Leghidegebb nyárelő évtizedek óta

Vágólapra másolva!
A hét közepéig nem lesz nyár csak tavasz, 1977. óta nem volt ilyen hideg a június eleje. Változatos időjárásra számíthatunk kedden is. A Dunántúlon alig látjuk a napot, sokfelé lesz délután tartós eső. Ugyanakkor délkeleten még a napsütés lesz túlsúlyban. A középső országrészben főként délután várható felhősödés, csapadék. Szerdán és csütörtökön sokfelé fordul elő újabb eső, zápor, helyenként heves zivatar, ami károkat is okozhat. A hét végén lassan melegszik az idő, elszórt csapadékok azonban továbbra is kialakulhatnak.
Vágólapra másolva!

Európa északi és középső területein továbbra is hűvös, változékony időjárás alakult ki. Az Alpok és a Kárpátok valamint az Adria vidékén gyakori felhősödések, helyenként kiadós esők a jellemzők. Kontinensünk keleti szélén egy markáns hidegfront vet véget a néhány napja tartó kánikulának. Nyugat-Európában anticiklon okoz csendes, napsütéses időjárást, még a Brit-szigeteken is sok a napsütés. A Pireneusi-félszigeten kánikula uralkodik, nem ritka a 35 fokos hőség, szaporodnak az erdőtüzek.

Hazánkban már egy hete nyár van - de csak a naptár szerint. 1977. óta nem volt ilyen hideg június eleje! A következő napokban is csak tavaszi időre számíthatunk.

Kedden a középső és keleti országrészben több órára kisüt a nap. A Dunántúlon azonban már délelőtt erősen megnövekszik a felhőzet, és szórványosan alakul ki eső, zápor. A felhőzet tovább vonul keletre, egyre több helyen borul be az ég. Északkeleten a napos időszakokat gyakori záporok, zivatarok törik meg, míg a legnaposabb viharsarki területeken csak késő délután lesz felhősödés és zivatarok. A mérsékelt szélben általában 15, 20 fokra melegszik a levegő.

Számottevő fronthatás nem várható. A tájegységenként változatos időjárás változó hatással van szervezetünkre is. A délkeleti napos vidékeken kifejezetten a közérzetnek kedvező feltételekre számíthatunk, míg a Dunántúlon a gyakori felhősödés lehangoltságot okozhat. A Dunántúliaknak már délelőtt, máshol délután-este lesz szükségük esőkabátra, esernyőre. Tavaszi időnek megfelelően öltözzünk, a gyors változások miatt fontos a rétegesség. A közlekedők helyenként vizes útszakaszokra számítsanak. Az északkeleti megyékben a zivatarok környezetében rövid ideig tartó erős széllökések is előfordulhatnak.

Szerdán a keleti megyékben jobbára erősen felhős lesz az ég, ismétlődő esőre, záporra számíthatunk. Máshol felhős és naposabb időszakok váltakoznak, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. A délkeleti országrész lesz a legborongósabb, míg a legtöbb napsütés a Kisalföldön valószínű. Megélénkül, megerősödik az északi, északkeleti szél. A hűvös időben csupán 13, 19 fokra melegszik a levegő. Kettős fronthatás érvényesül. A frontra érzékenyek körében átmeneti vérnyomás ingadozás jelentkezhet. A gyakori felhősödés kedélyállapotunkban ismét lehangoltságot idézhet elő. Az esernyő használata a helyenként megerősödő szélben körülményes, jobb az esőkabát.

Csütörtökön a Dunántúlon a változóan felhős ég mellett néhány órára kisüt a nap. Máshol jobbára erősen felhős lesz az ég, ismétlődő esőre, záporra, helyenként zivatarra számíthatunk. Délkeleten jelentős csapadék is hullhat. Élénk, időnként erős lesz az északi, északkeleti szél. Kora délután nyugaton 18, 20 fok, keleten 13, 17 fok várható.

Pénteken a keleti megyékben még ismétlődő esőre, záporra számíthatunk. Máshol több-kevesebb napsütés várható, és csak elszórtan alakul ki rövidebb zápor, zivatar. Az eleinte élénk északias szél fokozatosan mérséklődik. Kora délután általában 17, 22 fokra melegszik a levegő.

A hétvége változékony, melegedő időjárást hoz. Szombaton a néhány órás napsütést követően gomolyfelhők tornyosulnak, és sokfelé alakul ki főként délután zápor, zivatar. Zivatarok környezetében átmenetileg megerősödik a szél. Általában 20, 22 fokig melegszik a levegő. Vasárnap már túlsúlyban lesz a napsütés, de a délutáni felhőtornyokból néhol előfordulhat zápor, zivatar. Ekkor már sokfelé megközelíti a hőmérséklet a 25 fokot.

Főként az északi és délnyugati országrészben okoz problémát a sáros, nehézgépekkel járhatatlan talaj és a belvíz, mely sok mezőgazdasági munkát ellehetetlenít, sok kárt okoz a kultúrákban.

A Tisza vízgyűjtőjén az ismétlődő, de területileg csak korlátozott vízmennyiséget adó záporok lassítják az árhullám lefolyását. Egy-egy ilyen heves csapadék ismét veszélyt jelent viszont a patakok, kisebb mellékfolyók számára, sajnos megint készülhetünk rendkívüli helyzetekre.

(ICI Interaktív Meteorológia)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!