Forbes-kritika a sikeres nők ellen

Vágólapra másolva!
A férfiak a vesztükbe rohannak, ha egy karrierista nőt vesznek feleségül - állítja a Forbes.com szerkesztője nagy vitákat kiváltó publicisztikájában. Egy sor kutatás valóban igazolja az állítást -, de lehet egy válást csakis a munkára fogni?
Vágólapra másolva!

Fiatal, intelligens, sikeres, jól szituált nő keresi élete párját - hangozhatna a legtöbb társkereső hirdetés, ha minden férfi a Forbes online szerkesztőjének az álláspontján volna. Michael Noer ugyanis azt tanácsolta a fiatalembereknek augusztusban, hogy "házasodjanak, vegyenek feleségül egy csinos nőt (vagy egy rondát), egy magasat (vagy egy alacsonyt), egy szőkét (vagy egy barnát) -, de semmiképp se válasszanak egy karrieristát".

Noer az írásban egy, az amerikai Social Forces nevű, kutatásokkal foglalkozó lapban publikált szociológiai felmérésre hivatkozik, amely szerint "ha egy férfi karrierista nőt vesz feleségül, nagyobb eséllyel megy bele egy viharokkal teli házasságba".

"A kiegyensúlyozott házasság kialakítása amúgy sem megy mindig könnyen, de egy karrierista feleséggel csak ráteszünk erre még egy lapáttal: a nej nagyobb valószínűséggel csalja meg a férjét és kevésbé biztos, hogy gyereket akar majd. Egy sikeres nő mellett nagyobb az esélye annak is, hogy a házasság válással végződik" - írja a szerkesztő.

Adatok sora

A magazin szerkesztője egy sor, az elmúlt években publikált kutatási adatra hivatkozik álláspontja kifejtésekor.

Ha egy nő például rászánja magát arra, hogy gyereket vállaljon, és ezért otthagyja a munkáját, akkor boldogtalan lesz - állítja Noer, a Journal of Marriage and Family egy 2003-as cikke alapján. De boldogtalan lesz a nő akkor is, ha többet keres, mint a férfi - írja a Forbes szerkesztője, hivatkozva a Social Forces egy 2006-os írására. "A férfi pedig akkor érzi majd magát rosszul, ha ő keres többet, mint a nő" - így Noer (a Journal of Marriage and Family egy 2001-es cikke alapján).

"A férfiak könnyebben megbetegedhetnek egy olyan kapcsolatban, amelyben egy sikeres nő van mellettük" - írja a szerkesztő az American Journal of Sociology-ra hivatkozva, sőt, még azt is hozzáteszi, hogy "az ilyen párok háztartása általában rendetlenebb, mint a többi" (Institute for Social Research). "Nem beszélve arról, hogy ha az egyik fél sok időt tölt a munkahelyén, az csak növeli annak a valószínűségét, hogy megismerkedik majd valaki mással" - így Noer.

Kinek rossz ez igazán?

Ha valóban úgy áll a helyzet, ahogy a cikk szerzője látja, akkor a legrosszabbul egyrészt a szakmailag sikeres férfiak járnak, hiszen ők általában ugyanabból a közegből választanak párt, amelyben ők is mozognak. Noer a cikkében azt mondja: "egy vezető beosztású nő mindig talpraesett, határozott és tájékozott - és ezzel nincs is semmi baj, egészen addig, amíg valaki feleségül nem veszi". Szerinte ugyanis "onnantól kezdve a nőben egyre csak nő az elégedetlenség a férjével szemben".

Másrészt, nyilván rossz ez a helyzet - amennyiben igaz - azoknak a férfiaknak is, akik maguk nem karrieristák. Egyetért Noer felvetéseivel például az egyik tévécsatornánál szerkesztőként dolgozó, 31 éves Kati, aki három év után vált el - egyébként sikeres - középiskolai tanár férjétől.

"Egész nap a sztárok között voltam, arról beszélgettem velük, hogy aznap mi legyen majd a tévében. Aztán hazamentem, és hirtelen minden olyan kicsinek és jelentéktelennek tűnt - még a férjem is. Nem érdekeltek a problémái és a diákokról szóló, lényegtelen történetei. Minél többet dolgoztam, annál kevésbé volt kedvem hazamenni" - magyarázza.

John H. Johnson szociológus - akire egyébként Noer is hivatkozik - 2004-ben azt mondta: "ha egy házasságon belül a nő elkezd többet dolgozni, az nagyban növeli a válás valószínűségét, de a férfiak esetében ugyanez nem okoz kimutatható változást". "Azok a párok, ahol mindketten dolgoznak, sokkal nagyobb százalékban válnak el, mint ahol a nő otthon marad háztartást vezetni és gyereket nevelni" - írta a szakember.

Az ellentábor

Nem meglepő, hogy a Forbes.com szerkesztőjének a cikke hatalmas visszhangot váltott ki a nemzketközi médiában.

A Szilícium-völgyben dolgozó Elizabeth Corcolan például azonnal reagált a cikk által felhozott érvekre (amit a Forbes.com le is hozott), azt állítva, hogy nem kell messzire menni: az ő házassága például mindjárt az ellenpéldája a Noer által állítottaknak. 18 éve él boldogságban él a férjével - írja Corcolan -, van két középiskolás korú gyerekük, és azóta dolgozik, amióta megszerezte a diplomáját. Ráadásul, nem is keres rosszul.

Az "ellenszerző" azt tanácsolja a nőknek: "Ha a férjed utoljára az óvodában tanult valami új dolgot, hagyd el. Ha viszont könnyebben megért egy s mást, mint a kutyátok, már nyert ügyetek van."

A Guardian egyik újságírónője szintén meglehetősen kritikus hangú választ írt a Forbes.com szerzőjének: "Az a tény, hogy én ezeket a sorokat most itt leírom, és még pénzt is kapok érte, Noer szerint azt jelenti, hogy veszélyeztetem a párom boldogságát és a kapcsolatunkat is" - olvashatók a felháborodott sorok.

Elavult gondolkodás?

Bár a magyarországi és a nyugati társadalmi helyzet nehezen összehasonlítható, Adamik Mária szociológus szerint mégis megdöbbentő, hogy ez a kérdés így jelenik meg ma egy vezető nyugati magazinban.

"Ez a hangnem a 60-as évek Magyarországának, aztán a 90-es évek után megjelenő konzervatív fordulatnak a hasonmása. Itthon elvileg úgy kellene viselkednünk, mintha épp felzárkóznánk férfi-nő kérdésben a Nyugathoz, de azt a kérdést, hogy "karrier vagy család?", ma Magyarországon egy szociológus eleve rossznak tartja. Fel sem teszi, mert ez a kérdés nem illik egy objektív társadalomtudományi felvetéshez. A kérdés ugyanis magában foglalja azt, hogy a felvető csakis férfi lehet, aki a dilemmát nem vonatkoztatja magára" - mondja a szakember.

Adamik Mária szerint "a kétkeresős családmodellről már a Kádár-korszakban kiderült, hogy sokba kerül az államnak, ezért vezették be 1967-ben a GYES-t". "Az akkori felvetés szerint a női foglalkoztatottsággal az volt a baj, hogy a nők nem szülnek, hanem dolgoznak, és ezért fogy a nemzet. Erről az érvelésről a rendszerváltás után kiderült, hogy rossz, hiszen a drámaian zuhanó női foglalkoztatottság mellett is csökkent a népesség" - állítja a szociológus.

"Ha a kérdést párkapcsolati oldalról vizsgáljuk, akkor sem stimmel a dolog, hiszen hogy lehet kizárólag egy szempontot tárgyalni egy házasság megromlásának okaként, és arról egy szót sem ejteni, hogy például a férj figyelmetlensége, hogyan járulhat hozzá a dolgokhoz?!" - kérdezi Adamik Mária.

Megéri karrierista nőt választani?

A cikkben nyilatkozó Kati példáját véve, egy karrieristának mondható nő ma Magyarországon körülbelül havi 400 ezer forintot keres, míg aki kevesebbet vagy Katinál alacsonyabb beosztásban dolgozik, akkor jó esetben is csak ennek az összegnek a felét viszi haza. "Amikor megismertem a férjemet, volt egy lakásom és egy régi autóm. Szerintem ez egyáltalán nem számít rossz hozománynak ma, Magyarországon" - mondja a szerkesztő.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai is azt támasztják alá, hogy anyagi szempontból igenis megéri, ha a feleségnek is van jövedelme. Az adatokból az látszik, hogy ha a családfőn kívül más kereső is van a háztartásban, jelentősen magasabb a háztartás átlagos évi jövedelme.

Jancsik Juli

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről