Szellemvárossá vált ez a vadnyugati település

Vágólapra másolva!
A hegyekben lévő síparadicsomokról és a Rocky Mountain Nemzeti Parkról híres Colorado rengeteg látnivalót kínál a turistáknak. Azonban van egy szellemváros amit alig ismernek a turisták, ezért a hely azok számára is tökéletes választás lehet, akik egy rejtett gyöngyszemet keresnek. A szellemvárosról annak ellenére, hogy a Pawnee Buttes közelében van, sokan nem is tudnak, emiatt pedig sikerült megőrizni az eredeti formáját.
Vágólapra másolva!

Keota városa, amely a Rocky Mountain Nemzeti Park Pawnee Buttes szikláitól csupán csak néhány kilométerre található, még az 1860-as években épült. Akkoriban a préri nem volt olyan füves terület, mint manapság, emiatt rendszeresen pusztítottak ott hatalmas porviharok. Így a terület mezőgazdaságát az időjárás tönkretette. 

Amerikában ezt az időszakot Dust Bowl néven ismerik, ami egybeesett az 1930-as évek nagy világválságával. Ez azt jelentette, hogy a területen élő mezőgazdászok nem tudtak megélni, ezért kénytelenek voltak elhagyni Keota városát. 

Wild West, WildWest

Fotó: Shutterstock 

A 160 hektáros földterületeket a gazdák úgy tudták megszerezni, hogy megfeleltek Abraham Lincoln törvényeinek, aminek feltételei között szerepelt az otthon építés és területeken való gazdálkodás. 

Emiatt Keota, annak ellenére, hogy népessége soha nem haladta meg a 150 főt, kulcsfontosságú várossá vált az 1250 tanyája miatt. Sőt az ott található vasút kiépítése lehetővé tette a gazdáknak, hogy áruikat a településen kívül is értékesítsék. Emellett a városban rengeteg üzlet működött.

Voltak autókereskedések, könyvesboltok, élelmiszerboltok, hentesek, pékek.

- meséli Vernon Koehler, aki 15 éve a területen dogozik ásványkutatóként. 

A prérin túl dolgoztak az emberek, akik a Keotában lévő tanyákon laktak. Annyian voltak, hogy másfél kilométerenként minden irányban volt egy ház. A tanyákra pedig emberek ezerei jártak dolgozni, akik naponta vonatoztak Sterling és Cheyenne kisvárosai között. 

 Ghost town, Ghosttown
Fotó: Getti Images

Ugyanis nemcsak Keotát hagyták el a lakói, hanem számos kisvárost a területeken. Ezek közé tartozott Sligo is, amiből már csak egy temető maradt, de a kopjafák még mindig látszódnak. 

Ha körbejárunk és megnézzük a dátumokat, rájövünk, hogy az emberek, akiket itt temettek el, azok gyerekek voltak, ők a spanyolnátha-járványban haltak meg 1918 és 1920 között és egy-két évesek lehettek. 

- mondta a DailyMail-nek Vernon Koehler.

Nemcsak a Rocky Mountain Nemzeti Parkban található Keotához hasonló szellemváros. Kínában Kangbashi kerületben található Ordos, amelyet a kínai kormány azon tervének része volt, hogy 20 év alatt 400 új várost építsenek fel. A városban repülőtér, iskolák, mecsetek és rendőrőrsök is vannak, mégis üresen áll. 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!