A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
Zacskós leves, szendvics, gyorsétterem, védőgázba csomagolt, "zsákbamacska"-kaja, konzervcucc: csak erre van időd?
Vágólapra másolva!

Ha szentelnél pedig a főzésre tíz percet, villámgyorsan összeüthetnél egy kiadós betevőt.

A gyors főzés titka a jó szervezés. Mielőtt még megéheznénk, gondoljuk ki, mit is szeretnénk készíteni. Ha megvan az ötlet, el kell gondolkodni azon, hogy van-e hozzá alapanyag az éléskamrában. Ha minden hozzávaló otthon vár minket, egyszerű a dolgunk.

Az ételkészítés folyamatát rangsorolni kell: amíg például rotyog a tészta a fazékban, remekül elkészíthető a szósz - így gyakorlatilag a tészta főzési ideje alatt elkészül az egész étel. Ha vásárolnunk kell, vegyünk előkészített vagy gyorsfagyasztott alapanyagot, mert ezzel megspórolhatjuk a tisztítás és előfőzés perceit, ráadásul még az energiaszámlánk is alacsonyabb lesz.

A mélyhűtött, vegyes woknak, vagy köretnek valót a gyártáskor zsengén dolgozzák fel, így minden "alkatrésze" frissen, színesen összeállítva és ellenőrizve áll a rendelkezésünkre. Jó segítséget jelentenek, ha időspórolásról van szó, az elkészített tésztaszószok is: ezeket friss zöldségekkel és némi zöldfűszerrel simán fel tudjuk "turbózni" egy pár perc alatt. A gyorsrizs, a kuszkusz, a kukoricadara, a krumplipürépor, a szeletekre vágott zöldségek, a friss vegyes zacskós zöldsaláta-levelek is nyerő megoldások, ha nincs sok időnk a főzésre.

Masszírozott csirke

A csirkének jót tesz egy kiadós "masszázs", aminek a lényege, hogy olívaolajjal elegyítve gyorsan gyógynövényeket dörzsölünk a bőrébe. Az olaj kioldja a fűszerek gyógyító illóolajait, és ezek a bőrön át felszívódva, kedvező hatással lesznek az emberi szervezetre.

A masszírozott csirkéhez vegyünk csirkecombokat és -mellet, majd daraboljuk a húst kisebb kockákra. A csirkét tegyük egy tálba, csorgassunk rá olívaolajat és nyomjunk rá pár gerezd fokhagymát. Tépkedjünk rá egy-két ág friss rozmaringot - használhatunk más, friss fűszerlevelet is, például bazsalikomot, kakukkfüvet, oregánót vagy majoránnát -, majd daráljunk a húsra borsot, ízesítsük sóval, illetve opcionálisan szárnyas-grill fűszerkeverékkel.

A kezünkkel jól dörzsöljük, masszírozzuk bele a fűszeres olajat a húsba. Nem marad más hátra, csak tepsibe tenni a csirkét és forró sütőben, 30 perc alatt pirosra sütni.

A köret hasonló módon elkészíthető. Pár darab cukkinit vágjunk hosszában kétfelé, tegyük bele egy tepsibe, felezzünk rá paradicsomokat, majd csorgassuk meg olívaolajjal és szórjuk meg darált borssal illetve pár fűszerlevéllel. A köret hőlég-keveréses sütőben együtt pirulhat készre a csirkével.

Bevásárlólista: csirkehús, olívaolaj, fokhagyma, friss fűszerág (használhatunk szárítottat is), só, bors, grillfűszer-keverék

A körethez: cukkini, paradicsom, olívaolaj, só, bors, fűszerág

Előkészítési idő: 10-15 perc

Sütési idő: 30-35 perc

Nyári expressz: lecsó


Ahány ház, annyiféle lecsórecept - most a kedvencem következik. Vágjunk két nagy fej hagymát fél karikákra, majd két-három evőkanál zsíron vagy olajon pároljuk meg. Míg a hagyma fonnyad, vágjunk fel tíz darab lecsópaprikát, egy másik edénybe pedig daraboljunk fel hat érett paradicsomot.

Először a paprikát dobjuk a hagymára, ízesítsük sóval, majd ha egy kis levet enged, tegyük a lecsóba a paradicsomot is. Karikázzunk hozzá egy-két darab zsenge cukkinit is, és lefedve pároljuk 10 percig. Ha kicsit izzadni szeretnénk ebben a hőségben, pár karika bogyiszlói paprika is mehet az ételbe. Ha a lecsó elkészült, öntsünk hozzá egy pohár tejfölt, had forrjon még egyet a zöldséges szósszal - és máris nekiállhatunk a falatozásnak. A lecsó fehérkenyérrel tunkolva az igazi!

A lecsóba ízlés szerint mehet még virsli-, kolbászkarika, galuska, rizs, füstölt tofu, padlizsán, zsenge tök, szalonna és tojás is.

Bevásárlólista: paprika, paradicsom, cukkini, vöröshagyma, étolaj, só, tejföl

Elkészítési idő: 15-20 perc

Azonnali halvacsora

Hiba, ha azt gondoljuk, hogy a hal elkészítése sok időbe telik: inkább az elfogyasztása okozhat időveszteséget. A halakat nem kell érlelni vagy pácolni, és a sütésre való előkészítésük is könnyen megoldható.

Vásároljunk fejenként egy-egy egész pisztrángot (a pikkelyeit nem kell ledörzsölni, az a sütés után úgyis a kukába kerül!). Ha az árus a hal belsőségeit már kiszedte, akkor nekünk nem marad más hátra, csak alaposan megmosni az állatot, majd papírtörlővel szárazra törölni.

A halat sózzuk meg kívül-belül alaposan, és ízlés szerint szórhatunk rá halfűszer-keveréket is. A hasüregét tömjük meg citromszeletekkel, valamint egy pár szál friss citromfűvel. Csorgassunk rá olívaolajat, majd serpenyőben felhevített vajon, vagy olívaolajon süssük mindkét oldalát pirosra.

Ha biztosak szeretnénk lenni abban, hogy a hal jól átsül, akkor dugjuk forró sütőbe:150 fokon, 10 perc alatt teljesen elkészül!

A hal körete is pillanatok alatt elkészíthető. Vásároljunk apróburgonyát, mert azt nem kell megpucolni, csak szivaccsal alaposan megdörzsölni, majd folyóvíz alatt megmosni. Ha lecsepegett a krumpli, akkor tegyük egy tepsibe, sózzuk meg, daráljunk rá borsot, tépkedjünk rá rozmaringot és csorgassuk meg olívaolajjal. 150 fokos sütőben 30 perc alatt kész van a burgonya, akár a hallal együtt is.

Bevásárlólista: pisztráng, só, bors, olívaolaj, fűszerág, apróburgonya

Elkészítési ideje: 20 perc

A nyúzott harcsa ára még a csirkemellénél is jobb lehet, de nem az egyetlen előnye. A halat tegyük egy nagy tűzálló tálba, tűzdeljük meg fokhagymával, és szórjuk meg minden oldalát sóval. Csorgassunk rá olívaolajat, majd kenjünk rá bőven tejfölt. A harcsát előmelegített sütőben süssük 40-45 percig 150 fokon.

Ha elkészült, a halcsont mentén fejtsük le a megsült halhúst. Körítsük kapros-tejfölös csuszával, amelyet elkészíthetünk addig, amíg a hal a sütőben pirul. Finomabb, ha a csuszát pirított tepertővel szórjuk meg, és az egészet sütőben megpirítjuk.

Bevásárlólista: nyúzott harcsa, tejföl, fokhagyma, só, bors, olívaolaj.
A körethez: csuszatészta, túró, szalonna, kapor, tejföl

Előkészítési ideje: 10 perc

Sütési idő: 40-45 perc

Wokban az igazság

A kínai emberek tudják: az idő pénz. A konyhájuk felszerelésére sem költenek túl sokat: elég nekik egy wok, egy csapókés - ami mindent vág -, illetve egy rizsfőző edény. A wokban az ételkészítés nemcsak gyors, hanem egészséges is: a hirtelen, magas hőmérsékleten átsütött húsok, illetve zöldségfélék nemcsak a vitamintartalmukat őrzik meg, de az ízük is friss marad. Fűszerként, a wokban a legegyszerűbbet használják: a szójaszószt.

A wokos csirkéhez vágjunk ujjnyi csíkokra két darab csirkemell filét. A húst tegyük egy kis tálkába, szórjunk rá keményítőt, csorgassuk meg két evőkanálnyi szójaszósszal, majd keverjük össze. Egy wokban forrósítsunk fel két-három evőkanálnyi étolajat, dobjuk bele a húscsíkokat, majd erős lángon, állandóan kevergetve pár perc alatt pirítsuk meg.

Dobjunk hozzá ceruza vastagságúra vágott vegyes zöldségeket: sárgarépát, karalábét, zellergumót, pórét és cukkinit. Ezekkel is süssük még néhány percig, majd reszeljünk hozzá két gerezd fokhagymát és egy diónyi friss gyömbért. Egy kis keverés után csorgassuk meg az ételt pár evőkanálnyi szójaszósszal, majd fél evőkanálnyi hideg vízzel elkevert étkezési keményítővel sűrítsük be a szójás pároló szószt. Párolt rizzsel tálaljuk.

Bevásárlólista: csirkemell, vegyes zöldség kedvünk szerint, fokhagyma, gyömbér, szójaszós, keményítő, étolaj

Előkészítés: 15 perc

Elkészítés: 10 perc

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!