A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
20:05VízilabdaMagyarország-Kanada
HUNMagyarország
21:00KézilabdaArgentína-Magyarország
NyílNyíl

Poborsky feneke villant a luxuspocsolyában

Vágólapra másolva!
Hétfőn végre nőtt a gólátlag a németországi labdarúgó-világbajnokságon, a vasárnap hat találat után ugyanis ezúttal kilencszer rezdültek a hálók. A nap első találkozóján Ausztrália - 0-1-ről fordítva - 3-1-re győzte le Japánt, majd a csehek hármat gurítottak az Egyesült Államoknak, és végül Itália 2-0-ra diadalmaskodott Ghána ellen. Ezúttal időrendben a középső, azaz a gelsenkircheni meccset és körítését veséztük ki a helyszínről, amelyen Pavel Nedvedék olyan játékkal rukkoltak elő, hogy máris kikiáltották őket a torna egyik legnagyobb esélyesének.
Vágólapra másolva!

Juha Pál helyszíni tudósítása Gelsenkirchenből

Németországban nyilvánosságra hozták, hogy mennyi szurkoló utazott el eddig a XVIII. labdarúgó-világbajnokság helyszíneire, s a büszke házigazdák számításai szerint, a jó időjárásnak is köszönhetően, múlt hét péntek óta 3 millió fővel nőtt meg hirtelen az ország népessége. Jónak jó volt az idő, de a hétfői az már sok(k) volt, a sörárusok örömére, az izzadékonyok bánatára. Gelsenkirchen buszain tán 40 fok is lehetett (légkondi nem volt, de nyitható ablak sem), az ember ilyenkor úgy élvezné a strandot, de mivel az nem volt a környéken, a leleményes drukkerek taktikát váltottak. A stadion és a belváros között félúton, egy nagy - ám kihalt - üzletközpont díszkútjában áztatták a lábukat, valaki búvárosdit játszott a fél méteres "luxuspocsolyában", Poborskynak pedig a feneke is felvillant (a karakteres arcú középpályást reklámozó fanatikus épp átöltözőben volt, és nem szégyenlősködött).

Gelsenkirchen centrumát elfoglalta Amerika. Nem kell rosszra, politikára gondolni, a tengerentúli szurkolók voltak annyian, hogy a városközpontban az egyik teret teljesen ellepték, és kiálltak produkálni magukat. Zászlókat lengettek, és csak úgy itták a sört, volt, aki egyszerre három poharat tartott a kezében ("Minek kétszer sorba állni?"), egy fiatalember pedig azzal "játszott", hogy tud-e egyszerre négy üvegből inni - nem sikerült neki.

A cseh szurkolók halkan hömpölyögtek a Ruhr-vidéki településen, szinte elbújtak a sok amerikai között, s gyakran közös fotókat készítettek egymásról a két válogatott éljenzői. Az amerikaiak érdekes felütést alkalmaztak a fényképezgetések előtt: "Ájn-cváj-sáj-sze" - kürtölték szét. A szurkolási kultúrájuk egyébként nem volt túl színes (persze könnyű ezt mondani a megaegzotikus ecuadori, trinidadi és angolai szimpatizánsok látványa után), a már emlegetett kis téren annyit hozott ki belőlük az alkohol, hogy háromnegyed óráig torkuk szakadtából júeszéjt (U.S.A.) kiáltottak. Ennyi. Nincs síp, dob, hegedű, tánc, csak sok ember egy rakáson - illetve kettőjük elszakadt a csoporttól, és az állomáson futottak vagy 4-5 kört, közben persze országuk fentebb említett rövidített nevét harsongták.

Míg az E csoport első fellépőinek a "12. játékosai" mulatoztak, addig Ausztrália igen izgalmas meccset játszott Japánnal. A távolkeleti ország szerzett vezetést, aztán a hajrában nyolc perc alatt 3-1-re módosította az állást az 1974 óta vb-részvételre ácsingózó Socceroos.

