Szívesen fényképezek mindent, ami emberekkel kapcsolatos - Gárdi Balázs díjnyertes fotóriporter a Tá

Vágólapra másolva!
Az [origo] Társalgója február 7-én Gárdi Balázs fotóst látta vendégül. A Népszabadság 26 éves fotóriportere Elnökváltás című képével elnyerte az Év Sajtófotójának járó díjat a Sajtófotó 2000 pályázaton. Ebben az évben ő győzött a Természet és Környezet elnevezésű kategóriában is, valamint övé lett a legjobb kollekcióért felajánlott Munkácsi Márton különdíj is.A nyertes fotókat, a pályázatra beérkezett legjobb munkákkal együtt, március 20-tól láthatják az érdeklődők a Magyar Nemzeti Múzeumban. Március 22-én pedig megnyílik Gárdi Balázs önálló kiállítása, a Magyar Fotográfusok Házában.
Vágólapra másolva!

[origo]: Mennyire ért meglepetésként a Sajtófotó pályázat nagydíja? Hiszen a Népszabadság minden évben elnyeri legalább a díjak harmadát? (Guest98828)

Gárdi Balázs: Nagyon örültem, hogy a képeim ilyen jól szerepeltek. Egyébként esélyesnek tartottam egy-két képemet.

[origo]: Milyen felszereléssel fotóztad a nyertes képet? (SzV)

Gárdi Balázs: Digitális fényképezőgéppel. Hosszú teleobjektív, a digitális váz Canon D2000.

[origo]: Szerinted miért kapta, és kapja általában a díjak nagy részét a Népszabadság? (krumplipeti)

Gárdi Balázs: Szerintem a Népszabadságnál olyan szakmai légkörben tudunk dolgozni, ami inspirálja az embert... Nagyon jó fotóriporterek vannak a lapnál. Egyébként meg a díjakat a zsűri adja... :)

[origo]: Mennyire lehet a sajtófotó pályázatot komolyan venni? Hiszen a pályaművek nem jeligések, és a zsűri saját kollégáit díjazza.

Gárdi Balázs: Szerintem egy héttagú zsűri által elbírált pályázatot illik komolyan venni, egyébként pedig a zsűri tagjai nem olvashatják el a képek hátulján található adatokat, és nem is teszik...

[origo]: Láttam a Kokós képeidet. Ezek kint készültek Németországban? Mi vonzott a feladatban? (bruhher)

Gárdi Balázs: A Kokós képek nagy része Németországban készült, a felkészülése alatt, a többi az EB-cím megszerzése közben és után. Kíváncsi voltam rá emberileg, és érdekes feladatnak tartottam.

[origo]: Mikor találtad ki, hogy fényképész leszel? (Ode)

Gárdi Balázs: Fényképezéssel egész a középiskola végéig nem foglalkoztam. Utána mentem a Práterba (6. sz. ipari szakmunkásképző intézet), ahol megszerettem ezt a szakmát.

[origo]: Kitől tanultál fotózni? (bruhher)

Gárdi Balázs: Az iskolák elvégzése után szakmailag ténylegesen Rédei Ferenctől, a Népszabadság fotórovatának vezetőjétől tanultam a legtöbbet.

[origo]: Digitális fényképezőgéppel dolgozol, vagy "hagyományossal"? Mi a véleményed a digitális fényképezésről? (Peter11)

Gárdi Balázs: A Népszabadságnál fekete-fehér filmre dolgozunk, hál' istennek, de mint minden napilapnál, itt is fontos a gyorsaság, ezért digitális kamerával is sokat dolgozunk. Fotós szempontból mindenképpen hátránynak érzem, hogy ezzel kell dolgozni, de hát a gyorsaság mindenek előtt... :))) Nagyrészt egyébként filmre fényképezek, tényleg csak azokat a témákat fényképezem digitális kamerával, amelyeket gyorsan tovább kell küldenem az újságnak.

[origo]: Hogyan lehet olyan éles képeket fényképezni, mint amilyeneket te csinálsz?

Gárdi Balázs: Olyan kiváló emberektől tanulom, mint nagyon kedves barátom, kollegám, Balogh László. :)

[origo]: Milyen témákat fotózol? (bruhher)

Gárdi Balázs: Mindenféle témát fényképezek: sport, politika, stb.

[origo]: Mennyit kattintgatsz egy nap? (Ode)

Gárdi Balázs: Ez munkától függ, már ha a fényképezésre gondolsz... :))

[origo]: Te úgy dolgozol, hogy napközben ugráltatnak egyik eseményről a másikra? (beeeka)

Gárdi Balázs: Nem. Általában egy reggeli értekezleten a szerkesztők "leadják a rendelést", s aztán a fotórovat vezetője szétosztja a munkát köztünk.

