A Ferrarié az első sor Törökországban

Vágólapra másolva!
Felipe Massa megszerezte pályafutása első pole pozícióját a Török Nagydíj időmérő edzésén, ahol felülmúlta bombaformában lévő csapattársát, Michael Schumachert, akinek így be kellett érnie a második hellyel. A nagy rivális Alonso a harmadik lett.
Vágólapra másolva!

Első etap

A Török Nagydíj időmérő edzésének első etapját a Midland istálló portugál versenyzője, Tiago Monteiro kezdte meg, aki az első pár percben senkitől sem zavartatva egyedüliként körözhetett az isztambuli ringen.

Az első élmenőre azonban nem kellett sokat várni. A világbajnoki cím birtokosa, Fernando Alonso az edzés negyedik percében szállta meg a pályát. A spanyol pilóta azonnal átvette a vezetést, ám ideje jócskán elmaradt a délelőtti eredményektől.

A Toyota német versenyzője, Ralf Schumacher is teljesítette gyorskörét, ám nem tudott maradandót alkotni. Időközben Ralf csapattársa, Trulli átvette a vezetést Alonsótól, ám ideje még nem érte el a délelőtti "szintet".

Hét perccel az edzés vége előtt a Ferrari hétszeres világbajnoka, Michael Schumacher is megkezdte gyorskörét. A német versenyző a délelőtti edzést toronymagasan megnyertre, így nem volt meglepő, hogy majd másfél másodpercet vert Trullira, és ezzel átvette a vezetést. Közben Raikkönen feljött Schumacher mögé a második helyre, ám a finn pilóta majd egy teljes másodperccel volt lassabb Michaelnél.

Már csak öt perc volt hátra az első tréningből, mikor kihajtott a pályára Massa, aki ugyan hibázott, de hatalmas meglepetésre 79 ezreddel elverte csapattársát, és megszerezte az ideiglenes pole pozíciót.

Már ekkor látni lehetett, hogy a Ferrari versenyzőinek a mai nap nem lesz ellenfele, ám Ralf Schumacher a tréning végén mégis hihetetlenül jó időt futott és három tizedre megközelítette az élen álló Ferrarikat. A Toyota sofőrje azonban nem örülhetett túlságosan, mert ugyan bejutott a második körbe, délelőtti motorcseréje miatt tíz helyes rajtbüntetést róttak ki rá.

Renault olasz versenyzője is megpróbálta a lehetetlent, de Fisichella még csapattársát, Alonsót sem tudta megközelíteni.

Az utolsó pillanatokra is maradt még némi izgalom. A Toro Rosso két versenyzője keményen hajtott azért, hogy bekerüljön az edzés második körébe, ami végül nem sikerült nekik. Az első etap legnagyobb vesztese kétségkívül a Red Bull Racing skót pilótája, David Coulthard volt, aki már az első körben kiesett. Nagy-nagy meglepetésre a Midland holland sofőrje, Christijan Albers viszont bejutott a második körbe.

Az első etap után a következő versenyzők búcsúztak: David Coulthard, Scott Speed, Vitantonio Liuzzi, Tiago Monteiro, Sakon Yamamoto, és Takuma Szato.


Második etap

A BMW Sauber versenyzői kezdték meg az időmérő edzés második körét. Elsőként Robert Kubica hajtott ki a pályára, aki hihetetlenül jó időt autózott. Nem sokkal később csapattársa, Nick Heidfeld is megkezdte gyorskörét, és 1:27.2-es idejével azonnal átvette a vezetést. A német-svájci csapat letette névjegyét.

A Toyota német versenyzője, Ralf Schumacher borzolta a kedélyeket, aki meglepetésre 1:27.004-es idővel az élre ugrott, mely a hétvége addigi legjobb eredményének számított. Ralf azonban nem örülhetett sokáig, mert jött Alonso, aki elsőként ment be 1:27 alá. A remek eredmény ellenére a Renault-nál nem volt különösebb öröm, amit csak később lehetett megérteni, mikor jött a Ferrari német versenyzője Michael Schumacher, aki bődületesen jó időt autózott, és több mint egy teljes másodpercet vert riválisára. Schumacher 1:25.850-es idejével átvette a vezetést.

Négy perccel a tréning vége előtt Felipe Massa is megkezdte gyorskörét. A Ferrari brazil versenyzője azonban nem tudta felvenni a versenyt csapattársával, és csak a harmadik helyre hozta be versenyautóját.

Már csak két perc volt vissza a második tréningből és Giancarlo Fisichella még a kiesők között volt. Fisichella azonban az utolsó percben javítani tudott, és felugrott a hetedik helyre.

A végjáték ismét érdekesre sikerült. De la Rosa, Jarno Trulli, és a Honda brazil versenyzője, Rubens Barrichello is a kiesők között volt. Nagy meglepetésre azonban egyikük sem tudott javítani.

Az utolsó pillanatokban az újdonsült futamgyőztes, Jenson Button még futott egy remek időt, mellyel felugrott a második helyre, ám ideje így is egy teljes másodperccel elmaradt az élen álló Schumacherétől.

A második etap után a következő versenyzők búcsúztak: Christian Klien, Pedro de la Rosa, Jarno Trulli, Rubens Barrichello, Nico Rosberg, és Christijan Albers, akinek motorcsere miatt szintén büntetésre kell számítania.


Harmadik etap

Ahogy az lenni szokott, az időmérő edzés mindent eldöntő utolsó tizenöt perces etapjának első fele rém unalmasra sikerült. A versenyzők megkezdték a szokásos körözést, hogy minél több üzemanyagot égethessenek el.

Nyolc perccel az edzés vége előtt megkezdődött a kerékcserék első köre. Elsőként a Renault versenyzői, Alonso és Fisichella kaptak új abroncsokat, hogy megkezdhessék az igazi száguldást.

Az első gyorsköröket a Renault versenyzői teljesítették, ám Alonso 1:28-as, Fisichella 1:27.8-as ideje még nem volt túl jónak mondható. Button első mért körén a harmadik helyen végzett, ám jött Massa, és 1:27.3-as idejével átvette a vezetést. Schumacher első gyorskörén az első kanyarban hibázott, így a Ferrari német versenyzője egy lehetőséget azonnal elbukott.

Két perccel a tréning vége előtt a versenyzők ismét kihajtottak a boxba új gumikért, így ismét az utolsó percre maradt a döntés. Schumacher második gyorsköre hibátlan volt, így 23 ezreddel átvette csapattársától a vezetést, ám nem örülhetett sokáig, mert az utolsó utáni pillanatban Massa még futott egy gyorskört, mellyel megverte csapattársát, így pályafutása során elsőként indulhat majd az élről a holnapi Török Nagydíjon. Mellőle Schumacher rajtolhat, míg a harmadik pozícióból - a pálya tiszta oldaláról - Fernando Alonso várhatja a holnapi futam rajtját.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről