Mutatjuk az Egyesült Királyság legapróbb otthonát

Vágólapra másolva!
Az észak-walesi Conwy-ban található az Egyesült Királyság legkisebb otthona. A mindössze 3 x 1,8 m alapterületű házban valamikor hatan éltek. Utoljára 20 fontért kelt el, igaz, ennek már több mint 130 éve.
Vágólapra másolva!

Az észak-walesi Conwyban van egy apró ház, aminek alapterülete mindössze 3 x 1,8 m – vagyis olyan széles, mint egy Ford Focus - írja a The Sun.

A hangulatos otthonban van kandalló, hálószoba, de nincsen fürdőszoba. Jan Tyley tulajdonos üknagyapja, Robert Jones mindössze 20 fontért vásárolta meg az ingatlant 1891-ben, a műemlék épület pedig azóta is a család öröksége.

Amikor kicsi voltam, úgy tűnt, ez a családi élet része

– mondta Jan, aki 2015-ben örökölte meg a házat. Úgy fogalmazott, amióta az övé, olyan, mintha dicsekedne vele, az emberek ugyanis tudják, melyik ingatlanról van szó. Gyakran azt kérdezik, hogy melyik a második legkisebb ház az országban. "A válaszom: fogalmam sincs!" 

A legkisebb ház, más néven Quay House a 16. században épült. "Úgy tartják, hogy valaki éjszaka építette a házat, annak a szabálynak köszönhetően, amely szerint ha naplemente után építenek házat, és napkeltére füst árad a kéményből, akkor a telket sajátjának tekinthetik" - magyarázta az ügyvédnő. 

Csak egy homlokzat és egy tető kellett ahhoz, hogy kész legyen egy ingatlan.

Bár nem ismert, hogy ki építette a házat, Jan kiderítette, hogy jó páran laktak együtt a házban. "Leengedték a csapóajtót, kiterítettek egy matracot, az egész padló nagyjából akkora, mint egy franciaágy” – tette hozzá. A házban maximum hat ember fér el kényelmesen, de valójában egy anya, apa és négy gyerek lakott a pici házban. „A gyerekek az emeleti gerendák közé akasztott függőágyakon aludtak” – mondta. 

 Jan üknagyapja 1900 májusáig élt a házban, amikor is az épületet emberi lakhatásra alkalmatlannak ítélték, és kénytelen volt elköltözni.

Nemrég arról írtunk, hogy elképesztő áron árulnak Nagy-Britanniában egy másik házat, ami szintén a legkisebb ingatlanok egyike. A lakás alapterületénél még a kert is jóval nagyobb. Az interneten sokan azt írták, szerintük ez egy garázs, amit átalakítottak és nem kellene irreális áron árulni. Arról is beszámoltunk, hogy milliókért kelhet el egy hidegháborús bunker, mégis hiányzik belőle egy fontos dolog. Az SDL Property Auctions vezetőjének elmondása alapján úgy tűnhet, hogy minden megvan az épületben, ami egy kényelmes élethez szükséges. Azonban ez nem így van, ugyanis nincsen benne mosdó, ami rendkívül megnehezíti az ott élést. 

A magyarok elsöprő többsége, 90 százaléka vélekedik úgy, hogy egy otthon felújítása nem csak a lakást, vagy a házat, hanem a benne lakók életét is megújítja – derül ki az Újház reprezentatív kutatásából, amelyet a hálózat impozáns solymári kereskedésében ismertetett Szórády Csilla vezérigazgató. Eperjes önkormányzata pedig úgy határozott, hogy egymillió forint támogatást ad a településre költöző fiatal családoknak. A településen, ahol több fejlesztést is végrehajtottak az elmúlt időszakban, már 3-5 millió forintért lehet házat vásárolni.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!