Bozsik Péter kilépett apja árnyékából

Vágólapra másolva!
Január 30-án a Társalgó vendége volt Bozsik Péter, a Vasas edzője, akit nem zavartak sem a Mezey Györggyel, sem a Bozsik "Cucu"-val kapcsolatos kérdések. A Vasas kispadján őelőtte dolgozó edzőt magánál felkészültebbnek, az apját pedig - természetesen - nagyobb futballszemélyiségnek tartja. Bozsik Péter szerint a magyar labdarúgók fejében nagy baj van, de idővel maguktól oldódnak majd meg a hazai labdarúgás problémái.
Vágólapra másolva!
Bozsik Péter, a Vasas edzője

[origo] (hujj): Megjelent, hogy nem Mezey hívta annak idején a Vasashoz. Ha nem ő, akkor ki? Milyen volt a kapcsolatuk egyébként?
Bozsik: Mivel Mezei doktornak nem volt stábja, ezért vezetői ajánlásra került szóba az én nevem, amit ő nagy örömmel fogadott, hiszen annak idején édesapám is sokat segített az ő pályájának idején. Így lettem én a segítője, így kerültem én a Vasashoz.

[origo] (hujj): Mezey nem sértődött meg Önre?
Bozsik: Rossz embernek teszik fel a kérdést. Erre én nem tudok válaszolni. Teljesen korrekt volt a munkakapcsolatunk, amit lehetett, igyekeztem eltanulni tőle. Nagyon sajnálom, hogy így alakult a Vasas és az ő kapcsolata. Az ő lemondása után és az én kinevezésem előtt beszéltünk telefonon, továbbra is a segítségéről biztosított, nem tűnt sértődött embernek.

[origo] (hujj): Nem fél, hogy ha nincs dobogó, azonnal kirúgják és soha többé nem lesz Önből élvonalbeli edző?
Bozsik: Tisztában vagyok vele hogy elég nagy a kockázat, de ebben a szakmában nem lehet félve dolgozni, szeretem a nagy kihívásokat, és bízom benne, hogy odaérünk a dobogóra. Ha ez véletlenül mégsem sikerülne, nem hiszem hogy veszélyeztetné a további élvonalbeli karrieremet.

[origo] (hujj): Édesapjától tanult többet a futballról vagy az UEFA-tanfolyamon?
Bozsik: Természetesen édesapámtól, hiszen sokan azt mondják, hogy a génjeimben van a futball, s a génjeimet tőle kaptam, nem az UEFA-tanfolyamon szereztem. :)

[origo] (forzavasas): Ön szerint fölösleges az UEFA-tanfolyam? Inkább a tapasztalat a fontos?
Bozsik: Az UEFA-tanfolyam semmiféleképpen nem felesleges, a tapasztalat sem elhanyagolható, de ugyanúgy, ahogy a játékban vagy az élet más területén is, elsősorban az adottság a fontos.

[origo] (Guest86198): Mi a véleménye arról, hogy Kiss László felháborodott azon, hogy UEFA tanfolyamot kell elvégeznie azért, hogy edzőként dolgozhasson?
Bozsik: Meg tudom érteni felháborodását, hiszen jó pár esztendeje a szakmában dolgozik, de az Európához történő csatlakozás az élet más területein is követel különböző feltételeket. Alkalmazkodnunk kell az ottani elvárásokhoz, és ha az UEFA licenszhez köti az edzők munkáját, akkor ez ellen nem hiszem, hogy lehet valamit tenni. Úgy gondolom, hogy egy ilyen nagy tapasztalattal rendelkező ember a kisujjából is kirázza a B licensz követelményeit, de gyanítom, hogy egykori edzőm elvi kérdést csinál ebből a dologból.

[origo] (forzavasas): Mennyire fontos egy teremtorna megnyerése?
Bozsik: Különösebb szakmai jelentősége nincs, egészen más, mint a nagypályás futball, de sok olyan elemet tartalmaz, amit a nagypályán is hasznosítani lehet. Viszont mentális szempontból úgy érzem, hogy komoly jelentősége volt ennek a tornagyőzelemnek, hiszen egy Újpestet, egy Ferencvárost, egy Dunaferrt bármilyen versenyben nagy fegyvertény legyőzni.

[origo] (Guest47740): Mit tart a legfontosabbnak, miért nyerték meg a teremtornát?
Bozsik: Csapatban volt egy egészséges agresszivitás, rendkívül motiváltan játszottak valamennyi mérkőzésükön, és emelett azért bebizonyították azt is, hogy tudnak futballozni. Azt hiszem hogy ezeknek az összessége hozta a tornagyőzelmet.

[origo] (Guest80807): Tényleg úgy érzi, hogy a teremtorna-elsőséget nem kell ezt túl értékelni, vagy csak "szokás szerint" szerényen nyilatkozik?
Bozsik: Valóban úgy érzem, hogy nem szabad ezt túlértékelni, viszont a sikerélményből lehet tőkét kovácsolni.

