A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Kérdések és válaszok az új Windowsról

Vágólapra másolva!
Olvasóink a Windows Vistáról tehettek fel kérdéseket a Microsoft két szakértőjének, Moldova Györgynek, és Szelthafner Zoltánnak. A beszélgetésből kiderüt, a hazai felhasználókat leginkább az új Windows ára és rendszerigénye izgatja, a magyar verzió pedig csak jövő márciusban lesz elérhető.
Vágólapra másolva!

Mennyi idő alatt készült el az új Windows? [beus8913]
-
Kb. öt év alatt készült el, mert két év fejlesztés után a fejlesztők rájöttek, hogy nem megfelelő a termék minősége. Ezért inkább a nulláról való újraépítés mellett döntöttek ahelyett, hogy kiadjanak egy minőségileg kifogásolható terméket.

Miért olyan nagy az új Windows gépigénye? Nekem egy 700 megahertzes gépem van, azon futna valamennyire legalább? [Quon]
-
A Windows Vista futtatásához minimum 512 megabájt memóriára, és 800 megahertzes processzorra van szükség.

Minden, amit meg kell fizetni az új Windowsban, az a csicsa? Még mindig ez az elsődleges szempont a cégnél? [Haverpajtás]
- A Vistánál épp, hogy nem a csicsa a lényeg - persze az sem elhanyagolható -, hanem a rendszer alapjaiban biztonságos, mivel erre különös figyelmet fektettünk. Ezenkívül új funkciók garmadája érhető el benne: Internet Explorer 7,Media Player 11, új Windows Intéző, továbbfejlesztett, villámgyors kereső, a fiókvédelem, a szülői felügyelet, a már említett Mobility Center, merevlemez-titkosítás. A teljes listát megtaláljátok a www.microsoft.hu/windowsvista címen.

Új PC-t akarok venni, de úgy, hogy majd a Vista is fusson rajta. Milyen konfigurációt vegyek? Honnan tudjam, hogy Vista-képes-e? [gerrycsita]
- A manapság megvásárolható új PC-konfigurációk nagy része alkalmas lesz a Vista teljes értékű futtatására, amennyiben a teljes Vista-élményt szeretnéd élvezni (vizuális effektek, stb.) akkor figyelj oda a videokártyára, az legyen legalább 128 megabájt memóriával felszerelve, emellett érdemes 1 gigabájt rendszermemóriával felszerelni a számítógépet az új Windowshoz.

Milyen újítások lesznek az új Windowsban? [LeBron16]
- Sok újdonság lesz természetesen: ezek egy részét azonnal láthatod majd, a többi inkább a háttérben fejti ki "áldásos hatását". A teljes listát egyébként megtaláljátok a www.microsoft.hu/windowsvista címen, most nem lenne elég az idő felsorolni mindet. A teljesség igénye nélkül, egy pár újdonság: megújult a felhasználói felület (melynek része például, a sokak által már talán jól ismert háromdimenziós ablakforgatás, vagy az egyszerűbb áttekinthetőség érdekében, az átlátszó ablakok). Ezenkívül a rendszer biztonsága is sokat javult minden, a rendszer biztonságát és épségét érintő műveletet a felhasználónak kell jóváhagynia, ezzel megakadályozva a káros programok által kifejtett támadásokat.

Igaz, hogy a Vista kalózmásolatai lebutítják majd magukat? [krimibentudos]
-
A Vista kalózverzióiban számos funkció/szolgáltatás nem lesz elérhető: ilyen például az új grafikus felület, vagy a rendszer frissítései.

A külföldi nyelvű verzió premierje után, mennyivel később lehet majd megvenni a magyar Vistát? [gerrycsita]
-
Terveink szerint március elején.

Lehet XP-ről Vistára frissíteni az XP-t a teljes rendszer legyalulása nélkül?[meepmeep]
-
Igen, amennyiben a telepítőt Windows XP alól indítod. Ekkor átveszi az összes beállításodat és dokumentumodat.

A kékhalált átfestik valami új színre? [Lehel1989]
-
Nem, de nem fogsz vele találkozni.

Forrás: [origo]

Az XP-nél rengeteget szenvedtem a hiányzó illesztőprogramokkal, a telepítéskor egy csomó hardver nem ment. A Vistával menni fog a CD-íróm, nyomtatóm, hangkártyám, tévétunerem, stb? [lapalitta]
-
A Vista a Windows Update-szolgáltatás segítségével teljesen automatikusan telepíti az eszközeidhez tartozó illesztőprogramokat, valamint az esetlegesen alaphelyzetben nem ismert eszközöknek is keres megfelelő drivert. (A Plug-n-Play eszközazonosító alapján).

Nem gondolják irreálisan magasnak a minimális rendszerkövetelményt ? Valamint a látvány helyett, miért nem a biztonságba fektettek bele többet? [M43$73R]
-
Amennyiben nem kívánod használni az új grafikus felületet, gombnyomással kikapcsolhatod, így egy régebbi konfiguráció is tökéletes lehet a Vista futtatására. A biztonságba nagyon is sokat fektettünk: erre egy jó példa az, hogy egy hackerkonferencián többszáz hacker kapta meg a Vista kódját, tesztelve az esetleges hiányosságokat. Megjegyzem, túl sok mindent nem találtak :)

Úgy tudom a Vista már képes lesz DVD-lejátszásra, DVD-írásra. Akkor csak vírusirtót kell majd venni hozzá? [gregoribeng]
-
Ha eredeti Windowsod van, vírusirtót sem kell venned, mert ingyen letölheted az Eredeti Windows - Valódi Előny oldalról. A Vista egyes verziói alapból tartalmazzák majd a DVD-lejátszáshoz szükséges kodeket, tehát a Media Player alkalmas lesz alapból DVD-lemezek lejátszására, DVD-írásra egyrészt a Movie Maker (filmek), másrészt a beépített varázslót használhatod majd adatok írására.

Nekem már most jó PC-m van, nem akarom bővíteni pár évig. Csak a dobozos Vistát vehetem majd meg százezerért? [gregoribeng]
-
Nem, OEM verzióban tetszőleges hardverelemmel megvásárolhatod. A neten olvasható árak a legdrágább, teljes dobozos verziót tükrözik, lehetőleg ne ebből induljatok ki.
További árinformációkkal egyelőre nem rendelkezünk.

Nem ciki, hogy a Mac OS X már most tudja azt, amit az új Windows csak kínálni fog? [gregoribeng]
-
Ez nem egyértelmű, az OSX-be csak a Leoparddal kerül be például a System Restore/kötet-árnyékmásolat-funkció, Time Machine néven. A biztonság terén is előrébb vagyunk, többet nyújtunk (fiókszabályozás, biztonsági központ, továbbfejlesztett Windows tűzfal stb.).

Hogy értitek, hogy előrébb vagytok a biztonság terén? Macre alig van vírus, Windowsra temérdek. A BSD-alapú rendszer pedig nagyon is biztonságos. [gregoribeng]
- Az új biztonsági alrendszer segítségével az eddigi, esetleges támadási pontok is megszűnnek a rendszerben. Jó példa erre az Internet Explorer védett módja, ami megakadályozza, hogy az internetről érkező (és a felhasználó által telepített) programok kárt okozhassanak a rendszerben.

Forrás: [origo]

Ennek a verziónak is lesz Professional és Home Editionje? [Seregant_Ryan]
-
A Vistának ötféle verziója lesz a magyar piacon: Home Basic, Home Premium, Business, Enterprise és Ultimate. A csomagok megalkotásánál a felhasználók egyéni igényeit vettük figyelembe, hogy mindenki megtalálhassa a számára legmegfelelőbb csomagot.

A Vistánál melyik verziót érdemes otthoni használatra megvenni? Melyik az a verzió, amelyik mindent tud? [No1000]
-
Otthoni használatra a Home Premium verziót ajánljuk, ami tartalmazza a Media Center funkcionalitást, a házi videó/képszerkesztést és a szülői felügyeletet. A csúcsverzió az Ultimate, ami mindent tartalmaz (pl. merevlemez-titkosítás, tábla-PC-funkciók). Az alábbi linken megtalálhatod, hogy melyik verzió, milyen szolgáltatásokkal rendelkezik.

Mennyire lesz kompatibilis a régebbi programokkal a Vista? [Seregant_Ryan]
-
A beépített programkompatibilitás-varázsló segítségével a régebbi rendszerekre készült alkalmazások nagy részét probléma nélkül futtathatod majd.

Nekem jó PC-m van, sokat játszom: jobban futnak majd Vistán a játékszoftverek? [gerrycsita]
- Hamarosan megjelenhetnek Vistára optimalizált játékok, amelyek az új rendszerarchitektúrát kihasználva gyorsabb működésre lesznek képesek, tehát a válasz igen.

A Campus-csomagba bekerül az új Windows is? Ha igen, mikor, mely verziói?[vizsgalok]
- Valószínűleg igen, de pontos adatokkal nem rendelkezünk még.

Mi a lényegi különbség az XP és a Vista között?[!SármosFérfi!]
- Minden számítógéphasználó egyre több és több adattal dolgozik (dokumentumok, képek, zenék stb), ezek hatékony rendszerezését is elősegíti az új Windows. Könnyebben találsz, használsz és osztasz meg vele információkat.

Van magyar szakember a Vista fejlesztői csapatában? [@Tivadar@]
- Igen, mi személy szerint kettőről is tudunk.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!