Viharok zárják a nagy hőhullámot

Vágólapra másolva!
A délkeleti megyékben még kedden tetőzik a hőség, ott a hőmérséklet akár a 35 fokot is túllépheti. Nyugaton, majd északon többször fordul elő intenzív csapadék. A zivatarokat heves széllökések, felhőszakadás, jégeső is kísérheti, mely helyenként fennakadásokat okozhat a közlekedésben. Egész héten a változékonyság lesz a jellemző, többször fordul majd elő jelentős eső, zápor, zivatar.
Vágólapra másolva!

Nyugat-Európában változékony, az átlagosnál árnyalattal hűvösebb az idő. Napos és felhősebb periódusok váltakoznak, elszórtan alakul ki eső, zápor. Az Alpokban, majd a Kárpát-medencében okoz helyenként kiadós esőket egy keletre tartó erősebb hidegfront. A front előtt viharok is kialakulnak. A Földközi-tenger partvidékén általában napos nyári idő uralkodik, de a hidegfront hatására az Adria északi vidékén egy-egy zivatar is előfordul. Spanyolországban továbbra is találkozhatunk 40 fokot meghaladó forrósággal.

Részletes időjárás

Kedden a délkeleti megyékben kánikula várható többórás napsütéssel. Északnyugat felől ugyanakkor már délelőtt megkezdődik a felhősödés, és főként a Dunántúlon majd északon számíthatunk ismétlődő esőre, záporra, néhol heves zivatarra. A Kisalföldön megélénkül az északnyugati szél. A hőmérséklet csúcsértéke délkeleten a 35 fokot is meghaladhatja, míg a Dunántúlon helyenként nem emelkedik 25 fok fölé.

A viharsarokban kedden még afrikai hőség terheli a szervezetünket. Máshol a gyors változás és a változékony időben a fülledtség, rendkívül magas páratartalom okoz fáradékonyságot, figyelmetlenséget. Legyünk fokozottan óvatosak a közlekedésben! A szórványosan kitörő zivatarokban intenzív csapadék csökkenti jelentősen a látást, a zivatarok viharos széllel is járnak. Az esernyő használatát a széllökések időnként ellehetetlenítik. Északon és nyugaton jelentős csapadék hullik nagy területen, mely sokfelé enyhíti, megszünteti az aszályt.

Szerdán is marad az ország megosztottsága, változóan felhős lesz az ég, néhány órára kisüt a nap. Az időnként erősebben megnövekvő felhőzetből elszórtan alakul ki futó zápor, néhol zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 31 fok között alakul.

Csütörtökön csak néhány órára süt ki a nap. Változóan, többször erősen felhős lesz az ég, szórványosan számíthatunk esőre, záporra, helyenként zivatarra. Mérsékelt lesz a szél. A hőmérséklet csúcsértéke nyugaton 20, 25 fok között alakul, délkeleten még mindig átlépheti a 30 fokot.

Pénteken sokfelé számíthatunk esőre. A hétvégén napos és felhősebb időszakok követik egymást, a változékonyság lesz a jellemző. A délkeleti megyékben átlagos nyári hőmérsékletekre készülhetünk, a nyugati határszélen azonban 25 fok alatt maradnak a maximumok.

(ICI Interaktív Meteorológia)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!