Sajt, csoki, marha, tej
Sajt
A legtöbb fajta tele van zsírral és kalóriával, mégis érdemes időnként szerepeltetni az étlapon a sajtféléket, mert rengeteg bennük a kalcium, és egy olyan, "jó" zsírsavat is tartalmaznak, amely segít küzdeni a rák és a szívbetegségek ellen.
Próbáld ki: erős, határozott ízű és illatú sajtok (feta, parmezán, kék sajt), mert ezekből kevesebb is elég, hogy elérd a kívánt ízhatást. Friss kecskesajt vagy mozzarella, ebben ugyanis kevesebb a kalória, mint a klasszikus zsíros sajtokban.
Kerüld el: "zsírszegény" sajtok, ezekből ugyanis nemcsak a zsír hiányzik, hanem az íz is, éppen ezért sokkal többet eszünk meg belőlük, így végül ugyanoda jutunk el.
Csokoládé
Teletömték a fejünket, hogy a csokoládé hizlal, pattanásokat okoz, és a migrénes tüneteket is tovább rontja. A legújabb kutatások szerint azonban tele van antioxidánsokkal, és a hangulatunk is jobb lesz tőle, hiszen növeli a boldogsághormon, a szerotonin szintjét az agyunkban.
Próbáld ki: a jó minőségű étcsokoládé kevesebb kakaóvajat tartalmaz, így nem hizlal annyira, a gazdag íznek köszönhetően pedig nem kell egy egész táblát magunkba tömni, hogy érezzünk is valamit.
Kerüld el: minden olyan csokiszeletet érdemes elfelejteni, ami zsírban és cukorban gazdag krémekkel van töltve. Felesleges, "üres" kalóriák tömkelege, percek alatt elfogy, és csak még éhesebbek leszünk tőlük.
Marhahús
Ideje leszokni a "csak-csirkemellet-eszem"-ről, egy szép szelet marhasült legalább olyan jótékony hatású lehet a szervezetre, az ízéről nem is beszélve. A vörös húsok nagyszerű fehérjeforrások, és tele vannak olyan tápanyagokkal, amelyekből a nők általában nem esznek eleget, például vas, cink és B12 vitamin. És mennyivel finomabb tudd lenni egy adag husi, mint egy étrendkiegészítő tabletta!
Próbáld ki: sovány húsok, amelyekben igen kevés a zsír. Köretnek válassz mellé párolt zöldségeket vagy salátát.
Kerüld el: a zsírosabb hússzeleteket és a készételeket, amelyekben túl sok a tartósítószer és a só.
Kávé, tojás, magvak
Tej
Tényleg élet, erő, egészség. A tejben hatalmas mennyiségű kalcium van, ami elengedhetetlen a csontok egészséges működéséhez, segít a csontritkulás elleni küzdelemben, csökkenti a magas vérnyomást, és elősegíti a fogyást is.
Próbáld ki: zsírszegény tej, vagy tej és víz keveréke. Érdemes megkóstolni a kecsketejet is, tejcukor-érzékenyeknek pedig a bioboltokban kapható szója- vagy rizstejet. A joghurt és a kefir pedig még az emésztésnek is jót tesz.
Kerüld el: tejszínes, tejfölös szószok, levesek (különösen a félkész ételek), ezekben ugyanis túl sok a kalória és a zsír.
Kávé
Eddig az egészséges életmód egyik fő mumusa volt, de a legutóbbi kutatások bebizonyították, hogy csökkenti az allergiás tüneteket, segít koncentrálni, és sokkal éberebbek leszünk tőle. Bár lehetnek kellemetlen mellékhatásai a túlságosan sok kávéfogyasztásnak, de szerencsére a legtöbb ember megáll napi két-három csészénél.
Próbáld ki: viszonylag kevés kávé, cukor és tejszín nélkül, csak az íze kedvéért.
Kerüld el: extra nagy adag, mindenféle különlegességgel telenyomott kalóriabombák, amelyben a tejszínhabtól, szirupoktól és egyebektől nem is vesszük észre a kávét.
Tojás
Viszonylag sok benne a koleszterin, de nagyszerű (kalória és zsírszegény) fehérjeforrás, és sok benne a lutein, ami segít megőrizni a szemünk egészségét. Természetesen nem kell belőle nagy mennyiségeket fogyasztani, hetente négy-öt darab általában nem árt, viszont könnyen elérhető, és még a legbénábbak is el tudják készíteni.
Próbáld ki: keményre vagy lágyra megfőzött tojás; zöldségekkel telepakolt rántotta (jól lehet lakni tőle és rengeteg benne a tápanyag); csak tojásfehérjéből készített rántotta, ebben ugyanis egészen minimális a zsír.
Kerüld el: tojásrántotta sonkával, szalonnával, kolbászkákkal. Ezektől lesz igazán egészségtelen egy reggeli: zsír-, nátrium-, tartósítószer- és adalékanyag-bomba.
Diófélék és olajos magvak
A jó zsírsavak első számú forrásai, ezek segítenek a szívbetegségek elleni küzdelemben. Sokáig jóllakottnak érezzük magunkat tőlük, tele vannak ásványi anyagokkal, sőt még a fogyókúrát is támogatják..
Próbáld ki: egy maroknyi magkeverék egészséges nasi lehet ebéd után, és este is érdemes elrágcsálni belőlük valamennyit (tévé előtt, chips helyett). Salátákba, húsételekhez keverve javítják az étel ízét, tápanyagellátását is.
Kerüld el: nem érdemes olyan ételekbe magvakat rakni, amelyekben már eleve sok a kalória és a zsír. Ne keverjük őket sütibe vagy jégkrémbe, bármennyire is csábító az ötlet.