Legszebb őszi kirándulóhelyek, ahova érdemes ellátogatni - videó

őszihelyek, Lillafüred,
Lillafüred
Fotó: Shutterstock
Vágólapra másolva!
Az ősz beköszöntével a természet káprázatos színekbe öltözik, és egyre többen keresik az alkalmat, hogy kiszabaduljanak a város zajából, és élvezzék a friss, hűvös levegőt. A lehulló falevelek, a sárgás-vöröses árnyalatokkal festett tájak és az aranyló napsütés miatt sokak kedvenc évszaka az ősz. Cikkünkben összegyűjtöttünk a legszebb őszi kirándulóhelyek közül hatot, ahol feltöltődhetünk és átélhetjük az évszak varázsát. Legyen szó egy könnyű erdei sétáról vagy egy izgalmasabb túráról, ezeken a helyeken garantáltan megtalálja a természet csodáit.
Vágólapra másolva!

A kirándulás remek módja annak, hogy kiszakadjunk a mindennapok rohanásából, és feltöltődjünk a természetben. A természet szépségei, a csend és a nyugalom segítenek levezetni a stresszt, javítják a hangulatunkat, és erősítik a koncentrációt. Emellett a kirándulás lehetőséget ad arra, hogy új helyeket fedezzünk fel, aktívan pihenjünk, és erősítsük a kapcsolatainkat, akár barátokkal, akár családdal vágunk neki a túráknak. Az ősz kiváló időszak arra, hogy kihasználjuk a hűvös, de napos hétvégéket egy-egy kirándulásra. Ehhez összegyűjtöttük a legszebb őszi kirándulóhelyek listáját. 

ősz, legszebb őszi kirándulóhelyek
Legszebb őszi kirándulóhelyek
Fotó: pixabay.com

A legszebb őszi kirándulóhelyek határon belül vannak!

  1. Vácrátóti Arborétum 

Ideális őszi úti cél lehet a vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert, amely Magyarország legnagyobb arborétuma. Itt több ezer növényfaj megtalálható, amelyek egy része ősszel csodás színekben pompázik. A kertben kanyargós ösvények vezetnek az ősfák között és olykor kis szigetekre és tavakra is bukkanhatunk. Ha pedig a Sződrákosi-patak mentén haladunk el, akkor egy vízimalmot is találhatunk.

őszihelyek, Vácrátóti arborétum
Vácrátóti arborétum
Fotó: gabormagyar

2. Gemenci erdő 

A Gemenci erdőt különösen érdemes ősszel meglátogatni, hiszen a falevelek sárgulása miatt különleges látványban lehet részünk. A területlen rendkívül gazdag a növény- és állatvilág és a Duna jobb partján található természetvédelmi terület a túrázók kedvelt helye. Az erdő nemcsak gyalog, hanem biciklivel, kajakkal és kenuval is bejárható, és akik kisgyerekekkel szeretnének ide látogatni, azoknak a hétvégén üzemelő erdei kisvasút is izgalmas lehet.

őszihelyek, Gemenci erdő
Gemenci erdő
Fotó: Shutterstock

3. Lillafüred

Az őszi kirándulások szerelmeseinek kihagyhatatlan úti cél Lillafüred, hiszen számos túraútvonal található itt, amely szebbnél szebb helyekre vezet. Ha valaki itt jár, akkor a függőkertet se hagyja ki, amely a lillafüredi palotaszállóhoz vezet és út közben tökéletes kilátást nyújt Magyarország legnagyobb vízesésére. Itt is található kisvasút, amivel egészen Miskolcig lehet utazni. 

őszihelyek, Lillafüred,
Lillafüred
Fotó: Shutterstock

4. Őrség

Ha valaki arra vágyik, hogy az „érintetlen” természetben kiránduljon, annak érdemes meglátogatni az ország nyugati csücskében található Őrséget, amely természeti kincsekben és történelmi- és kulturális emlékekben is gazdag. Patakok, erdők, különleges növények és állatok várják az ide látogatókat. 

őszihelyek, Őrség, Szalafő
Őrség
Fotó: Shutterstock

5. Szalajka-völgy

A Szilvásváradon található Szalajka-völgy a Bükk-vidék egyik legszebb és a kirándulók számára a legjobban kiépített része. Annak aki ide látogat, annak érdemes megnéznie többek között a Fátyol-vízesést, a Szalajka és a Gloriett-tisztást is, ez utóbbi a Szilvásváradi Erdei Vasút végállomása, amely 5 kilométer hosszan vezet végig a völgyön. Itt található Szalajka-patakban és a sebes pisztráng, amely sülve és főve is helyi specialitásnak számít.

őszihelyek, Szalajka-völgy,
Szalajka-völgy
Fotó: Shutterstock

6. Koloska-völgy

A Balaton környéke ősszel is kiváló úti cél, különösen a Koloska-völgy, ahol több izgalmas és gyönyörű túraútvonal is található, valamint itt terül el a Koloska-völgyi Vadaspark, ahol rengeteg őz és szarvas található. Ha ide látogat mindenképp érdemes meglátogatnia a Jókai-kilátót, amely a Balaton-felvidék egyik legszebb kilátója és egy őszi romantikus kirándulás helyszíne is lehet. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!