Vágólapra másolva!
Az angolszász országokból származó, világot meghódító muffin sikerének titka az egyszerű elkészítésében rejlik.
Vágólapra másolva!

Szinte a végtelenségig variálható, és mindenki szívesen kóstolja meg - még a legelszántabb fogyókúrázók is.

Hogyan készül a legfinomabb muffin?

A jó muffinhoz szükségünk lesz egy speciális muffinsütőre: ez nem más, mint egy olyan tepsi, amelyben csészényi mélyedéseket alakítottak ki. Bár többféle méret is kapható belőle az üzletekben, akkor járunk a legjobban, ha a nagyobbat vesszük meg.

A papírkapszula vagy mignonpapír, amivel kibéleljük a sütőformát, nagyban megkönnyíti a munkánkat - ha a sütést nem is, a mosogatást mindenképpen. Ha nem tudunk beszerezni ilyen papírformákat (bár a legtöbb szupermarketben és háztartási boltban pár száz forintért lehet őket kapni), úgy is megoldhatjuk, hogy 10-12 centis kockákra felvágunk sima papírt, és ezzel béleljük ki a sütőformát.

Két keverőedény kell még a tökéletes süteményekhez, mert a muffinok készítésénél mindig külön kell összekeverni a "száraz" anyagokat (liszt, cukor, sütőpor, fűszerek, zabpehely) és a "nedveseket" (tojás, olvasztott margarin, tej, joghurt, étolaj, citromlé). Ha a két keverék megvan, egyszerű laza mozdulatokkal kell a nedveshez hozzádolgozni a lisztes keveréket. Nem szabad teljesen simára kidolgozni a tésztáját, csak addig kell keverni, amíg látszik benne a lisztes keverék.

A muffint előmelegített sütőben süssük, és ne nyissuk ki a sütő ajtaját az első 15 percben, mert akkor összeesik a süteményünk. A formákat csak háromnegyed részig kell megtölteni, mert így sütéskor szépen felcsúcsosodnak a muffinok. A legtöbb muffin sütési ideje általában 20-25 perc. Akkor készült el, ha a teteje aranysárga, és ha megszúrjuk egy fogvájóval, nem ragad rá a tészta. Sütés után hagyjuk a formában 5 percig, majd vajjal megkenve melegen fogyasszuk.

A muffin elkészítésének nagy előnye, hogy gyermekünket is be lehet vonni az elkészítésébe - ha kimérjük a hozzávalókat, akár önállóan is nekilátnak.

A receptek többsége Amerikából származik - ők nem vesződnek a mérleggel, sokkal pontosabban és gyorsabban lehet "kipoharazni" a hozzávalókat. Nevezzünk ki a poharaink közül egy két és fél deciset mérőedénynek, és ezt használjuk.

Mennyiségek:
1 csésze búzaliszt nagyjából 14 dkg
1 csésze cukor nagyjából 24 dkg
1 csésze barnacukor nagyjából 17,5 dkg
1 csésze dió/mogyoró (darált) nagyjából 12 dkg
1 csésze mandula nagyjából 12 dkg
1 csésze kakaó nagyjából 9 dkg
1 csésze mazsola nagyjából 17,5 dkg
1 csésze vaj/margarin nagyjából 22,7 dkg
1 csésze zabpehely nagyjából 11,5 dkg
1 csésze méz nagyjából 35 dkg
1 csésze zsemlemorzsa nagyjából 5 dkg
1 csésze szárított gyümölcs nagyjából 17,5 dkg
1 csészekókuszreszelék nagyjából 7,5 dkg

Muffin receptek

Muffin alaprecept - sokféle gyümölcshöz

Egészségesebb lesz sütemény, ha az elkészítéséhez teljes kiőrlésű lisztet használunk. A búzalisztbe zab- vagy búzakorpát is keverhetünk, vagy fele arányban zabpehelyliszttel is dúsíthatjuk.

Tegyünk egy tálba fél pohárnyi búzalisztet, fél pohárnyi teljes kiőrlésű lisztet, fél teáskanál sütőport, fél teáskanál szódabikarbónát és egy csipetnyi sót. Ezeket a száraz alapanyagokat keverjük össze. Egy másik keverőtálba öntsünk egy pohár natúr joghurtot, üssünk bele egy tojást, öntsünk hozzá 3 evőkanál étolajat és fél pohár barnacukrot. Ezt is keverjük jól össze, majd egy pohárnyi bogyós, vagy másmilyen, kis darabokra összevágott gyümölcsöt is keverjünk bele. Használhatunk hozzá: szedret, meggyet, málnát, ribizlit, áfonyát, őszibarackot, körtét vagy almát is. Kis adagokban fakanállal keverjük hozzá a joghurtos-gyümölcsös keverékhez a "száraz", lisztes keveréket. Töltsük háromnegyedig a muffin sütőformát, majd előmelegített sütőben 170 fokon süssük 20-25 percig.

Kukoricás muffin - kenyér helyett

Elkészítéséhez tegyünk az egyik edénybe 1 pohár kukoricalisztet, 1 pohár búzalisztet, 1 evőkanálnyi cukrot, 4 teáskanál sütőport, és egy csipetnyi sót. Keverjük jól össze. A másik edénybe üssünk fel egy tojást, szórjunk bele egy csomag vaníliás cukrot, öntsünk hozzá egy pohár tejet, egy maréknyi kukoricakonzervet és 1 deci étolajat. Keverjük ezt is össze, majd dolgozzuk hozzá a lisztes keveréket. Töltsük a tésztát muffin sütőformákba háromnegyedig, majd előmelegített sütőben 25 percig süssük. Ezt a muffint ne desszertként fogyasszuk, hanem vajjal megkenve tejszínes csirke vagy halraguhoz, salátával és sonkával, vagy sajttal megtöltve uzsonnára, ebédre.

Sajtos-bazsalikomos muffin - leves mellé

Öntsünk egy tálba 2 pohár teljes kiőrlésű lisztet, adjunk hozzá 15 deka reszelt sajtot, 1 evőkanál cukrot, 2 és fél teáskanál sütőport, valamint egy csipetnyi sót. Egy másik keverőtálba tegyünk 10 deka krémsajtot, üssünk bele egy tojást, adjunk hozzá összevágott friss vagy szárított bazsalikomot. Keverjünk a krémsajthoz 10 deka olvasztott vajat és 2 deci tejet. Habverővel alaposan dolgozzuk össze a "nedves" keveréket, majd kis adagonként keverjük hozzá a lisztes keveréket. Ezzel a masszával töltsük meg a muffinformákat, majd előmelegített sütőben, 170 fokon süssük 20-25 percig. Keverhetünk a tésztába összevágott napon szárított paradicsomot, vagy olívaolajon megpirított vöröshagymát is.

Ha kihűlt, vágjuk félbe, kenjük meg vajjal és megtölthetjük vastagra szeletelt mozarella sajttal és paradicsomszeletekkel. Krémlevessel fogyasztva is nagyon finom, de melegen akár olívabogyó-krémmel, vagy pesztóval is megkenhetjük.

Csokoládés muffin - klasszikus kedvenc

Tegyünk 10 dekányi összetört keserű csokoládét egy fém keverőtálba, adjunk hozzá 15 dkg vajat, 10 dkg porcukrot, 1 evőkanál instant kávét, majd vízgőz fölé helyezve olvasszuk meg. Vegyük le a gőzről, majd ha kissé kihűlt, keverjünk bele 3 egész tojást, adjunk hozzá 5 dekányi mazsolát és 1 deci tejet. Utána 25 dkg liszt és 1 csomag sütőpor keverékét is dolgozzuk az olvasztott csokoládés keverékhez. Töltsük háromnegyedig a sütőformákba, majd minden egyes muffin közepébe nyomjunk egy-egy darab csokoládét. Süssük előmelegített sütőben 170 fokon 20-25 percig. A megtöltött formákba csokoládé helyett tehetünk rumos, konyakos cseresznyét vagy meggyet is, de dughatunk bele aszalt szilvát is.

Ananászos muffin - fordított finomság

Ennek a muffinnak az alja lesz a teteje, a fordított süteményekhez hasonlóan. Elsőként készítsük el az aljára kerülő tölteléket. Egy doboz ananászkonzervet szűrjünk le, majd a gyümölcsdarabokat aprítsuk fel kisebb kockákra. Tegyük egy tálba, majd adjuk hozzá a következő anyagokat: háromnegyed pohár barnacukrot, negyed pohárnyi olvasztott vajat, és negyed pohárnyi mézet, majd keverjük jól össze. A tésztához egy tálba kerüljön másfél pohár liszt, fél pohár búzakorpa, 1 teáskanál sütőpor, 1 teáskanál szódabikarbóna, 1 csipetnyi só, fél pohár barnacukor. Ezeket keverjük össze. Egy másik keverőtálba üssünk 1 egész tojást, adjunk hozzá 1 pohár natúr vagy ananászos joghurtot, fél deciliter étolajat és 2 evőkanál mézet. Jól dolgozzuk össze, majd kis adagokban keverjük hozzá a lisztes keveréket is. A papírformákkal kibélelt muffinsütők aljába kanalazzunk egy evőkanálnyi ananászos-vajas keveréket, majd tetejére töltsük háromnegyedig az összekevert tésztát. Előmelegített sütőben süssük 170 fokon 20-25 percig. Ha elkészült, hagyjuk kihűlni, majd óvatosan fejtsük le róla a sütőpapírt. Fordítsuk fejre és úgy tegyük a tányérra.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!