[origo] (Guest47740): Módosítja ez a teremtorna-győzelem az év elején kitűzött, a bajnokságban elérendő célt?
Bozsik: Mivel az év elején a bajnoki cím megnyerését tűzték ki célnak, ezt már nehéz lenne überelni, de maradjunk annyiban, hogy bármilyen nemzetközi kupát érő helyezéssel elégedett lennék. Remélem a vezetők is.

[origo] (Guest86198): Tavaly a Dunaferr a teremtorna megnyerése után bajnok lett. Idén a Vasas megnyerte a teremtornát és...
Bozsik: Erről majd május végén - június elején konkrétan tudok nyilatkozni..

[origo] (Guest47740): Ha megnyerik a bajnokságot, lesz esélyük bejutni a BL-be?
Bozsik: Először is nyerjük meg, utána vesézzük ki, mennyi esélyünk van bejutni a Bajnokok Ligájába. Ehhez egyébként minden magyar csapatnak - a munka mellett - jó adag szerencsére is szüksége van.

[origo] (Guest86198): Ki a kedvenc külföldi játékosa?
Bozsik: Több is van belőlük, Zidane-t, Redondót, Rivaldót, Figót biztos hogy rajtam kívül más is szívesen látná a csapatában, de ez a felsorolás nem teljes. Aki viszont egyértelműen kedvenc játékosom volt a külföldiek közül, a 74-es holland válogatott csapatkapitánya, Johann Cruyff.

[origo] (Guest86198): Véleménye szerint milyen irányba fejlődik a világ labdarúgása?
Bozsik: A pénz és az üzlet egyre nagyobb szerepet játszik a futballban is. Bízom benne, hogy megtaláljuk azt a határvonalat, amit már nem szabad átlépni, mert akkor a játék látja kárát.

[origo] (pattko): Ha valaszthatott volna, Magyarországra, vagy inkabb más országba született volna? Vagy inkább Magyarországra, de más időben?
Bozsik: Szenzációs a kérdés, napokig lehetne róla beszélni. De igazából nem hiszem, hogy ennek értelme van. Az élet így hozta. Itt kell és ezek között a körülmények között megállnom a helyem a sportban és az életben egyaránt.

[origo] (pattko): Dühíti az, amikor sokan arról beszélnek, hogy "minek ölünk pénzt a fociba, be kéne már látni, hogy nem megy ez nekünk"?
Bozsik: Az az igazság, hogy a gazdaságunk se áll sokkal jobban, mint a futballunk, mégis öljük bele a pénzt. Akik a futballt szeretik, azoknak nem lehet megtiltani, hogy áldozzanak kedvenc sportágukra, akik pedig üzletet látnak benne, bízzuk rájuk, hogy ez megéri-e nekik vagy sem. Idővel magától el fog rendeződni a futball összes kérdése, ugyanúgy, mint az előbb említett gazdasági területeken.

[origo] (Guest86198): A jövő labdarúgásában milyen esélyeket lát a magyar foci számára?
Bozsik: Azt mondják, Szálasinak is volt esélye, de azért remélem, hogy a magyar futballnak még több van. Talán a mai tizenévesekből még lehet futballista.

[origo] (hujj): Ön szerint mikor jut el a magyar bajnokság oda, hogy mondjuk csak Szalihamidzsics-szintű légiósok játszanak a csapatokban?
Bozsik: Nem a magyar bajnokságnak kell ide eljutni, hanem a magyar gazdaságnak. Mivel én nem vagyok gazdasági szakember, erre nem tudok válaszolni.

[origo] (Guest86198): Mi az edzői hitvallása?
Bozsik: Erről órákig tudnánk beszélgetni, egy mondatban talán úgy lehetne összefoglalni, hogy tanuljunk meg úgy védekezni, mint a Sacchi-féle olasz válogatott, és támadjunk úgy, mint a Cruyf-vezette Barcelona.

[origo] (Guest86198): Kit tart a legnagyobb magyar edzőszemélyiségnek?
Bozsik: Sebes Guszti bácsit tartom a legnagyobb edzők egyikének, de természetesen nagy edzőegyéniség volt Illovszky Rudolf is, mint ahogy nem feledkezhetünk meg Baróti Lajosról sem. A lista azonban nem teljes, hiszen rengeteg kiemelkedő edzőszemélyiség volt a magyar labdarúgásban.

[origo] (Guest82902): Mennyivel tud többet a szakmából, mint elődje, Mezei György, miért lett jobb a csapat, esetleg a játékosoknak nem tetszett Mezei stílusa?
Bozsik: Mezei Györgynél biztos hogy nem tudok töbet, hiszen az ország egyik legnagyobb elméleti szakembere, talán a koromnál fogva jobban hangot találok a játékosokkal. De hogy a csapat jobb lesz-e, azt majd a tavasz dönti el.

[origo] (Guest80807): Korábban úgy nyilatkozott: a magyar labdarúgók "fejével", gondolkodásmódjával nagy problémák vannak. Az elmúlt fél év során változott a véleménye?
Bozsik: Nem, sőt megerősödött.