[origo]: Irakba hogyan jutottál el? (SzV)

Gárdi Balázs: Irakba is a Népszabadság küldött el, Szalai Zoli kollegámmal, hogy bemutassuk az ottani életet 10 évvel az öbölháború után. Érdekes volt látni egy szankciók által sújtott országot, és megszokni a hatóságok kiemelt figyelmét. Egyébként dolgozni csak kísérő segítségével lehetett, ami garantálta, hogy csak a megfelelő helyekre jussunk el.

[origo]: Amikor fotózol egy eseményen, elolvasod utána az újságban, amit írnak róla? (beeeka)

Gárdi Balázs: Általában, ha időm engedi, természetesen elolvasom a képeimmel kapcsolatos cikkeket.

[origo]: Jól fizető állás a Népszabi fotósának lenni? (bruhher)

Gárdi Balázs: Azt hiszem, sokkal jobban meg lehet élni alkalmazott fotográfiából, vagy esküvők fényképezéséből, mint fotóriporterkedésből...

[origo]: Lehetséges, hogy a Népszabinál kialakult egyfajta sztárfotóriporter képzés?

Gárdi Balázs: Nem hiszem. Csupán a jó légkör és a hozzáértő szakmai vezetés eredménye mutatkozik meg a képekben. (Guest98828)

[origo]: Melyik lapnál van szerinted a szakmailag legjobb fotóriporteri garda? Melyik a legnagyobb presztízsű hazai munkahely, valamelyik lap, vagy inkább hírügynökség (pl. Reuters)? (SzV)

Gárdi Balázs: Én csak a Népszabadságnál dolgoztam huzamosabb ideig, de azt hiszem, remek gárdája van a HVG-nek is. De nagy szakmai elismerés a Reuters hírügynökségnél dolgozni.

[origo]: Hol vannak a szakmád etikai korlátai? Szerinted helyes megjelentetni egy olyan fotót, amin a halott Jimmy van? (krumplipeti)

Gárdi Balázs: Én nem láttam a halott Jimmyről közölt képet, de semmi esetre sem tartom etikusnak.

[origo]: Van bármiféle "látható" trend a fotóművészetben vagy akár a sajtófotózásban? (fenertamas)

Gárdi Balázs: Úgy érzem, a sajtófotóban szerintem a fekete-fehér képek előtérbe kerülhetnek a jövőben.

[origo]: Mit szólsz ahhoz, hogy a neten gyakorlatilag bárhonnan le lehet lopni képeket? (beeeka)

Gárdi Balázs: Ez igen nagy probléma, viszont óriási előnye a netnek, hogy korlátlanul mutathatja meg a fotós képeit. Egyébként kicsit körülményesebb módszer, de az olló működött régen is...

[origo]: Mit gondolsz Andy Warholról, őt jó fotósnak tartod? (fenertamas)

Gárdi Balázs: Andy Warholt nagy formátumú művésznek tartom, aki pontosan tudta, hogyan legyen elismert művész. Szerintem nagysága nagyrészt ebben rejlik.

[origo]: Amikor külföldre utazol családdal vagy barátokkal, te soha nem csinálsz olyan képet, hogy szobornak nekitámaszkodó turista (mondjuk te) mosolyog? (bruhher)

Gárdi Balázs: Dehogynem. Csak sokkal jobban szeretek dolgozni, mint turistáskodni...

[origo]: Sok fotót csinálsz a barátnődről? (beeeka)

Gárdi Balázs: Nincs állandó barátnőm, de biztos csinálnék róla fotókat...

[origo]: Milyen végzettség kell ahhoz, hogy valaki manapság fotóriporter legyen mondjuk egy újságnál? (giv)

Gárdi Balázs: Szerintem ez nem elsősorban végzettség kérdése, de a szakma telítettsége miatt szempont lehet. Elsősorban azonban a szaktudás dönti el ideális esetben, hogy kit vesznek fel egy újsághoz.

[origo]: Melyik az a része a munkádnak, amelyiket még mindig örömmel csinálod, és mi az, ami untat? (SzV)

Gárdi Balázs: Általában mindent, ami emberekkel kapcsolatos, nagyon szívesen fényképezek, de nagyon élvezem a sportfotózást, és érdekes kihívásnak tartom a politikai protokollfényképezést is.

[origo]: Mindig van nálad fényképezőgép? (bruhher)

Gárdi Balázs: Fényképezőgép természetesen mindig van nálam, nagyrészt azért, mert állandóan dolgozunk. Ha nincs nálam a felszerelésem, egy kis gépet akkor is mindig az övemen hordok, hogy ha érdekes dolgot látok, ne álljak ott tétlenül.

[origo]

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről