Gergely Károly: Kamatadó ellen is véd a lakástakarék

Vágólapra másolva!
A kamatadó bevezetése után még inkább megéri szerződést kötni. Ráadásul a támogatások szűkítését követően sokan csak a lakástakarékokon keresztül juthatnak állami támogatáshoz.. Gergely Károlyt, a Fundamenta Lakástakarék igazgatóját a lehetséges konstrukciókról, és a legkedvezőbb feltételekről faggatták. Kiderült az is, hogy a támogatott hitelből az ügyfeleknek nem feltétlenül kell lakást vásárolni.
Vágólapra másolva!

Sziasztok! a Fundamenta Lakástakarékpénztárat vezetem, és a lakásfinanszírozással illetve öngondoskodással kapcsolatosan lehet tőlem kérdezni. Sokat kalandoztam, éltem Németországban, egy évet Krétán, és később kerültem a banki világba. Aki kíváncsi, kérdezhet!

A gyerekeim 19 és 16 évesek. Mikor érdemes kötni nekik egy ilyen megtakarítást? [gyogyvirag@]

-A gyerekeknek abszolút aktuális, hiszen 4 éves megtakarítás után lehet felvenni hitelt 3,9 százalékos kamattal, aminek a thm-je 5,1 százalék, ez jelen pillanatban a forint piacon nyugodtan mondhatjuk, a legjobb ajánlat. Minden év megtakarításához az állam 30%-os állami támogatást ad, maximum 72 ezer forint értékben. Miért hagyná ki az ember ezt a lehetőséget?

Most megéri új lakástakarékot indítani? [Framme]

-Most éri meg igazán! Július 1-vel új módozatokat indítottunk, a felveendő hitel csak 3,9 százalék, a szeptembertől bevezetett kamatadó a lakástakarékpénztárra NEM vonatkozik, 40 százalék megtakarítás után fel lehet venni 60 százalék hitelt. Nagyobb szerződéses összeg érhető el ezáltal, 3,2 és 6,3 millió forint között. Ez azt jelenti, hogy ha valaki két szerződést tud finanszírozni, ami havonta maximum kétszer 20 ezer forint, akkor akár 12,5 millió Ft finanszírozási összeghez tud hozzájutni kamatadómentesen! Egyébként más konstrukciókra visszavonták az állami támogatást. A lakástakarékpénztárra nyilván az öngondoskodás támogatása miatt hagyták meg.

Kinek érdemes és kinek nem lakás-takarékpénztári szerződést kötni? [zsiga beata]

-A fiataloknak, mert az első lakásra gyűjtenek és használt lakásvásárlásra, vagy felújításra is felhasználható. A szülők vagy a nagyszülők is fizethetnek szerződést, ez esetben a szerződő a szülő vagy nagyszülő de a kedvezményezett a gyerek vagy az unoka. A középkorúak akik lakással már rendelkeznek, felújíthatnak ebből az összegből vagy lakásukat nagyobbra tudják cserélni a lakáskassza szerződésük segítségével. Az idősebbek a legjobban és legkönnyebben talán a lakástakarékpénztáraktól kaphatnak hitelt mert mi csak annyit nézünk praktikusan, hogy valaki fizeti-e a megtakarítást és utána a kiutaláskor akkor is odaadjuk az összeget, ha a megtakarító vagy szerződő már 75 vagy 80 éves. Egyébként több 90 éves ügyfelünk is van!

Fotó: Marton Bálint
Fotó: Marton Bálint

Milyen módon tudja felvenni a versenyt a fundamenta a jelenleg piacon lévő megtakarítási életbiztosításokkal? [balazs(85)]

-Korábban tíz évig a Generali biztosító pénzügyi területét vezettem, így van némi rálátásom a területre. Az életbiztosításra általában van egy garantált hozam, ami ma a biztosítóknál 3,5 százalékos kamatot jelent. Az e fölötti hozam attól függ, hogy a biztosító milyen ügyesen sáfárkodik a befektetéseivel. Az ügyfelek sokszor elégedetlenek, pedig a befektetési piac változásai befolyásolják a hozamot A lakástakarék esetében jelen pillanatban a 30 százalékos állami támogatás miatt az első 4 évben évente 13,5 százalékos a hozam. Ez ma a piacon abszolút kiemelkedőnek számít, ráadásul hozzá kell tenni, hogy a megtakarításra járó hozam úgy jár teljes egészében, hogy nem egy összegben, hanem havi részletekben kell a befizetést teljesíteni.

Hogyan juthatok leggyorsabban ahhoz a pénzhez, amit a lakáskassza kínál? [zsiga beata]

-Az alapszabály elvileg az hogy a szerződés megkötése után 4 év múlva fizetünk. De ennél hamarabb is lehet, a szerződés megkötése után 2 év múlva úgynevezett áthidaló kölcsönt felvenni, ez két éven keresztül piaci kamatozáson fut, tehát amíg el nem éri a 4 évet, 9,9 százalék a kamat. Július 1-től a törvény úgy változott, hogy azonnali hitelt is adhatunk, de csak elméletben lehet azonnal pénzhez jutni, mivel a törvény korlátozza a lakástakarékpénztárak által adható ilyen típusú hitelt. Ezért ezt csak jelenleg a már megtakarító ügyfeleinknek ajánljuk fel, kvázi kiegészítő finanszírozásként.

Nem akarok ingatlant venni. Befektetésnek jó a lakástakarékpénzár? [zsiga beata]

-Szerintem az egyik legjobb, mert 8 év után nem kell lakáscélra felhasználni, mégis megtartható az addig kifizetett állami támogatás, ezzel jelen pillanatban 8,5 százalékos éves hozamot lehet elérni, ami a mai piacon nem rossz

Miért támogatja az állam azokat, akik csak befektetnek? [jl picare]

-Az állam az öngondoskodást támogatja, és nem a befektetőket vagy a hitelkérőket. Azt támogatja, hogy a lakáscélú invesztációk meginduljanak, és itt nem szociális alapon történik a támogatás. A megtakarítást támogatja az állam, de mi a zárt rendszerünk miatt tudunk kedvező hitelt adni. Júliustól a kamat 3,9 százalék, miközben mindenki tudja, hogy jelen pillanatban a Magyar Nemzeti Bank irányadó kamata 7,25 százalékra ment föl.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről