A villányi borvidéken sokak szerint már a kelták is foglalkoztak szőlőtermesztéssel. Bizonyíthatóan azonban a rómaik kezdték el a vidéken a szőlőtermesztést, ami azonban középkorban sem állt meg de a német telepesek érkezésével alakultak ki a ma is álló pincesorok számos borvidéki településen, köztük a villányi, a palkonyai vagy a villánykövesdi, területeken is. A villányi borvidék esetében két nagy településhez kötődő, eltérő arculatú termesztés valósul meg. Míg Villányban a modern technológiával készült vörösboroké a főszerep, addig Siklós a fehérboraival igyekszik felvenni a versenyt. Magyarország legdélibb fekvésű borvidékén összesen 2100 hektáron termesztik a szőlőt.
1988-ban alakult meg a Custodes Vinórum de Villány Borrend, melynek célja, hogy a borvidék szokásait, hagyományait őrizze, valamint történetét tovább adja a következő generációknak. A borrend tagjai kiváló borászok, borkedvelő mecénások, akik közül négyen is elnyerték Az Év Bortermelője címet: 1991-ben Tiffán Ede, 1994-ben Gere Attila, 1996-ban Polgár Zoltán és 1997- ben Bock József. A borrend tevékenysége hozzájárult ahhoz, hogy a minőségi borászatban Villány az ország egyik vezető borvidéke lett - írja villányiborvidék.hu
A Jammertal Borbirtok mára már a világ egyik legjobb borászatává vált.
A 2021. évi Concours Mondial de Bruxelles nemzetközi borversenyen a Jammertal Borbirtok Cassiopeia Merlot 2015 bora a világ összes jelentős borvidékéről származó vörösbor közül hivatalosan a legmagasabb pontszámot érte el.
"Nagyon tudatosan készítjük a borainkat” - mondta korábban Kövesdi Zsófia, a 85 hektáros Jammertal Borbirtok borásza.
„Minden szőlőfürtöt egyesével válogatunk át, kézzel szüretelünk, ez a legkíméletesebb szüretelési forma.
Megtartjuk a villányi tradíciókat, de az innováció a fő vezérelvünk. A borkészítésnél a legjobb minőségű gépeket, a legmodernebb technológiát alkalmazzuk.”
A Jammertal Borbirtok koncepciója a borai érési potenciáljára koncentrál.
Ennek megfelelően a hordós érlelést követően nem ritkán 3-6 éves palackban való érlelés előzi meg a forgalomba helyezést.
Ültetvényeik nagy része
A fennmaradó 15 %-on pedig,
Tiffán Imre és fia már a kilencedik generáció a családban, akik szőlőműveléssel és borászkodással foglalkoznak. Az 1992-ben 7 hektáron elkezdett családi vállalkozást folyamatosan fejlesztve, évente vörös és fehérborból 40.000-50.000 palackot állítanak elő. A szőlőtermelés és borkészítés összes fázisát saját kezűleg végzik, pincészetükben hagyományos eljárással készítik boraikat, melyeket korábban a Tiffán Traditionel néven levédett márkanév jelzett - írják a honlapjukon.
Pincészetük csúcsbora: a Tiffán Limité.
Boraikat a legmodernebb technológia helyett inkább hagyományos módon készítik.
A villányi borvidék legjobb dülőiben a következő szőlő fajtákat termesztik: