Az egyik legfinomabb, igazán házias ízű süteményhez, a fahéjas-szilvás pitéhez érdemes teljes kiőrlésű lisztet is használni, mert ettől sokkal teltebb, jobb ízű, ráadásul egészségesebb lesz a tészta.
25 dkg búza- és 10 dkg teljes kiőrlésű lisztből, élesztővel, kevés cukorral, háromdekányi vajjal, két deciliter tejjel, két tojás sárgájával és egy csipetnyi sóval kelt tésztát dagasztunk. Ha a massza a kétszeresére megkelt, akkor lisztezett deszkán egy centi vastagságúra kinyújtjuk, majd egy vajjal kikent tepsit kibélelünk vele.
Hagyjunk neki egy kis peremet, hogy sütés közben a szilva leve ne csorogjon ki. A tészta tetejét bőven rakjuk meg félbevágott és kimagozott szilvákkal, majd szórjuk meg barnacukorral és őrölt fahéjjal, és reszeljük rá a marcipánt is. Forró sütőben 150 fokon süssük, nagyjából egy fél órát.
A megszokottól kicsit eltérő ízű, fűszeres szilvakompótot is készíthetünk.
Ehhez egy lábasba 20 dekányi cukrot és két decinyi vizet öntünk. Hozzáteszünk egy ág rozmaringot, egy fél citrom kifacsart levét és az alaposan megmosott héját is (amiből a levet kicsavartuk). Forraljuk pár percig, míg a cukros lé sziruppá nem sűrűsödik. Ekkor öntsünk hozzá egy kupica szilvapálinkát - majd tegyük bele az egyvelegbe a felezett, kimagozott szilvákat.
Várjunk, amíg egyet forr a massza, majd vegyük le a tűzről, és hagyjuk kissé kihűlni. Tálaljuk tálkákba vagy üvegpoharakba, a tetejükre tegyünk egy gombóc csokoládé- vagy vaníliafagylaltot, de kanalazhatunk kedvenc palacsintánkra is belőle. A tejbegrízt és a tejberizst is meg lehet vele bolondítani.
Savanyúság télire: az ecetes szilva
Sokak kedvence a pikáns ízű ecetes szilva. Elkészítéséhez a megmosott, hamvas szilvákat tegyük befőttes üvegekbe.
Készítsük el a befőző levet: tegyünk egy fazékba kétkilónyi szilvához fél kiló cukrot, adjunk hozzá négy deciliter almaecetet, egy liter vizet, három szem szegfűszeget, egy darabka fahéjat és egy teáskanálnyi sót. Forraljuk fel, majd ha kicsit kihűlt, öntsük fel vele a megrakott üvegeket. Tetejére egy késhegynyi szalicil is kerülhet. Zárjuk le jól, majd mehet is a kamrába. Nagyon finom, különleges csemege, sült húsok mellé érdemes kipróbálni.
A szilvát készíthetjük fokhagymával megtöltve is. Ehhez ki kell magozni a gyümölcsöket úgy, hogy a szár felől kell kinyomni a magjukat, majd az üregekbe, a magok helyére egy-egy kis gerezd fokhagymát kell tölteni. Végül a megtöltött szilvákat befőttes üvegekbe rakjuk.
Ehhez a befőtthöz is kell levet forralni: egy kilónyi szilvához tegyünk a fazékba fél liter, öt százalékos ecetet, 40 dkg cukrot, egy egész fahéjrudat, hat-nyolc szem szegfűszeget és egy evőkanálnyi koriandermagot. Öntsünk hozzá egy félliternyi vizet, majd forraljuk fel. A lét öntsük a megtöltött üvegekbe, majd zárjuk őket le, és szárazon dunsztoljuk. A fokhagymás szilva pikáns kísérője lehet a vasárnapi rántott húsnak, de a disznótoros pecsenyékhez is tálalható.
Különleges étek a sütőtökkel készített fűszeres szilvaszósz. Ehhez egy lábasba tegyünk felezett és kimagozott szilvákat, adjunk hozzájuk ugyanannyi feldarabolt sütőtököt. A "rakományt" öntsük fel annyi vízzel, hogy épp csak ellepje a gyümölcsöket, majd főzzük az egészet 10-15 percig.
Ha letelt az idő, vegyük le a tűzről, és kézi mixerrel pürésítsük. A szilvás-tökös masszát passzírozzuk át szűrőn, hogy egy sűrű szószt kapjunk. Ehhez reszeljünk jócskán fokhagymát, adjunk hozzá bőven cukrozott narancshéjat, fűszerezzük erős paprikával, és esetleg daráljunk hozzá paradicsompaprikát is. Ízesítsük sóval, cukorral, citromlével és ecettel.
Főzzük legalább fél órán keresztül ezt a fűszeres szószt, majd hideg vízzel elkevert keményítővel sűrítsük be mártás sűrűségűre. A forrásban lévő szószt töltsük befőttes üvegekbe, majd zárjuk le azonnal, és állítsuk fejre. Nagyon finom a fűszeresen csípős szósszal grillezett lazacot leönteni, de jól használhatjuk wokban elkészített csirkéhez és zöldségekhez is. Rizses ételek mellé is remek kiegészítő.
Szilva hússal, csokival
Még nincs vége a grillszezonnak: nyugodtan szervezhetünk egy "utolsó" szabadtéri sütögetős partit a melegebb hétvégékre. A menü összeállításánál is kihasználhatjuk a szilva adta lehetőségeket.
A szokásos grillezett húsok mellett készíthetünk szilvás-fűszeres nyársat is. Szűzpecsenyét vágjunk két centis darabokra, tegyük egy tálba a szeleteket, majd csorgassunk rájuk szójaszószt, reszeljünk rá gyömbért, fűszerezzük darált borssal, és az egészet keverjük jól össze. Váltakozva fűzzük fel egy bambusznyársra felezett-magozott szilvákkal, majd süssük meg a kis rudakat a parázson.
A húst másképp is pácolhatjuk: olívaolajjal, zsályalevéllel, borssal és grill fűszerkeverékkel marinírozzuk, majd jöhet nyársra a sok szilvával együtt.
Parázson akár desszertet is készíthetünk: a szilvák magjait nyomjuk ki a száruknál, a helyükre pedig egy-egy kockányi keserűcsoki-darabot tegyünk. Fűzzük fel a gyümölcsöket a nyársra, kenjük meg mézzel, majd hintsük meg fahéjjal - fűzhetünk közé piskóta darabokat is -, és pár perc alatt süssük meg. Tálaláskor tehetünk melléjük egy gombóc fagylaltot is.
(Kaldeneker György receptjei)