Szélvihar után napsütés

Vágólapra másolva!
Kis javulás áll be szerdán időjárásunkba. Ugyan a hőmérséklet továbbra is 8-10 fokkal elmarad az ilyenkor megszokottnál, de kevesebb lesz a felhő, és érezhető az enyhülés. Északkeleten még előfordulhat tartós eső, zápor, máshol több-kevesebb napsütés várható. Délelőtt még viharos széllökések lesznek, később barátságosabb lesz az időjárás. Kora délután 13, 18 fokos nappali hőmérsékletekre számíthatunk.
Vágólapra másolva!

Kontinensünk legnagyobb részén szokatlanul hűvös az idő. Közép-Európa után a Földközi-tenger nyugati medencéjét is elérte a sarkvidéki levegő. A francia mediterrán partvidéken például nem éri el a hőmérséklet a 20 fokot, hiába van május vége. Az Alpokban 1500 méter felett továbbra is havazik. Meleg, nyári időjárással csupán Ibéria délkeleti részén, valamint Görögországban találkozhatunk, bár ez utóbbi esetében csak a déli szigetek kerülik el a délutáni heves zivatarokat. A Kárpát-medence felett csökken a felhőzet.

Sokfelé okoz károkat a mára virradóan kezdődött szélvihar.

Szerdán az északkeleti megyékben még további esőkre lehet számítani. Ugyanakkor délnyugat felől felszakadozik a felhőzet, és néhány órára kisüt a nap. Délután az átmenetileg megnövekvő gomolyfelhőkből elszórtan futó zápor kialakulhat, de éjszakára kiderül az ég. Az eleinte viharos erejű lökésekkel kísért északnyugati szél csak fokozatosan mérséklődik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 13, 18 fok között alakul.
A fronthatás délután megszűnik, szervezetünk felszabadul. Frissek, élénkek leszünk, javul közérzetünk. Az átmenetileg szárazabbá váló levegő jó hatással van közérzetünkre. Öltözzünk rétegesen, viszonylag melegen. A kisütő nap és az eleinte viharos szél gyorsan változtatja hőérzetünket. A közlekedők a délelőtti órákban számítsanak veszélyes széllökésekre, legyenek fokozottan óvatosak.

Csütörtök hajnalban helyenként 5 fok alá csökken a hőmérséklet. Délelőtt többórás napsütés melegíti a levegőt. Eleinte csak gomolyfelhők zavarják a napsütést, később délnyugat felől komolyabb felhősödés kezdődik, és a déli megyékben valamint a Dunántúlon eső, zápor alakul ki. A Dunántúlon megélénkül az északi, északnyugati szél. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 20 fok között alakul. Számottevő fronthatás nincs. A nagy napi hőingadozás kissé megterhelheti szervezetünket, de megfelelő, réteges öltözködéssel ennek elejét vehetjük.

Pénteken északon délelőtt egy-két órára kisüthet a nap. Dél felől közben újabb csapadékzóna éri el hazánkat. Az esőzés délután fokozatosan átterjed az egész országra. Megélénkül, a Dunántúlon és a Tiszántúlon időnként megerősödik az északi, északkeleti szél. 14, 19 fokig melegszik a levegő.

A hétvége időjárására is a változékonyság lesz a jellemző. Szombaton az északi megyékben általában 20 fok fölé melegszik a levegő, de vasárnap ismét hűvösebb lesz. Az átmeneti napos időszakok mellett sokfelé várható csapadék.

Főként az északi és a délnyugati országrészben okoz problémát a sáros, nehézgépekkel járhatatlan talaj, mely néhány mezőgazdasági munkát ellehetetlenít. A sok csapadék kárt is okozhat a kerti, mezőgazdasági növényekben.

Az ismétlődő csapadékok folyamatosan terhelik a Duna és Tisza vízgyűjtőjét, folyóink vízszintje emelkedik. Az árvízveszély továbbra is fennáll!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!