Ernyey Béla: Az írás olyan, mint a vágyakozás

Vágólapra másolva!
Ernyey Béla színművész, élt Ausztriában és Németországban, számos magyar és német tévéfilmsorozatban szerepelt, fotózott a Playboynak, később a Hölgyválasz című műsort vezette. Nemrégiben jelent meg első, egy pesti lány és egy magyar származású dúsgazdag amerikai férfi szerelméről szóló, erotikával dúsított regénye, a Curva Pericolosa. Szerinte a kötetben leírt szexuális kalandok szinte mindenkivel megesnek, csak kevesen beszélnek róla, mert a balerinasághoz és az íráshoz bátorság kell.
Vágólapra másolva!

- Hát kezdjük, itt vagyok! Nincs olyan tabu téma, amire ne válaszolnék. Főleg azokkal szeretnék chatelni, akik olvasták a könyvet, de nem kizáró ok, ha nem.

Egyedül írta a könyvet? (Leiaa)

Forrás: [origo]
"A világ álszent"

- Minden egyes betűje, még a borítórajz is saját "termék".

A könyv Vikije kitalált személy, vagy valakiről mintázta? (Axl_Rose_)
- Kitalált személy. Nagy balettrajongó vagyok, ezért a balerinaság számomra alaphelyzet a kiszolgáltatottságuk, a rövid karrier és a karrier ritkasága miatt.

Ön is átélte azokat az erotikus helyzeteket, amelyekről a regényében ír? (Axl_Rose_)
-
A világ álszent. Szerintem te is átélted ezeket a helyzeteket vagy nagy részüket, csak nem mernél regényt írni róla.

Miért érzi most mindenki "kötelességének", hogy ilyen meghökkentő regényeket írjon? (Gondolok itt az Ön könyvére, a Rubyra, Teréz anyura, satöbbi) (Rumplestiltskin)
- Köszönöm a kérdést. Mert jó. Nekem három filmnovellám van már kiteljesedett állapotban. Eredetileg egy dél-amerikai sztorit akartam megírni, de a Big Brother és Való Világ hullám olyan alacsonyra tette a "szexkritikai mércénket", hogy ezeknek a könyveknek törvényszerűen most kell megjelenniük.

Ha jól tudom, Ön is játszott amolyan német erotikus filmekben, mint a Tordai Teri... Ezek a szerepek hogy jöttek? (gondor)
- Én állig begombolkozva álltam Teri mellett ezekben a filmekben, amelyeknek "erotikája" abból állt, hogy néha kivillant Teri melle. Mi lett volna, ha abban az időben egy tévécsatornán mondjuk a Való Világ is látható?

Hogyan jutott el a színészettől a Playboy-fotózásig? (hakapepsi)
- Rengeteget fotóztam ezelőtt is, és most is. Nem érzem igazán ellentmondásosnak azt, hogy a női testet fotózzam, mert egészséges férfi vagyok. Amellett Németországban megkeresett a német Playboy, és az akkori barátnőmet szerették volna fotózni, aki nem akart belemenni, s megkértek, hogy beszéljem rá. Aztán egy esti beszélgetésnél úgy döntöttük, hogy ha már én fotózom, és együtt csináljuk, miért ne csináljuk a Playboynak? Utána pedig olyan sikeres lett ez a produkció, hogy megbíztak más lányoknak a fotózásával is. A legnagyobb kihívás az egészben (ugyanúgy, mint az írásban is), hogy az ember valami olyasmiben tud jót, kiemelkedőt csinálni, ami nem a szakmája. Tehát számomra a legnagyobb elismerés az a csomag volt, ami egyszer csak Chicagóból érkezett a bécsi címemre: egy, az év legjobb fotóit összefoglaló különkiadás volt benne, és egy csekk. Miután Amerikában nem tudhatják, hogy színész vagyok és nem fotós, az ilyesfajta indirekt dicséret számomra sokkal fontosabb, mint hogy az év sztárja lettem Németországban mint színész, mert az a szakmám.

Volt-e szexuális kapcsolata a Playboy akármelyik modelljével? (PEPE)
- Igen.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Szerettél a Playboynak dolgozni? Miért hagytad abba? (Kitty_13_)
- Igen, szerettem ezt a munkát. Azért hagytam abba, mert a mai Magyarországon minden ilyen típusú vállalkozás durvább kell hogy legyen, mint amit én jónak vagy esztétikusnak tartok.

Mondjon egy olyan fotómodellt, akit nem csak a lencse végére kapott volna! :) (Sys-Rq)
- Heidi Klum, de sajnos nem ismerem személyesen.

Annak idején hogyan került Németországba mint színész? Itthon felfelé ívelt a karrierje... Sőt! (holger)
- Szerettem volna olyan musicalekben játszani, amelyeknek akkor semmilyen sanszuk nem volt Magyarországon, ezért mentem a kontinens legnagyobb musicalszínházába, a bécsi Theater an der Wienbe. Ott három évig játszottam olyan zsenik irányítása alatt, mint például Bob Fosse, és csak aztán mentem tovább Németországba. De most emlékeztetni szeretnélek benneteket, hogy nem a nekrológomat írjuk együtt, hanem egy nemrég megjelent és a sikerlistán elég elegáns helyen álló regényről szeretnék veletek beszélgetni, már aki vette magának a fáradságot és kiadott 2480 forintot értem.

Mi lett a sorsa az annak idején az első szépségkirálynőt - Molnár Csillát - halálba kergető pártfunkcinak, akinek nem tetszett, hogy szegény lány nem írt alá semmilyen szerződést? Gondolom, ez Önnek sem egy sikersztori... (cool)
- Nem bizony, a funkcik ugyanúgy megvannak, mint azelőtt, csak ma nem Volga szállítja őket, hanem legalább Mercedes.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről