Repülőtéri folyadékszabályok: van, ahol már nem kell zacskó

Vágólapra másolva!
A repülőtéri biztonsági előírások régóta szigorú szabályokat írnak elő a kézipoggyászban szállítható folyadékok mennyiségére és csomagolására vonatkozóan. Az utasok számára a 100 ml-es korlátozás és a műanyag zacskókba helyezett folyadékok rendszere gyakran bosszantó, és időveszteséggel járhat a biztonsági ellenőrzés során. Azonban a modern technológiai fejlesztéseknek köszönhetően ezek a repülőtéri folyadékszabályok most változnak, megkönnyítve az utazást. Ebben a cikkben bemutatjuk, hogyan módosulnak a folyadékszabályok, mely repülőterek és légitársaságok vezetik be az új eljárásokat, és mit jelent mindez az utasok számára.
Vágólapra másolva!

Amikor az ember repülőútra készül, akkor tudja, hogy számos kényelmetlen és furcsa szabálynak kell megfelelnie a biztonsági ellenőrzésen ahhoz, hogy repülhessen. Ilyenek a repülőtéri folyadékszabályok is. Ez gyakran bonyolította és lassította a biztonsági folyamatot, miközben sok kényelmetlenséget okozott az utazóknak. Azonban most, a fejlett szkennerek és új technológiai megoldások révén ez a helyzet változni látszik, lehetővé téve, hogy az utasok rugalmasabban kezeljék a folyadékaikat, miközben a biztonság továbbra is garantált marad.

drónok, svéd repülőtér, lezárások, repülőtéri folyadékszabályok
Változnak a repülőtéri folyadékszabályok

Repülőtéri folyadékszabályok: ezek a változások 

Jó hír a Bournemouth repülőtérről induló utasok számára, mivel azonnali hatállyal új szabályokat vezettek be a kézipoggyászokra vonatkozóan, amelyek egy kicsit gyorsabbá tehetik a biztonsági áthaladást.

Bár a kézitáskában lévő folyadékok mennyisége továbbra is 100 ml-re van korlátozva, az utasoknak többé nem kell kis műanyag zacskókban szállítaniuk a folyadékot.

Ehelyett folyadékok benne maradhatnak az emberek kézipoggyászában, miközben áthaladnak a szkennereken. Ugyanez vonatkozik az elektromos eszközökre, például a laptopokra és a hangszórókra. Ez pedig azt jelenti, legalábbis elméletben, hogy a biztonsági sorok gyorsabban haladnak majd, és kevesebb időt kell tölteni azzal, hogy mindenki kiveszi a dolgait a táskájából, és kitalálja, mi kerül a tálcába.

Mindez az új CT szkennerek sikeres bevezetésének köszönhető, amelyek az utasok táskájának molekuláris szerkezetét elemzik a fenyegetések észlelése érdekében. A Bournemouth repülőtér közösségi médiában megosztott közleménye szerint: „A Bournemouth Airport befejezte az új biztonsági átvizsgáló berendezések telepítésének és tesztelésének folyamatát az utasok biztonságának javítása érdekében.”

Mivel sok repülőtér még nem vezette be ezt az új technológiát, az utasoknak utazás előtt ellenőrizniük kell a korlátozásokat, mivel előfordulhat, hogy a visszautazáskor a folyadékot átlátszó műanyag zacskóban kell magukkal vinniük a Bournemouth repülőtérre

 – tették hozzá.

A Bournemouth repülőtér nem az egyetlen brit repülőtér, amely bevezeti ezt a technológiát. Az első CT szkennereket 2022-ben vezették be Írországban, és Európa szerte mintegy 350 szkennert használnak.

A brit kormány elkötelezte magát az új technológia 2024 júniusáig történő bevezetésére, azonban ez nem mindenhol valósult meg teljesen, kivéve 

  • Bournemouth, Bristol
  • London Luton
  • Newcastle, 
  • Leeds Bradford, 
  • Birmingham, 
  • London Southend 
  • és London City repülőterein. 

A kézi poggyászban lévő folyadékokra vonatkozó új szabályok sokak számára örvendetes változást jelentenek majd. Egy Londonba utazó amerikai nemrég azt mondta az egyik közösségi oldalon, hogy az Egyesült Királyság régi folyadék szabályai felértek egy rémálommal. Mások azonban már kezdenek belefáradni abba az összevisszaságba, hogy egyes brit repülőtereken az új szabályok érvényesek, máshol pedig továbbra is a régieket használják. És ez által okozott fennakadások jelentős késésekhez is vezethetnek.

Az új szkennerek miatt felmerült a 100 ml-es szabályozás eltörlése is, azonban a bevezetés közben fellépő problémák miatt ez egyelőre nem valósulhat meg. 

A Budapest Airport közlése szerint a Liszt Ferenc repülőtérről utazóknak a (megengedett 100 milliliteresnél vagy 100 grammnál nem nagyobb kiszerelésű) folyadékokat, aeroszolokat és géleket szintén ki kell venni a kézipoggyászból, és átlátszó műanyag zacskóban kell átvilágítani.

Folyadékok, aeroszolok és gélek: mindenféle paszták, krémek, a folyékony és szilárd halmazállapotú anyagok keverékei és a túlnyomás alá helyezett flakonok tartalma; ide sorolandó a fogkrém, a hajzselé, az italok, a levesek, a szirupok, a parfüm, a borotvahab és a hasonló konzisztenciájú egyéb anyagok.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!