A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Útvonalak a Múzeumok éjszakájához

Vágólapra másolva!
A Múzeumok éjszakája más európai országok után immár Magyarországon is hagyománnyá vált, idén negyedszer rendezik meg, nemcsak Budapesten, de vidéki városokban is.
Vágólapra másolva!

A nagyszabású rendezvényre mindig a Szent Iván-éjhez legközelebb eső szombaton kerül sor - ez évben külön szerencsénk van, hiszen június 24. amúgy is szombati nap. Szóval az év legrövidebb éjszakáján mindenképp irány valamelyik múzeum, csak tudjunk választani a rengeteg lehetőség közül, hiszen egyedül a fővárosban ötvenegy helyszín több mint négyszáz programja várja a késői látogatókat.

Az idei Múzeumok éjszakája minden eddiginél gazdagabb programot kínál tehát az érdeklődőknek - az első két évben még csak amolyan kísérleti jelleggel zajlott az esemény, a már önálló programként megvalósult tavalyi éjszakához képest pedig megduplázódott a helyszínek száma. Az egységes beugró idén felnőtteknek ezer, gyermekeknek ötszáz forint lesz, azaz kevesebb, mint egy átlag múzeumi belépő, viszont ugyanúgy minden helyszínre be lehet jutni vele, mint tavaly. Sőt, még az erre az éjszakára indított buszjáratokra is felszállhatunk a jegy felmutatásával - az elmúlt év tapasztalatából (miszerint a járművekre lehetetlenség volt felzsúfolódni) okulva sűrítették a négy járatot, a belvárosi, a budai és a Ludwig-járat egyaránt tízpercenként indul a Deák térről, csak az óbudaira kell várnunk két busz között egy órát, a Batthyány téren. A négy különjárat akár egy-egy útvonaltervnek is felfogható, nekünk már csak azt kell eldöntenünk, hogy mikor melyik helyen szállunk le a buszról - programajánlónkkal mi csak ezt a döntést próbáljuk megkönnyíteni.

Az útitervre nézve úgy gondolhatjuk, hogy ezt a vonalat hamar kipipálhatjuk, hiszen csak három helyszínt: a Ludwig Múzeumot, a Zwack Múzeumot és az erre az éjszakára emlékhellyé alakított A38-at foglalja magában. A helyszínek végigjárása azonban korántsem ilyen egyszerű, mert mind a három egész estére szóló izgalmas programokat tartogat, így bárhol könnyen ott ragadhatunk.

A Múzeumok éjszakájára szóló belépőnket mindenképpen a Zwack Múzeumban váltsuk ki még péntek este, hisz itt ajándék unikumos poharat kaphatunk a jegy mellé. Szombaton azonban elsőként irány a Ludwig, már csak azért is, mert a három helyszín közül ez az egyetlen, ahová egész nap mehetünk: már 10.30-tól várnak minket a főként gyerekprogramok (képzőművészeti műhely, tündérbábjáték), míg a Zwack Múzeum csak 19.00-kor, az A38 pedig 20.00-kor nyitja meg kapuit.

A hajón halotti tort ülhetünk

Az estével már nehezebb a dolgunk: az állóhajót elsősorban a közelmúltban elhunyt Halász Péter rajongóinak ajánljuk - a Műcsarnok-béli felravatalozás után ugyanis különleges halotti torra van lehetőség az erre az éjszakára HalászHajó névre keresztelt A38-on. A koncertteremben igazi halászos varietének lehetünk szemtanúi (Bozsik Yvette, Kecskés Karina, Ónodi Eszter és mások előadásában), az étteremben pedig mások visszaemlékezéseit hallgathatjuk meg egy pohár bor mellett. A bárrészben aztán 23:30-tól mindenkinek szabad a szó, bárki beszámolhat a művésszel kapcsolatos emlékeiről.

Bár a hajón is játszik David Yengibarian és Vajdai Vilmos, a zenés programok kedvelőit mégis inkább a másik két helyszín várja. A klasszikusabb, vasalt vonalat a Zwack Múzeum képviseli, ahol 19:00-tól Bródy János, majd félórás blokkokban a Budapest Ragtime Band szórakoztatja a közönséget. A Ludwigban 21:30-tól 02:00-ig tart a buli: előbb Lajkó Félix nyű el pár hegedűt, majd a Krétakör színésztánczenekar tűnik fel a színpadon, melynek tagjai között az Amorf Ördögökből ismert Péterfy Borit és a Specko Jedno Darvas Kristófját is megtalálhatjuk. Az estét a Copacabana Bossa-Nova Quintett zárja, mely nevéhez híven vérpezsdítő brazil zenét játszik a Művészetek Palotájában összegyűlteknek.

A budai járat négy megállója tíz múzeumot érint, az érdekesebb programokat kínáló helyszíneket két gócpont körül találjuk meg: az ezen a vonalon utazóknak leginkább a Vár, azon belül is a Dísz téri megállóhely, illetve a Széna tér körül érdemes csoportosulniuk.

Azokat viszont, akik mégis inkább a Németvölgyi útnál szállnának le, mindenképpen figyelmeztetnünk kell, hogy ne a menetrendben feltüntetett Országos Színháztörténeti Múzeumot keressék, mert az egyrészt a megállótól jóval feljebb van, másrészt nem is készül önálló műsorral a Múzeumok éjszakájára. A színházrajongóknak a megállóhoz valóban közel eső Bajor Gizi Színészmúzeum biztosítja a programot, melynek keretében például 20.00 és 22.00 között Benedek Miklóssal, illetve Markos Györggyel beszélgethetünk egy-egy óra hosszat.

Várbéli múzeumsétánkat mindenképpen a Hadtörténeti Múzeumban kezdjük, hiszen ez a helyszín már 11.00-től várja az érdeklődőket, nem is akármilyen programmal. A tavalyi Szent Iván-éji sikeren felbuzdulva idén második alkalommal rendezik meg a Budapest Classic Grand Prix-t, melynek keretében száznál is több oldtimer autó kezdi meg felvonulását a Hadtörténeti előtt. Aki esetleg sokáig szeretne aludni az előző esti, kocsmával egybekötött meccsnézés után, az se aggódjon, hogy lemarad a kocsik lenyűgöző felvonulásáról, a menet ugyanis 21.00-kor újra indul, csak akkor már a Közlekedési Múzeum elől.

A délutánt nyugodtan eltölthetjük a Hadtörténeti Múzeumban, a 15.00-kor kezdődő vetítés is remek kikapcsolódást ígér: a múzeum belső udvarán Andy Vajnának az 1956-os eseményeknek emléket állító, Szabadság, szerelem című produkcióját tekinthetjük meg, a film után pedig lehetőségünk nyílik az alkotókkal is beszélgetni. Ezek után nemcsak a mozi által kiváltott nosztalgia, de a környezeti tér is alkalmat kínál arra, hogy visszacsöppenjünk a rendszerváltás előtti időkbe: indul ugyanis a Vasfüggönyön és aknamezőn át a Szent Iván-éjbe elnevezésű program, aminek keretében a címben jelzett dolgokon fizikailag át kell verekednünk magunkat - így legalább megtudhatjuk, meddig jutottunk volna, ha annak idején elhatározzuk, hogy Ausztriába disszidálunk.

A Jövő Háza latin hangulattal készül

Ezután - ha bírjuk idegekkel - még egy borzongató program vár ránk: 20.30-kor indul a Magyar Nemzeti Galériában a tárlatvezetés, amely az épület közönség elől rejtett alagsorába visz minket. No persze nem a múzeum raktárát akarják nekünk megmutatni a szervezők, jobb, ha előre tudjuk, hogy a Habsburgok pompás nádori kriptája éppen a Nemzeti Galéria alatt húzódik (a C épület földszinti kiállítótermén át lehet megközelíteni). Ha a szarkofágok közül kikeveredünk, már tényleg csak az önfeledt szórakozás vár ránk: Cseh Tamás vetítéssel egybekötött koncertje 22.00-kor kezdődik az OSZK-ban, majd irány vissza a Nemzeti Galériába, ahol DJ Palotai pörgeti a lemezeket hajnalig. Ha az est végére csendesebb elfoglaltságra vágyunk, 00.45-ig mindenképp sétáljunk át a Budapesti Történeti Múzeumba, ott ugyanis a Sikoly című modern táncdarabot tekinthetjük meg, melyet az azonos című Munch-kép csodával határos (értsd: fényes nappal, a biztonsági őröktől hemzsegő teremből történt) ellopása ihletett.

Azok sem járnak rosszabbul, akik nem szeretnének felmenni a Várba, és inkább a Széna tér környékére teszik székhelyüket. A Jövő Háza Központ (a volt Millenáris Park) már 16.00-tól várja a gyermekes családokat a Jövő Iskolájába, ahol a nebulók az állandó kiállítás interaktív részével ismerkedhetnek. Ezután mindenképpen lépcsőzzünk föl a Fogadó Padlására, ahol a szervezők kubai témájú filmekkel (például Szemző Tibor Kuba-filmjével) kedveskednek nekünk, melyeket 21.30-tól a Latin Combo Cuban Septeto koncertje is aláfest. Az udvarban lesznek tűzzsonglőrők és Korai Öröm-koncert, majd napjaink legeredetibb dívája, Rutkai Bori képzőművész-énekesnő és együttese, a Specko Jedno tart zenés tárlatvezetést a Szív című kiállításon. Ha már a közelben járunk, ne mulasszunk el beugrani az Öntödei Múzeumba sem, ahol szomjunkat is olthatjuk a kohászok-bányászok hagyományos ünnepi italával, a krampampulival - a forralt bor és rum keverékéhez adott egzotikus gyümölcsök minden bizonnyal meghozzák a kívánt (íz)hatást.

Az óbudai járattal viszonylag könnyű dolgunk van, hiszen eleve körbe megy, és így is csak öt múzeumot érint, ráadásul ezek közül csak a Kiscelli és az Aquincumi Múzeum az, ami nagyobb tömegeket vonzhat. A másik három helyszín, nevezetesen a Textilmúzeum, a Kassák Múzeum és a leginkább Óbuda történetével foglalkozó Óbudai Múzeum annyira speciális témákat dolgoz fel, hogy a tengő-lengő, programkereső embernek nem igazán nyújthat menedéket egyik sem - a makacsul az adott témák iránt érdeklődők pedig úgyis idetalálnak. Ha azonban, finom illatokat érezvén, mégis a Szentlélek téren szállnánk le a buszról, akkor a Textilmúzeum felé induljunk el, ahol a szakmai vezetések mellett egy hangulatos, kerti sütés-főzésnek is részesei lehetünk.

Az óbudai járatot egyébként leginkább azoknak ajánljuk, akik kifejezetten balzsamos, költői estét kívánnak kerekíteni az idei Szent Iván-éjből. Már maga a környezet, azaz mind a Kiscelli Múzeum, mind Aquincum is ilyen hangulatot teremt, de persze a hozzájuk illő programokkal igazán teljes az este. A főváros egyik legnagyobb barokk műemlékében létesült múzeum a csillagok titkait próbálja megosztani a látogatókkal: a templomtérben csillagászati előadásokat hallgathatunk, de persze az igazán izgalmas program a kertben várja az érdeklődőket, itt mindenki távcsövön keresztül ellenőrizheti a bent tanultakat. Ugyanitt, az udvaron kerül sor egy háromórás dzsessz-swing estre is, ami igazán remek kikapcsolódást ígér. A Pedrofon zenekar nagy klasszikusok (köztük Nat King Cole és Frank Sinatra) műveinek előadásával biztosít megfelelő hátteret egy romantikus estéhez, a csillagos ég alatt.

Amennyiben jobban vonzódnánk az ókorhoz, mint a tizenhetedik századi barokk művészethez, akkor sincs nagy baj, csak át kell buszoznunk az Aquincumi Múzeumhoz. A szervezők a régi Aquincum mindennapjait próbálják meg feleleveníteni, ehhez az intézmény munkatársai úgy járulnak hozzá, hogy autentikus római ruhában tartják meg a tárlatvezetéseket. A kosztümös vezetéshez remek háttér lehet Fassang László orgonajátéka, melynek során fennmaradt ókori dallamtöredékeket (például az Apolló himnusz-t) szólaltat meg a művész - utána a Musica Historica együttes lép fel. Az est során a kétféle program keresztezi is egymást, ennek eredményeképpen vehetünk részt a régi Aquincum hangulatát idéző verses-zenés, emellett természetesen még mindig kosztümös tárlatvezetésen. A romkert egy-egy jellegzetes épületénél megpihenve, Vergilius vagy Plautus költeményeit hallgathatjuk meg, de a Trigonon együttes autentikus zenéje is a régi korokba repíthet minket. A programot pedig mi sem tehetné jobban teljessé, mint hogy mindeközben bármikor leguríthatunk egy-egy pohárkával a legjobb hazai borokból is.

Ha egyik óbudai helyszín sem nyeri meg tetszésünket, minden második busszal (azaz kétóránként) még mindig kiugorhatunk Szentendrére. Ide azonban inkább csak a városka hangulata miatt érdemes kiutazni, hiszen a képtárban csak a Schéner-kiállítást láthatjuk, ami amúgy is ott van, így egyedül a Ferenczy Múzeum kínál Szent Iván-éji programot: itt mézeskalács-, illetve marcipánkészítésre nyílik lehetőség, majd Borbély Műhely etno-dzsessz koncertjét hallgathatjuk végig.

Látszólag itt, a belvárosban vagyunk a legnehezebb helyzetben, hiszen az ötvenegy budapesti helyszínnek gyakorlatilag a fele, azaz huszonöt múzeum ezen az útvonalon helyezkedik el. Ne essünk azonban pánikba, hisz ez a buszjárat ejti útba a legnagyobb múzeumokat is, amelyek rendre - afféle szép magyar sajátosságként -, ha nem is érdektelen, de kevéssé izgalmas programokat kínálnak a látogatóknak. Végül is jogosnak tűnik a hozzáállás, ha belegondolunk, hogy az itt felhalmozott értékek már önmagukban megérik a látogatást, így akár egy szimpla tárlatvezetés is életre szóló élményt jelenthet az érdeklődőknek.

De azért mégiscsak elgondolkodtató, hogy a máskor oly kreatív Műcsarnok egy valóban izgalmasnak tűnő interaktív játék mellett egy gitáresttel és egy táncelőadással el is intézi a Múzeumok éjszakáját, térszomszédja, a Szépművészeti Múzeum pedig nagyobbrészt a holland művészet, azon belül is Rembrandt festészetére építi fel programját, amihez bizony az átlag magyarnak nem sok köze van. Jobban tesszük tehát, ha az úgymond húzónevek helyett a programkínálatra figyelünk, és így máris sokkal könnyebb dolgunk van. Legjobban akkor járunk, ha a járat útvonalát megfelezve két útitervet alkotunk magunknak - aztán már csak el azt kell eldöntenünk, hogy melyiket járjuk végig.

Az első útszakasz az Andrássy út tengelyét és a Városligetet foglalja magában. Ha gyerekkel vagyunk, mindenképpen a Közlekedési Múzeum felé vegyük először az irányt, ahol már 16.00-kor kerékpáros és autós ügyességi verseny várja az ifjú közlekedőket. Ezután a kislányok és a kisfiúk is megtalálhatják itt szórakozásukat, az előbbiek Hamupipőkeként fényképezkedhetnek az e célra felállított hintó előtt, az utóbbiak pedig szimulált légicsatát vívhatnak a honvédség vadászpilótáival vagy éppen a Harry Potter-ből, illetve a Star Wars-ból ismert járgányokon utazhatnak. 18.00 és 21.00 között valamikor mindenképpen szakítsunk időt a Liszt Ferenc Emlékmúzeumra is, ahol végre a felnőttek öröme is meglehet, a szervezők ugyanis kóstolót kínálnak a nagy zeneszerző kedvenc boraiból.

Ezután már kizárólag a felnőttek szórakozása következik, a Terror Házában például az 1956-os eseményekről szerzett tudásunkat csillogtathatjuk az e témában szervezett vetélkedő keretében. Némiképp könnyedebb vizekre evezhetünk az Ernst Múzeumban, ahol 21.00 és 23.00 között a magyar művészeti élet idén hatvanéves kiválóságaival tölthetünk el egy szűk estét. Az ezzel a programmal idevonzott korosztálynak - az est befejezéseként - érdemes még átgyalogolni az Elektrotechnikai Múzeumba, amely Teliholdas szerenád címen az húszas, harmincas évek magyar filmzene-slágereivel kedveskedik a közönségnek. A fiataloknak talán nagyobb esélyük van a szórakozásra a Róth Miksa Emlékház és a KÉK (Kortárs Építészeti Központ) közös rendezvényén, melynek keretében az előbbi intézmény kávéházzá alakított udvarán lehetünk szemtanúi különféle fényinstallációknak és performanszoknak.

A Holokauszt Emlékközpontban megemlékezést tartanak

Második útvonalunk a Könyves Kálmán körúttól a Lehel térig terjedő szakaszt öleli fel. Itt is a gyerekekkel kezdődhet a nap, hiszen az Országos Pedagógiai Könyvtár már 14.30-tól várja fiatal látogatóit, hogy bevezesse őket az animációsfilm-készítés rejtelmeibe. A család legkisebb tagjait még az Iparművészeti Múzeumba is vihetjük magunkkal, itt vetítéssel és kóstolással egybekötött előadást hallgathatunk meg a teakultúráról. Ezután következik a felnőttek ideje, ha merengeni akarunk kicsit, még átsétálhatunk a Holokauszt Emlékközpontba, ahol a Kényszermunka 1944-45 című kiállításhoz tartozó tárlatvezetésen vehetünk részt.

Ha azonban inkább mulatni támad kedvünk, irány a Néprajzi Múzeum, ahol 20.00-tól a Vodku v glotku együttes játssza főként orosz népzenét és klezmert keverő zenéjét. A koncert után buszozzunk vissza a Természettudományi Múzeumba, itt az egyik váci templom alatt talált múmiákat szemlélhetjük meg, igen hatásos - azaz eléggé borzongató - környezetben. Itt vár még ránk A nagy óracsörgés nevet kapott, flash mob-szerű attrakció is, amikor a látogatók által vitt vekkerek egyszerre - stílusosan éjfélkor - szólalnak meg. Az ébresztőórák iszonyatos csörgésétől felébredve, remélhetőleg lesz még energiánk kiutazni az Angyalföldi Helytörténeti Múzeumba, ahol a magyar beatkorszak slágereit felelevenítő retrobuli várja az éjszakázni vágyókat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!