A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Női szemmel az Xbox 360-ról

Vágólapra másolva!
A PlayStationtől vagy a Wii-től fél a Microsoft? Mitől függ az Xbox Live bevezetése? Milyen érzés nőként a hímnemű gamerek között dolgozni? Az Xbox 360 játékgéppel foglalkozó divízió közép-kelet-európai marketing menedzsere, Joó Ildikó chaten ezeket a kérdéseket is megválaszolta olvasóinknak.
Vágólapra másolva!

Nem furcsa dolog, nő létére ilyen dologgal foglalkozni?:) A munkatársai egyenrangúan kezelik? [Ófika]
- Szerintem itt nem a nem számít, hanem a szakmai tudás. Igaz azonban, hogy ez az iparág erőteljesen maszkulin, de talán épp ezért örülnek és becsülik meg a női játékosokat és munkatársakat.

Mitől félnek jobban, a Wii-től vagy a PS3-tól? [masterthief]
- Félni egyiktől sem félünk, jelenleg a régióban az eladásaink messze meghaladják mindkét másik platformot. Pillanatnyilag a piac építése és a videojáték népszerűsítése a célunk. Ebben közösek az érdekeink.

Igaz az, hogy Önöknek egy Xbox eladásán veszteségük van, és a hozzá kiadott játékok árából szép lassan "valóban" megveszi a felhasználó a konzolt? [Kódném 47]
- Ez egy általános stratégia, az első években a hardver ára még annyira magas lenne, hogy kevés felhasználó számára lenne elérhető. Ezért a gyártók - így a Microsoft is - az életciklus elején feláldozzák a profit egy részét a platform népszerűsítése érdekében.

Mikor lesz Xbox Live magyarul? [drolum]
- Egyelőre sajnos nem, a Live online játékrendszerének bevezetése nagyon összetett feladat. Függ a legálisan eladott konzolok mennyiségétől, az adott ország lakosságának méretétől, a pillanatnyi internet penetrációtól. De befolyásolja például a Live ID-k száma, vagyis a nagyon magas számú hazai MSN-felhasználó jó ütőkártya kezünkben az Xbox Live-ért folytatott harcban.

Megéri magyar nyelvű játékokat kiadni? A Halo 3 miért nem az? [masterthief]
- Mindenképp megéri, hisz ez is egy eszköz arra, hogy többletszolgáltatást nyújtsunk a felhasznalóknak. A játékosok zöme szereti az anyanyelvén játszani a különböző játékokat. Itt jegyezném meg, hogy az Xbox 360 az egyetlen olyan következő generációs platform, amire már több játék is magyar nyelven jelent meg.

A játékok lokalizációja azonban nemcsak a magyar csapattól, vagy a Microsoft-központtól, hanem a fejlesztőstúdiótól is függ. A Halót kiadó Bungee például úgy érezte, hogy maximális kapacitás mellett sem tud 17 nyelvnél többet a számára elvárt minőségben kiadni. Így sajnos a Halo 3 magyar nyelven nem érhető el.

Ön szerint hány Xbox 360-at nyúznak itthon a gamerek? [masterthief]
- Csak becsült adatokkal szolgálhatok, mert a Microsoft sajnos nem volt jelen itthon az Xboxszal rögtön a világszintű premiert követően: Magyarországon tavaly októberben dobtuk hivatalosan piacra a terméket. Véleményünk szerint, - illetve a legnagyobb szoftver kiadókkal konzultálva - idén karácsonyig az országban használatban lévő Xbox 360-ok száma 30 ezer darab körül lesz.

Miért nyírták ki ilyen drasztikusan az első Xboxot? A PS2-vel nem bánik így a Sony. [masterthief]
- A legtöbb xboxos játék Xbox 360-on is lejátszható. A konzol élettartama nem csak a platformtulajdonostól, de szoftverfejlesztő cégektől is nagyban függ. Egyértelmű, hogy itt az értékesített darabszám a fontos, és sajnos az előző generációval nem kelhettünk versenyre. Szerencsére az eddigi eladásaink, illetve a piaci elemzők várakozásai alapján ez tényleg egy új generáció lesz.

A másolt játékok használatát hogyan tudják megakadályozni?[jakabbalint]
- Sajnos ez a piac melegágya az illegális másolatoknak, amivel nemcsak a kiadót, de a fejlesztő cégeket is büntetik a kalózok. Miután az eladott darabszám számít például a lokalizálásnál, vagy akár a Live illetve egyéb szolgáltatások bevezetésénél is, igyekszünk mindenkit arra ösztönözni, hogy a kedvenc játékait legális formában vásárolja meg. A Live-on keresztül rendszeresen ellenőrizzük a konzolokat, és különböző algoritmusok alapján periódikusan letiltjuk az illegális felhasználókat. Persze megakadályozni nem lehet a másolást, de igyekszünk, hogy mind volumenében, mind arányaiban minimálisra csökkentsük.

Fotó: Hajdú D. András

Ön mivel győzné meg a vásárlókat, miért vásároljanak inkább Xboxot a PS3 helyett? [Budapest réme]
- Sokkal szélesebb a játékkínálat, illetve olyan címek is a portfóliónkba tartoznak, amelyek a konkurens platformon nem elérhetőek. Ilyen például a jelenleg nagy sikerrel bemutatott Halo 3 vagy Project Gotham Racing 4.

Várható-e valamilyen fejlesztés az Xbox hardverében? Az asztali PC-k már a DirectX 10-es rendszert használják, míg az Xbox csak a DirectX 9-et tudja.[Budapest réme]
- Folyamatosan fejlesztjük az Xboxot, a legtöbb upgrade a játékokon keresztül érkezik, de elképzelhető, hogy a jövőben nagyobb hardveres változások is lesznek.

Lehet-e Xboxhoz például egeret vásárolni? Számomra elképzelhetetlen egy stratégiai játék a konzol irányítójával :) [Budapest réme]
- Nem, egér nem elérhető Xboxhoz, de érdemes kipróbálni a kontrollerrel irányítható stratégiai játékokat. Hisz ezeket már erre az irányításra optimalizálták.

Vennék egy Xboxot, de zavar, hogy hangos a hűtése, a barátnőm nem tudna aludni. Javítanak ezen? [drolum]
- Sajnos az Xbox hűtése valóban nem zajtalan, de ha a játékokat nem néma üzemmódban futattjuk, akkor ez egyáltalán nem feltűnő - a legtöbb játékban nagyon élvezetes a kooperatív illetve az egyéb multiplayer módok: rá kell venni a barátnőt, hogy csatlakozzon. :)

Igaz az, hogy az Xbox360 állandóan túlmelegszik? [RICHARD19921204]
- Igen, hallottunk már ilyen problémáról, de tudtunkkal ez eddig minőségkárosodással nem járt.

Lesz -e változás az ügyben , hogy ne ilyen könyen karcolodjanak meg a játékok miközben üzemel a konzol? [FeeL Th* b**t]
- A karcolódás legfontosabb oka, hogy a DVD nyomásakor minimális egyenetlenségek keletkeznek a felületen. Sajnos a gyors sebesség ahhoz vezet, hogy ilyenkor a CD karcolódik. Igyekszünk az ilyen eseteket a terméktámogatásunkon keresztül kezelni.

Igaz, hogy a jövőben a PC-s és xboxos játékok is egy lemezen jönnek ki? Tehát egy játékot két platformon is lehet majd használni? [banyamama1950]
- Erről jelenleg nincsen információnk.

Miért van az hogy Xboxra hamarabb dobják ki a játékokat mint PC-re? [öcsi112]
- Ez változó. Nagyon sok játék egyszerre jelenik meg több platformon is, azonban ha a játékfejlesztő stúdió például Xboxra szakosodott, ez a verzió hamarabb elkészül, és a PC-s verzióra várni kell.

Úgy tudom, hogy lehet egyszerre játszani PC-n és Xboxon ugyanazt a játékot interneten egymás ellen. Nincs hátrányban ilyenkor az Xboxos játékos a PC-sel szemben a kontroller miatt? [Budapest réme]
- Miután én konzollal játszom, nehéz megitélnem, hogy PC-n egy játék könnyebb vagy nehezebb-e, de például a Shadowrun játékosaitól még nem érlezett ilyen panasz.

Hogyan viszonyul a cég a játékfüggéshez? [roxxor]
- Mi a videojátékokat a jelenkor leginnovatívabb szórakozási formájának tekintjük. Igyekszünk ezen a területen maximálisan kielégíteni a játékosok igényeit. A konzolon elérhető a szülői felügyelet (parental control) funkció, amellyel előre beállított
szabályok alapján játszhat a felhasználó. Vagyis meghatározható a napi játékkal eltöltött maximális idő, illetve a korosztályos besorolások alapján az erőszakos tartalom mennyisége is. Ennek ellenére extrém esetekkel mindig találkozunk.

Mikor lesz olcsóbb az Xbox 360? [peterland12]
- A karácsonyi szezonban nagyon sok akcióval készülünk. Érdemes lesz böngészni a különböző áruházláncok katalógusait.

Az Xbox 360 Elite verziója mennyibe fog kerülni? [delgados]
- Hivatalos ár nincs, ezt minden kereskedő saját maga alakíthatja. Az induló ajánlott fogyasztói ár 118 990 forint, de elképzelhető, hogy lesznek eltérések a piacon.

Ildikó, mikor játszott először videojátékot? Melyik a kedvence X360-on? És PC-n? [drolum]
- Először valószínűleg a Ponggal játszottam: biztos emlékeztek, ez az a tévéjáték volt, ahol egy golyót kellett mozgásban tartani, két kis vonalka segítségével a képernyő két szélén.

Aztán nagy kedvencem volt a kezdeti Prince of Persia, majd nagyon sokáig Nintendo-fanatikus lettem - gondolom nem kell bemutatni Mariót és világát. Xbox 360-on
pillanatnyilag mi mással játszanék, mint a Halo 3-mal?! Persze azért a Guitar Hero-t sem vetem meg. PC-n utoljára a World of Warcraft és a Civilization 4 kötötte le a figyelmemet.

Nagyon gyorsan eltelt ez az egy óra, köszi a kérdéseket. Meglepően sokszínű volt a témaválasztás és érdekes dolgokat feszegetettek. Sajnos vár otthon a Halo 3, így ennyi fér bele mára. Sziasztok!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!