A gelsenkircheni stadion felett pedig ekkor már javában helikopterek köröztek, nem volt nagyon sok konkrét jele, de érezni lehetett, hogy bizony ennek a meccsnek a biztonságára jobban odafigyelnek a vendéglátók. Immáron az aréna környékén folytatták a bolondozást a tengerentúliak, de ezúttal sem túl eredeti módon, három sörömittas USA-fan vette a bátorságot, és a Scorpions "Wind of Change" című slágerét próbálta meg "karaokézni", a produkcióra pedig a szörnyű kifejezés már-már dicséretként hat, még szerencse, hogy az eredeti énekes hangját nem vették le a képzeletbeli korongról. Nem messze ettől a helyszíntől igazi amerikai fílinget árasztó pompomlányok emelgették a lábukat, nehogy távol érezzék az NHL- és NBA-meccsek hangulatától magukat a óceán átszelésére vállalkozó drukkerek.

Láss csodát, az iszonyatos meleg ellen a Schalke csodaarénájának volt ellenszere, s ezúttal nem a rengeteg sörárusra gondolunk. A stadiont - többek között a csapatok kérésére - fogták, és szinte teljesen befedték, így mindössze a nézők egytizede kapott a tűző napsütésből, a pálya viszont teljesen le volt árnyékolva. Annyira azért sportszerű volt a napocska, hogy a meccs végére alulról feltette székhelyét a nézőtér felső részére, így a szurkolók igazságosan osztozkodhattak a hőség tűrésében.

Rosicky a legjobb, Nedved a legnagyobb sztár

A találkozó rögtön egy fizikai képtelenséggel kezdődött, a 202 centiméter magas cseh Jan Koller ugyanis fejpárbat veszített. A vöröslő európai fanatikusokat ez még hidegen hagyta, de az már nem, amikor Oguchi Onyewu durván felvágta a már jó régóta hóbortos hajviseletű Pavel Nedvedet. Az már nem az aranylabdás hibája volt, hogy végül semmi nem lett az akcióból - tán azért, mert ebből most a sértett kimaradt. Az újabb lehetőségre nem kellett sokat várni, ami ráadásul góllal végződött: egy igazán remek jobb oldali elfutás után a maga módján sebesen szaladó Koller felé jött a labda, amelyet a cseh óriás mintaszerűen - és irtózatos erővel - fejelt be a kapuba, és meg sem állt, a lendülete még vagy kétszáz méterig kitartott, volt is oka az ünneplésre.

Ekkor azonnal felmerült a kérdés, nem fog rosszat tenni a meccsel a gyors gól? Az Anglia-Paraguay és a Portugália-Angola viadalt teljesen tönkretette, itt azonban más volt a helyzet - talán azért, mert az Egyesült Államok csapatát keményebb fából faragták, mint az említett dél-amerikai és afrikai vesztes gárdát?

A közönség hullámzásba kezdett, pedig nem volt unalmas a meccs, igaz, egy embernek csak két másodpercébe kerül, hogy kivegye a részét a "látványelemből", és közben azért a gyepet is szemmel tarthatja. Az amerikai szurkolók egyre hangosabb biztatásának majdnem meglett az eredménye, Claudio Reyna ugyanis a 28. percben távolról nagyon szép kapufát lőtt, a labda befelé pattant, de nem eléggé.

Jót tett Csehországnak, hogy Pavel Nedved meggondolta magát, és visszatért a válogatottba. A Juventusban sokszor a balszélen játszó, 34. életévében lévő szupersztár a nemzeti csapatban középen szerepel, és remek dolgokat művelt ezen a hétfői meccsen is. Ha például összehasonlítjuk kortársával, a leszálló ágban lévő Figóval, elmondható, hogy Nedvednek a gyorsasága nem kopott meg (annyira), futballtudását illetően pedig még mindig a csúcson van, és ezzel nagyon sokat hozzátesz Karel Brückner válogatottjának a játékához. Persze Figo - aki szintén megnyerte korábban az Aranylabdát - is nagy erőssége a luzitán gárdának, de Nedvedben jelen pillanatban több van, legalábbis a két vb-meccsen mutatott játékuk alapján nagyon úgy tűnik.

A csehek exdortmundi csillagainak pedig enyhén szólva nem ment rosszul, a Monacóhoz szerződő Koller után az Arsenal által kivásárolt Thomas Rosicky a vb eddigi legszebb góljával örvendeztette meg a rajongókat (Nedved beadását kifejelték az USA-védők, Rosicky pedig óriási bombagólt szerzett).

A kétgólos előny azért csak megnyugtatta a cseheket, de még ezután is nagy fölényben játszottak, a labdabirtoklási arány 63:37 százalék volt 2-0-s állásnál a javukra. Nedved továbbra is remekül irányított, és egyértelmű volt, hogy ő a cseh csapat legnagyobb sztárja. Amikor az amerikai szurkolók közeléből végzett el szögletrúgást, persze hangosan fütyölés kíséretében, de több tucatnyi ember megindult a szőke középpályás irányába, hogy közelebbről fotózhassa le, a lelátón pedig a rúgás pillanatában ezrével villantak a vakuk. Pedig csak egy szöglet volt - bár az is igaz, régen a kornert fél gólnak nevezték.

A cseh másodosztályból is stabil válogatott Karel Poborsky is figyelmet kért, Nedved pompás balos ívelését kapásból az oldalhálóba lőtte. Rosicky pedig elvette a meccs legjobbja címet Paveltől: előbb óriási kapufát lőtt, megint csak távolról, míg, immáron a meccs hajrájában, egy kiugratás és hosszú sprint után profi futballistaként helyezett a hálóba.

Ekkor már csak egy csapat volt a pályán, az amerikaiaknak mindössze annyi jutott, hogy a Kansas City cserecsatára, Eddie Johnson négy helyzetet kihagyjon (távolról mellé, illetve fölé, csel után a kapusba lőtt, egy pazar beadásról meg lemaradt).

A cseh drukkerek ünneplésbe kezdtek (egyetlen fájdalmuk Jan Koller sérülése), és Karel Poborsky iránti érzéseiket is kifejezték, hisz amikor Brückner a középpályást lehozta, a rutinos játékos nevét skandálták úgy jó egy percen át.

Megnyerik az olaszok?

A találkozót olyannyira magabiztos, szép és eredményes játékkal nyerte meg Csehország, hogy azon túl, hogy mindenki beleszeretett a válogatottba, sokan máris nagy favoritnak kiáltották ki Nedvedéket. Ehhez persze volt egy-két, illetve annál még sokkal több szavuk a cseh futballistáknak, akik ennyire azért nem mennek gondolatban előre - de erre pár óra múlva még visszatérünk (a Brückner-csapat több játékosa is értékelte a meccset az [origo] helyszíni tudósítójának a kérésére).

A csoport esti találkozóján a "bundabotránykodásban" 2006-os világbajnok Olaszország az afrikai elitcsapatnak tartott Ghánával meccselt, és ennek kapcsán felidézzük, a kölni Portugália-Angola meccset követően, hajnali egykor a peronon mit is mondott az olasz szabadúszó újságíró kolléga. A fotós, miután "lekapott" két portugál drukkerhölgyet, kérdésünkre, hogy megzavarta-e Itália futballfiait az olasz bundabotrány, egyértelmű "nemmel" válaszolt: "Figyeljen ide, biztos vagyok benne, hogy megnyerjük a vébét. Mindenki azt hiszi, az olaszok szét vannak esve, de szó sincs róla, egyenes út vezet a döntőbe és a trófea felé" - mondta meglepő magabiztossággal a képeivel a La Gazzetta dello Sportot is kiszolgáló fotós. Végezetül, rátermettségét bizonyítandó a vidám figura elmondta, hogy "szombaton készítettem egy pazar közeli képet Hérnan Crespóról, nézze csak meg, az újság címlapjára kerül".

Hogy Olaszország megnyeri-e a vébét, azt egyelőre senki nem tudja, ám az biztos, hogy Marcello Lippi csapata különösebb gond nélkül győzte le 2-0-ra Ghánát, így a csehekkel karöltve jó eséllyel készülhet a további meccsekre, lassan már a nyolcaddöntőre is.

Kedden sem lesz hiány érdekes ütközetekben, hiszen a világbajnokság ötödik napján végre a címvédő, és egyben a legnagyobb esélyesnek tartott brazilok is bemutatkoznak, a selecaónak azonban várhatóan nem lesz könnyű dolga a meglepetésre készülő horvátok ellen. Egy másik nagy esélyes, Franciaország is pályára lép, a gallok a régi ismerős Svájc ellen kezdik szereplésüket, az előző vébé negyedikje, a Koreai Köztársaság pedig Togóval játszik.

Eredmény, F csoport, 1. forduló:
Ausztrália - Japán 3-1 (0-1)
Kaiserslautern, 45 ezer néző
v.: Esszam Abd El Fatah (egyiptomi)
Ausztrália: Schwarzer - Emerton, Neill, Moore (Kennedy, 61.), Chipperfield - Grella, Wilkshire (Aloisi, 75.), Culina, Bresciano (Cahill, 53.) - Viduka, Kewell
Japán: Kavagucsi - Cuboj (Moniva, 56.; Oguro 90.), Mijamoto, Nakazava, Komano - Nakata, Nakamura, Fukunisi, Alex - Takahara, Janagiszava (Ono, 79.)
gól: Cahill (84., 89.), Aloisi (90+2.), illetve Nakamura (26.)
sárga lap: Grella (34.), Moore (57.), Cahill (70.), Aloisi (78.) illetve Mijamoto (31.), Takahara (39.), Moniva (68.)

E csoport, 1. forduló:
Egyesült Államok - Csehország 0-3 (0-2)
Gelsenkirchen, 50 ezer néző, v.: Carlos Amarilla (paraguayi)
Egyesült Államok: Keller - Cherundolo (Johnson, a szünetben), Pope, Onyewu, Lewis - Reyna, Mastroeni (O'Brien, a szünetben), Beasley, Donovan, Convey - McBride (Wolff, 77.)
Csehország: Cech - Grygera, Rozehnal, Ujfalusi, Jankulovski - Galasek, Plasil - Nedved, Rosicky (Stajner, 86.), Poborsky (Polak, 82.) - Koller (Lokvenc, 45.)
gól: Koller (5.), Rosicky (36., 76.)
sárga lap: Onyewu (4.), Reyna (60.), illetve Rozehnal (16.), Lokvenc (59.), Rosicky (81.), Grygera (86.)

E csoport, 1. forduló:
Olaszország - Ghána 2-0 (1-0)
Hannover, 43 ezer néző
v: Carlos Simon (brazil)
Olaszország: Buffon - Zaccardo, Nesta, Cannavaro, Grosso - Perrotta, Pirlo, Totti (Camoranesi, 56.), De Rossi - Toni (Del Piero, 82.), Gilardino (Iaquinta, 64.)
Ghána: Kingston - Paintsil, Kuffour, Pappoe (Shilla, a szünetben), Mensah - Essien, Appiah, Muntari, Addo - Amoah (Pimpong, 68.), Gyan (Tachie-Mensah, 89.)
gól: Pirlo (40.), Iaquinta (83.)
sárga lap: De Rossi (10.), Camoranesi (62.), Iaquinta (88.), illetve Muntari (41.), Gyan (65.)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!