a WWF Magyarország önkéntesei által vezetett PandaTúra várja, amelyen előzetes regisztrációval lehet részt venni. 

 

Drónszimuláció és interaktív bemutatók a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen

Fotó: Facebook/ NKE

Hadászati bemutatókkal, szabadulószobákkal, drónszimulátorokkal és szolgálati kutyás bemutatókkal is várja az érdeklődőket pénteken a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) az idei Kutatók éjszakáján. A digitális átalakulástól az álhírekig, a háborúk hatásaitól a klímaváltozásig számtalan témát érintenek majd a kutatók, oktatók, hallgatók közreműködésével szeptember 27-én megvalósuló kísérletek, előadások és interaktív programok. Több előadás is foglalkozik majd a mesterséges intelligencia aktuális kérdéseivel. A szervezők emellett egy Magyarország euroatlanti integrációjának történetét feldolgozó történelmi témájú szabadulószobával is készülnek, az Orczy-parkban pedig egy szolgálati kutyás bemutatóval várják a látogatókat. A Debreceni Egyetem szolnoki campusán emellett láthatók lesznek meteorológiai szenzorokkal felszerelt pilóta nélküli repülőgépek, valamint egy magyar fejlesztésű 3D-s nyomtató látványos nyomtatási folyamatát is megtekinthetik a látogatók.

 

Muzsikál az erdő a Körösök völgyében

Fotó: Facebook / Muzsikál az erdő

Szeptember 27-29. között Gyulán és környékén rendezik meg a Muzsikál az erdő programsorozatot. A rendezvény hagyományosan az Országos Erdészeti Egyesület Erdők Hete programsorozatának nyitórendezvénye is a dél-magyarországi régióban.  Céljuk, hogy "az embereket egy fenntartható életvitel felé fordítsák az erdő, a zene és a művészetek erejével", ami egyre aktuálisabb a klímaváltozás miatt. Az egészséges életmód jegyében lesz kenu- és kerékpártúra, természetismereti élményséta is. A gyerekeket kézműves-foglalkozásokra, bábszínházi előadásra és népviseletes interaktív játszóházba invitálják; lesz íjász-, solymász- és komposztálási bemutató, erdei akvarellfestés és hagyományőrző szilvalekvárfőzés. Bemutatót tart egy erdélyi taplászmester, és helyi termékeket is lehet majd kóstolni és vásárolni. A Muzsikál az erdő a Körösök völgyében programsorozatot 2015-ben rendezték meg először Gyulán, egy évvel később pedig Nagyvárad térsége is helyszíne lett az eseménynek. 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!