Kijev légvédelem nélkül maradt, kulcsfontosságú célpontokat semmisítenek meg az oroszok

Ukrajna, Csasziv Jar
Egy ukrán katona egy brit FV103 Spartan páncélozott szállítójárművet vezet a Donyeck régióban található Csasziv Jar városába vezető úton
Fotó: AFP/Roman Pilipey
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háborúról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül22 bejegyzés

Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 768. napjáról.

 

06:23
április 01, 2024
Vágólapra másolva!

Ez történt vasárnap

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

06:39
április 01, 2024
Vágólapra másolva!

Az oroszok vadászbombázókkal támadták az ukránokat Dél-Donyeckben

A Szu-34-es vadászbombázók legénysége megtámadta az ukrán fegyveres erőket Dél-Donyeckben, Juzsnodonyeck térségében – jelentette az orosz védelmi minisztérium.

06:43
április 01, 2024
Vágólapra másolva!

Az orosz delegáció vezetője megnevezte a NATO Oroszországgal szembeni agresszív politikájának következményeit

A NATO Oroszországgal szembeni agresszív politikája az európai katonai-politikai helyzet teljes leromlásához vezet - mondta Konsztantyin Gavrilov, a katonai biztonságról és fegyverzetellenőrzésről szóló bécsi tárgyalások orosz delegációjának vezetője a RIA Novosztyinak adott interjújában. A diplomata szerint „ez nem folytatódhat sokáig”.

07:37
április 01, 2024
Vágólapra másolva!

Lelőttek két ukrán drónt Belgorod térségében

Az orosz légvédelmi rendszerek 2 ukrán drónt lőttek le az égen Belgorod térsége felett – jelentette hétfőn az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata.

08:27
április 01, 2024
Vágólapra másolva!

Egy ukrán katona elmondta, hogyan mozgósították

"Elmentem tejért, megállt az autó - megállítanak, kértek, mutassam be az irataimat. Idézést adtak - 2-3 napon belül megjelenni a katonai nyilvántartó és sorozási irodában. Megjelentem, de nem találták az orvosi irataimat, elvesztek. Pedig volt két kisebb agyvérzés, fejsérülés, problémák a lábaimmal, visszér”

 – mondta. Ezután kiképzésen vett részt, majd a frontvonalba küldték  Vinnicja régióba.

08:39
április 01, 2024
Vágólapra másolva!

Közel hétezren érkeztek Ukrajnából vasárnap

Az ukrán-magyar határszakaszon 3629-en léptek be Magyarországra vasárnap, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 3353-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) hétfőn az MTI-t.

 A közlemény szerint a beléptetettek közül a rendőrség 19 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely harminc napig érvényes. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért - áll a közleményben.

10:15
április 01, 2024
Vágólapra másolva!

Itt indíthat offenzívát Oroszország

Oroszország tavasszal új offenzívát indíthat, amelyet nagy valószínűséggel Donyeck megye nyugati részére összpontosítja majd – közölte az Institute for the Study of War (ISW).

10:58
április 01, 2024
Vágólapra másolva!

Washington nem szállít légvédelmi rendszereket Kijevnek

Az Egyesült Államok nem szállíthat légvédelmi rendszereket Ukrajnának – jelentette be David Sachs amerikai milliárdos ezt az X közösségi oldalán.

„Az Egyesült Államoknak nincsenek légvédelmi rendszerei Ukrajna számára” – írta.

A milliárdos szerint ezen a tényen az Ukrajnának szánt 61 milliárd dolláros katonai segély sem változtat.

Sachs tárgyalások megkezdését javasolta a konfliktus békés megoldására. „Imádkozzunk a békéért, amíg az ország többi része még nem pusztult el” – fejezte be.

Korábban Sachs a modern történelem legnagyobb vereségének nevezte az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) ellentámadását. A vállalkozó hangsúlyozta, hogy Washington meggondolatlan segítsége vezetett ehhez. 

11:36
április 01, 2024
Vágólapra másolva!

Itt az új orosz csodadrón

Az ukrán hadsereg információi szerint a frontok közelében teljesen újszerű orosz drónok jelentek meg, amelyek minden eddiginél nagyobb veszélyt jelentenek – írja a Defense Mirror.

A Pcselka (vagyis Méhecske) névre hallgató drón olyan légi drón, amelyet más, kisebb drónok hordozására használnak, vagyis egyfajta „anyadrónként” üzemel. Az adatok szerint a Méhecske akár hét másik drónt is képes magával vinni több száz kilométeres távolságra, és a célterület közvetlen közelében, a levegőből képes őket útnak indítani - írja a Mandiner.

 

12:17
április 01, 2024
Vágólapra másolva!

Az orosz vadászbombázók csapást mértek Donyeckre

Az orosz fegyveres erők Szu–34-es vadászbombázói az orosz–ukrán háborúban csapást mértek az ukrán fegyveres erők egyik parancsnoki állására dél-donyecki területen – számolt be az orosz védelmi minisztérium.
 

12:53
április 01, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország Ukrajna kulcsfontosságú energetikai infrastruktúráját támadja

Nagy hatótávolságú precíziós fegyverekkel és drónokkal mért csoportos csapást az ukrán energetikai infrastruktúra és gázkitermelés létesítményeire az orosz légierő – közölte vasárnap az orosz védelmi tárca.
A minisztérium szerint a támadás fegyvert, hadfelszerelést és lőszert gyártó és javító hadiipari létesítmények működését szakította meg, számolt be róla az MTI. 
 

13:25
április 01, 2024
Vágólapra másolva!

Szumit érte támadás

A határőrök visszaverték az orosz szabotőrök támadását Szumi megyében – jelentette az ukrán Állami Határőrség április 1-jén. 

14:24
április 01, 2024
Vágólapra másolva!

Robbanás történt Harkovban

Robbanás történt Harkovban. A várost és a régiót ért csapásokat megerősítette a Harkovi Regionális Katonai Igazgatóság (OVA) vezetője, Oleh Szinyehubov.


 

15:33
április 01, 2024
Vágólapra másolva!

Stratégiailag fontos híd semmisült meg Zaporizzsjában

Az „Orosz tavasz katonai tudósítói” című Telegram csatorna arról számolt be, hogy az orosz hadsereg egy stratégiailag fontos hidat rombolt le Guljaypole városában, a Zaporozsje régió Kijev által ellenőrzött részén. Állítólag a hidat a 11. légierő és légvédelmi hadsereg, valamint a Vosztok csoport UAV kezelőinek légicsapása semmisítette meg - írja a Lenta.

16:14
április 01, 2024
Vágólapra másolva!

Támadás Harkovban

Oroszország április 1-jén támadást indított a Harkov megyei Vovchansk városa ellen, és megsebesített egy 27 éves nőt – közölte Oleh Szinyehubov kormányzó. Az orosz erők helyi idő szerint 13 óra 20 perckor hajtották végre a támadást, állítólag lakóépületek ellen.

16:57
április 01, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország nagyszabású támadást indított

Oroszország Ukrajna-szerte az energetikai létesítményeket céloztak meg, az ország szinte minden nagyobb energiatermelőjét érintve, és körülbelül 1,5 millió embernél okoztak áramkimaradást.

 

17:43
április 01, 2024
Vágólapra másolva!

Újabb darabbal bővült az orosz fegyverarzenál

A Zircon rakéta viszonylag egy új fegyver az orosz fegyverarzenálban, vagyis egyelőre kevés információ áll rendelkezésre róla. Noha a fegyver fenyegetést jelent Ukrajna városaira, a szakértők nem hiszik, hogy a rakéták jelentős változást hoznának a fronton.

18:28
április 01, 2024
Vágólapra másolva!

Az orosz támadások okozta károk ellenére Ukrajna energiahálózata messze van az összeomlástól

Az orosz légicsapások jelentős károkat okoztak ugyan Ukrajna energetikai infrastruktúrájában, de a teljes összeomlás valószínűtlen - jelentette ki hétfőn Volodimir Kudrickij, az az állami tulajdonú Ukrenerho áramszolgáltató vállalat igazgatótanácsának elnöke.

Március 22. óta az orosz erők célzottan, szinte napi rendszerességgel támadják az ukrán hő- és vízerőműveket, valamint az energetikai hálózatot. "Céljuk, hogy áramkimaradások legyenek egyes ukrán nagyvárosokban, a mi célunk pedig az, hogy elejét vegyük ennek" - mondta Kudrickij a Reuters hírügynökségnek adott interjújában.

A magánkézben lévő legnagyobb áramszolgáltató cég, a DTEK, amely Ukrajna áramszükségletének mintegy negyedét fedezi, nemrég közölte, hogy hat erőművéből ötöt megrongáltak a támadások, és emiatt elvesztették kapacitásuk 80 százalékát.
    

Az orosz rakétacsapások jelentős károkat okoztak a legnagyobb ukrán vízerőműben, a zaporizzsjaiban, de a kanivi és dnyeszteri létesítményekben is.

Ukrajna áramigényeinek túlnyomó részét három atomerőmű fedezi, fogyasztási csúcsidőszakban viszont kulcsszerepet játszanak az ország hő- és vízerőművei is.

19:22
április 01, 2024
Vágólapra másolva!

Tűz ütött ki egy orosz gyárban

Tűz ütött ki az oroszországi jekatyerinburgi Uralmaszavod nehézgépgyár területén – jelentette az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma április 1-jén.

A gyár berendezéseket gyárt a kohászat, bányászat és energiaipar számára.

 

20:24
április 01, 2024
Vágólapra másolva!

Előzetes letartóztatásba helyezték a moszkvai terrortámadás tizedik gyanúsítottját

Előzetes letartóztatásba helyezte egy moszkvai bíróság hétfőn a Moszkva melletti Krasznogorszkban található Crocus City Hall kulturális központ elleni terrortámadás tizedik gyanúsítottját.

A nyomozás eredménye szerint a tádzsik állampolgárságú Jakubzsoni Juszufzoda a merénylet előtt a bankkártyájáról pénzt utalt át a terroristák elszállásolására, majd az egyik támadónak a terrorcselekmény után is küldött pénzt. A férfi, aki Oroszországban építkezéseken dolgozott feketén, őrizetbe vételekor ellenállást tanúsított.

A március 22-én este elkövetett krasznogorszki terrortámadásban vagy annak következtében az orosz egészségügyi minisztérium szerint 144 ember meghalt, 551 pedig megsebesült.

20:49
április 01, 2024
Vágólapra másolva!

Az új célpont Harkov

Az orosz támadások "szinte az összes" kritikus energetikai infrastruktúrát megsemmisítették Harkovban - mondta Ihor Terekhov polgármester a Liga internetes sajtóorgánumnak április 1-jén megjelent interjújában.

04:21
április 02, 2024
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.