Vadgomba-ragu vajas tésztában

Vágólapra másolva!
Az ősz a különböző vadon termő gombák időszaka: a nagyobb piacokon, szupermarketekben mindig vásárolhatunk belőlük, de egy kirándulás során akár magunk is gyűjthetünk egy vacsorányi adagot.
Vágólapra másolva!

Hozzávalók:
1 csomag leveles tészta, 30 dkg vegyes vadgomba (vargánya, róka, trombita), 1 dl tejszín, 1 evőkanál vaj, 1 kis csokor metélőhagyma, 1 ág tárkony, só, darált bors

Elkészítése:
Nyújtsuk ki a leveles tésztát fél centi vastagságúra, majd nagy pogácsaszaggatóval, vagy széles szájú pohárral szúrjunk ki négy lapot belőle.

Tegyük a kivágott lapokat egy sütőlapra, még szúrjunk ki nyolc hasonló méretű lapot. Ezeknek a lapoknak a közepét szúrjuk ki egy kisebb átmérőjű kiszúróval úgy, hogy karikát kapjunk.

Kenjük meg tojással az elsőként kiszúrt lapokat, majd egyenként tegyük rá az üres közepű tésztákat. Újra kenjük meg, és a maradékot is helyezzük rá.

A végeredmény egy üres belsejű pogácsaszerű tészta lesz. Előmelegített sütőben 180 fokon süssük 15-20 percig, amíg aranysárgára pirul.

Amíg sül a tészta, készítsük el a vadgombás ragut. Ehhez egy serpenyőben forrósítsuk fel a vajat, majd tegyük bele a nagyobb darabokra felvágott gombákat. Fűszerezzük darált borssal, összetépkedett friss vagy szárított tárkonylevéllel, majd erős lángon pároljuk pár percig.

Öntsük rá a tejszínt és forraljuk vele jól össze. Végezetül ízesítsük sóval, és egycentis darabokra felvágott metélőhagymával.

Tálaláskor tegyünk pár levél friss salátát egy nagy tányér közepére, helyezzük rá a még meleg tésztát, majd töltsük meg a tejszínes vadgombaraguval.

Elkészíthetjük csiperke és laskagomba keverékével is. Ha a vajas tésztát előre kisütjük, tálalás előtt tegyük előmelegített sütőbe, és pár perc alatt forrósítsuk ropogósra.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!