[origo] (Guest47740): Remegne a lába a magyar játékosoknak, ha egy nagy csapattal találnák szembe magukat a nemzetközi porondon?
Bozsik: Én még nem találkoztam a csapatommal komoly nemzetközi csapattal, így erre nem tudok válaszolni.

[origo] (Guest86198): A Fradi ön szerint is nemzeti kincs vagy ezt csak a fradisták állítják magukról?
Bozsik: A Fradi véleményem szerint valóban nemzeti kincs, mint ahogy az a Vasas, a Kispest, az Újpest is az.

[origo] (Guest86198): És a nemzeti kincs kategóriába egyetlen vidéki csapat sem kerülhet?
Bozsik: Természetesen a vidéki csapatokat se akarom kirekeszteni a magyar futballból, de én úgy érzem, hogy az elmúlt évtizedek eredményei alapján ezek a klubok azok, amelyeket az egész világon ismernek. Kétségkívül, a magyar nemzetnek szüksége van a vidék sportjára is, így a vidéki futballcsapatokra is, de múltjukat nem mérhetjük össze egyetlen pesti csapatéval sem.

Bozsik Péter, az ember, "Cucu" fia

[origo] (pattko): Hogy néz ki egy átlagos napja?
Bozsik: Negyed hétkor kelek, elviszem a fiaimat az iskolába, kirobogok a délelőtti edzésre, két edzés közt általában ügyes-bajos dolgaimat intézem, vagy a programon dolgozom, vagy a munkatársaimmal egyeztetek. Négy óra felé befejezzük a délutáni edzést, hat körül érek haza.

[origo] (pattko): Sportol valamit a focin kivul?
Bozsik: Amíg a porckorongsérvem nem akadályozott meg benne, imádtam teniszezni, jégkorongozni, de sajnos az utóbbi években nem álll módomban egyik hobbinak se hódolni.

[origo] (Varady_Bela): Mi tartotta annyi ideig a Pénzügyőrben? Igaz, hogy közben egy butikot működtetett?
Bozsik: Nem vagyok egy vándormadár típus, nagyon jó közösségbe kerültem, rengeteg barátot szereztem, rendkívül jól éreztem magam Pasaréten. 1987-ben vettem át édesanyámtól a családi üzletet, s ezt a mai napig műkökdtetem.

[origo] (gazdika): Sajnos sosem láttam Önt játszani, de állítólag édesapját idézte a játékintelligenciája. Miért nem szerződött soha az NB I-be? Keresték egyáltalán?
Bozsik: Valóban azt mondták, nem vagyok tehetségtelen, de nagyon későn lettem igazolt játékos, hiányoztak az alapok, elsősorban fizikális téren, és a tehetségem nem párosult azzal az akaraterővel, amivel édesapám is rendelkezett, márpedig enélkül nagyon nehéz élsportolóvá válni. Volt ugyan ajánlatom az NB I-ből, de úgy gondoltam, ezzel a névvel csak akkor van értelme belevágnom, hogyha kiemelkedőt tudok produkálni,d e úgy ítéltem meg, hogy az említett hiányosságom miatt ennek nincs túl nagy valószínűsége.

[origo] (Varady_Bela): Edzésen megmutatja a fiúknak, hogy pl. hogyan kell beadni belsővel?
Bozsik: Mivel ezek felnőtt játékosok, nekik már nem kell annyi mindent bemutatni, mint a gyerekeknek, de ha nagyon muszáj, akkor meg tudom mutatni, hogy mit kérek tőlük.

[origo] (gazdika): Külső szemlélőként úgy tűnik, Önnek nincsen "híresembergyereke-szindrómája". Igaz ez? Ha igen, ki vagy mi segített abban, hogy ne zavarja az apa "árnyéka"?
Bozsik: Játékosként elég sokáig megvolt ez a problémám, szerencsére sikerült levetkőznöm, és mivel édesapámat elég korán elveszítettem, mára már nem kell attól félnem, hogyha valamit elérek, akkor azt az ő hatására érem el. Úgy érzem, hogy most már magamat adhatom, büszke vagyok rá, hogy én vagyok a kisbozsik, de önálló személyiség vagyok, és ezt talán most már a környezetem is így értékeli.

[origo] (pattko): A fiai tehetsegesek? Fognak focizni?
Bozsik: Mind a ketten fociznak. Van egy mondás, mely szerint a tehetség 95%-ban akaraterő. Az idő eldönti, hogy mennyi szorult beléjük ebből.

[origo] (Guest86198): Milyen lesz a Bozsik stadionban a kispadon ülni?
Bozsik: Biztos hogy érdekes érzés lesz, remélem a közönség kíméletes lesz velem akkor is, ha legyőzzük a Honvédot.

Ajánló:

Korábban:

A címvédő Dunaferr a vezetett, de a Vasas fordított a nemzeti teremlabdarúgó-bajnokság döntőjében, így az angyalföldi gárda 3-1-re nyert. A bronzmeccsen a Ferencváros 3-2-re múlta felül a Hévízt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről