Massa ünneprontó volt a Spanyol Nagydíj időmérőjén

Vágólapra másolva!
Felipe Massa indulhat az élről a vasárnapi Spanyol Nagydíjon, miután a szombati időmérő edzésen három századmásodperccel gyorsabbnak bizonyult a hazaiak kedvencénél, Fernando Alonsónál. Raikkönen harmadik, Hamilton negyedik lett.
Vágólapra másolva!

Sokáig úgy tűnt, hogy a mclarenes Fernando Alonso pole pozícióval örvendezteti meg a spanyol közönséget, ám a gyorskörét utolsóként befejező Felipe Massa egy hajszállal megelőzte a világbajnoki címvédőt, megszerezve ezzel idei harmadik első rajtkockáját.

Első etap

Az első tizenöt perc nem tartogatott túl sok érdekességet, az szinte előre borítékolható volt, hogy a mezőny jelenlegi két leggyengébb csapata, a Spyker és a Toros Rosso már ekkor elbúcsúzik.

Vitantonio Liuzzi, a kisebbik Red Bull csapat pilótája mégis túlélte az első etapot. Ehhez persze kellett az is, hogy a végül a 19. helyen végző Mark Webber egy gyors kör után technikai probléma miatt már ne mehessen vissza a pályára. Hasonlóan járt a Toro Rosso amerikai sofőrje, Scott Speed is, ám az utolsó pozícióban rekedő versenyző még mért kört sem tudott produkálni.

Mindenképpen meglepetés viszont Alexander Wurz utolsó hatban való feltűnése, hiszen a másik Williamsszel Nico Rosberg könnyedén kvalifikálta magát az időmérő következő felvonására. A legjobb elsőkörös kiesőnek járó, nem túl megtisztelő címet a toyotás Ralf Schumacher szerezte meg.

Második etap

A második szakasz derekán Takuma Szato Autója állt meg a pályán, így a japán búcsút inthetett a folytatásnak. Utána az élmenők sorra produkálták a hétvége eddigi legjobb eredményeit. Előbb Lewis Hamilton, majd Felipe Massa is 1:20-as kört repesztett, így továbbjutásuk nem forgott veszélyben.

Nem úgy például Davidsoné, aki egy ízben meg is pördült. A brit vasárnap a 15. helyről rajtolhat, aki így is megelőzte Liuzzit, hiszen az olasz ezúttal pályára sem vitte a Toro Rossót. A Hondák idei formáját elnézve az sem meglepő, hogy Barrichello a 12., Button csak a 14. rajtkockát csípte el.

A kavicságyat többször is megjáró Davidson csapattársának, Takuma Szatónak a 13. hellyel kellett beérnie. A középső hatos legjobb idejét Nico Rosberg futotta, a Williamses így éppen csak lemaradt egy top10-es rajthelyről.

Harmadik etap

A záró felvonást a jól bevett gyakorlatnak megfelelően üzemanyag-fogyasztással kezdték a pilóták. Az utolsó percek viszont roppant izgalmasan alakultak.

A kvalifikáció első két etapjában mért időeredmények alapján egyértelmű volt, hogy az első négy helyet a McLaren és a Ferrari pilótái osztják fel egymás közt. A többieknek, tehát a két Renault-nak és a két BMW-nek, valamint a toyotás Trullinak és a Red Bullos Coulthardnak a többi pozíción kellett osztoznia.

A hajrában, mikor már lejárt az edzés hivatalos ideje is, Alonso állt az élen, akit az utána érkező Hamilton és Raikkönen sem tudott megverni. Csakhogy még a pályán volt Felipe Massa, aki az idén a legutóbbi két versenyen már megszerezte a pole pozíciót. A brazilnak ez sikerült Barcelonában is, ideje ugyanis "bő" 3 századmásodperccel (!) jobb lett Alonsóénál.

A vasárnapi futamon tehát Massa mellől a világbajnoki címvédő Alonso indulhat, de őket szorosan követi a pontverseny másik két éllovasa Raikkönen és Hamilton.

Kubica ezúttal gyorsabb volt csapattárásnál, az ötödik helyen végző lengyel és a hetedik Heidfeld közé Trulli ékelődött be Toyotájával. Az első tizet Kovalainen, Coulthard és Fisichella zárta.

Spanyol Nagydíj - rajtsorrend:


Poz. Pilóta Csapat

01. Massa Ferrari (B)
02. Alonso McLaren-Mercedes (B)
03. Raikkönen Ferrari (B)
04. Hamilton McLaren-Mercedes (B)
05. Kubica BMW Sauber (B)
06. Trulli Toyota (B)
07. Heidfeld BMW Sauber (B)
08. Kovalainen Renault (B)
09. Coulthard Red Bull-Renault (B)
10. Fisichella Renault (B)

11. Rosberg Williams-Toyota (B)
12. Barrichello Honda (B)
13. Szato Super Aguri-Honda (B)
14. Button Honda (B)
15. Davidson Super Aguri-Honda (B)
16. Liuzzi Toro Rosso-Ferrari (B)

17. R. Schumacher Toyota (B)
18. Wurz Williams-Toyota (B)
19. Webber Red Bull-Renault (B)
20. Sutil Spyker-Ferrari (B)
21. Albers Spyker-Ferrari (B)
22. Speed Toro Rosso-Ferrari (B)

Az eredmények nem hivatalosak
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről