Családi programok sokasága várja az érdeklődőket a hétvégén

Vágólapra másolva!
Szeptember első hétvégéjén sem kell unatkoznunk, ugyanis még mindig nem ért véget a szabadtéri programok, fesztiválok időszaka. Megkóstolhatjuk az ország legjobb gulyását Szolnokon, körszínpados előadásban nézhetjük az Egri Csillagokat, vagy éppen egy nemzetközi filmfesztiválon válogathatunk a legjobb filmek közül. Mutatjuk azt az 5 programot, amit nem érdemes kihagyni!
Vágólapra másolva!

Az ország legjobb gulyását keresik a Szolnokon

Ikonikus magyar ételek, Ikonikusmagyarételek, étel, magyarétel
Gulyásleves
Fotó: Shutterstock

Idén immár 26. alkalommal rendezik meg a Szolnoki Gulyásfesztivált. A szeptember 6-án és 7-én a Tiszaligetben tartott eseményen gasztronómiai, kulturális és hagyományőrző programokkal, koncertekkel várják a látogatókat, és az is kiderül majd, kik főzik az ország legjobb gulyását. A fesztivál szeptember 6-án (pénteken) kezdődik, amikor hagyományosan a diákok és határon túli magyarok mérhetik össze főzőtudásukat a jótékonysági főzőversenyen. Idén több mint ötszáz hetedik osztályos diák mutatja meg, milyen gulyást tud főzni. Másnap kezdődik a nagy főzőverseny, ahol cégek, baráti társaságok és hagyományőrző gasztronómiai csapatok mérik össze tudásukat. Az eredményt szakmai zsűri értékeli.

 

Családi fesztivál Kecskeméten

Fotó: Facebook / Szórakaténusz

Ismét megrendezi őszindító családi fesztiválját szombaton a kecskeméti Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely. A második alkalommal meghirdetett Szóraka Feszt sok más játékfesztivállal ellentétben nemcsak a gyermekekre koncentrál játékos programokkal, hanem a felnőtteket is várja, hiszen a fesztivál alapgondolata az, hogy „játszani mindenki szeret”. Egész napos program keretében lehetőség lesz a Dr. Code Programozó Iskola oktatói segítséggel egyszerű LEGO-robotok építésére és programozására. Szintén nyitástól zárásig készülnek a szervezők a kiállításokhoz kapcsolódó nyomozó, kereső és kvízjátékokkal, múzeumpedagógusaik jóvoltából pedig több kézműves foglalkozás közül lehet majd választani. A programok ingyenesek, további részletek ITT olvashatók.

 

Az MVM Dome-ba érkezik az Egri csillagok 

Fotó: Nemzeti Színház

Rendhagyó előadás keretében mutatja be Egri csillagok című produkcióját a Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes a Honvédelmi Minisztériummal együttműködésben szeptember 6-án és 7-én Budapesten, az MVM Dome-ban. Az előadásban mintegy kétszáz táncos, valamint száz színész, zenész vesz részt. A szombaton látható előadásokra hatezer diák és pedagógus érkezik az ország több pontjáról. A nagyszabású produkcióra külhoni magyar nézőket is várnak például Temesvárról, Fülekről és Somorjáról. Az előadásokhoz kapcsolódva a Magyar Honvédség is bemutatkozik az MVM Dome épülete előtt. Az előadást a megújult szereposztással először az MVM Dome közönsége láthatja. Dobó István szerepében Trill Zsolt látható, Cecey Évát Battai Lili Lujza alakítja. A főbb szerepekben látható továbbá Schnell Ádám (Jumurdzsák), Bodrogi Gyula (török szultán), Berettyán Nándor (Bornemissza Gergely), Szalma Tamás (Török Bálint) és Söptei Andrea (Izabella királyné).
 

Koncerteket és előadásokat is kínál a CineVersity

Fotó: Facebook / Miskolci Egyetem

Ingyenes programokkal, köztük koncertekkel, filmvetítésekkel és előadásokkal várja az érdeklődőket szombattól szeptember 14-ig a CineVersity elnevezésű rendezvény a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválhoz kapcsolódva. A Miskolci Egyetem és az idén 20. jubileumát ünneplő CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál különleges eseménysorozattal készül, a CineVersity elnevezésű ingyenes programsorozat helyszíne a Csengey-kert. A rendezvény szombaton az Anna and the Barbies zenekar koncertjével és 2016-os dokumentumfilmjének vetítésével kezdődik, vasárnap a Banff Hegyifilm Fesztivál legjobb alkotásait mutatja be a CineFest Adventure.

 

Első alkalommal rendezik meg a Lajtha Fesztivált

Fotó: Facebook / Lajtha Fesztivál

Első alkalommal rendezik meg a Kossuth-díjas magyar zeneszerző, Lajtha László munkásságának emléket állító Lajtha Fesztivált szeptember 6. és 8. között a bicskei Lajtha Ház Kulturális Központban, melyen többek között koncertekkel, előadásokkal és filmvetítéssel várják az érdeklődőket. A fesztivál során Balog Józseffel pódiumbeszélgetést is hallhat a közönség a Lajtha-zongoraművek zenetörténeti és művészi jelentőségéről, Lajtha László életművének első számú szakértője, Solymosi-Tari Emőke pedig a zeneszerző quartetjeiről tart előadást. Mindemellett filmvetítés és változatos gyerekprogramok is várják az érdeklődőket szeptember első hétvégéjén, a bicskei Lajtha Házban. A napközbeni programok ingyenesek, az esti koncertekre a belépés jegyvásárláshoz kötött.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!