Amerika folytatná a háborút, ha Joe Biden nyerne

Ukrajna, Ukrán, Orosz, Oroszország, háború, konfliktus, 2024.05.06., UkránOroszháború
Ukrainian firefighters work to extinguish a fire at the site of a drone attack on industrial facilities in Kharkiv on May 4, 2024, amid the Russian invasion of Ukraine. (Photo by SERGEY BOBOK / AFP)
Fotó: AFP
Vágólapra másolva!
Még tovább húzná az orosz–ukrán háborút Washington, és az Amerikai Egyesült Államok szerint jövőre jöhet Kijev ellentámadása. A Magyar Nemzet szerint ez még több ember halálát okozhatja.
Vágólapra másolva!

A portál összefoglalója szerint Ukrajna 2025-ben ismét ellentámadásba lendül az orosz–ukrán háborúban. Ehhez hozzájárul az Amerikai Egyesült Államok által jóváhagyott 61 milliárd dolláros segélycsomag, valamint további nyugati források is. Ezt mondta Jake Sullivan, az Egyesült Államok nemzetbiztonsági tanácsadója a Financial Timesnak.

Sullivan ezzel a kijelentéssel megismételte Ukrajna azon reményét, hogy az ország előrelépést érhet el az oroszok által elfoglalt területek visszafoglalása ügyében. 

Amerikai és európai pénz kell az ukránok harcához

A Financial Times azonban megjegyzi, hogy minden új ukrán offenzívához további katonai segítségre és pénzre lenne szükség a nyugati szövetségesektől, köztük az Egyesült Államoktól is. Mint ismeretes, az USA legutóbbi, 61 milliárd dolláros segélycsomagjáról szóló döntést is hosszú hónapokig tartó politikai belharcok előzték meg.

Az ellentámadás előtt azonban először ki kell tartaniuk az ukránoknak. Szakértők szerint ez sem lesz könnyű nekik. A várható orosz nyári offenzíva miatt nehéz helyzetbe kerülhet Ukrajna. Sullivan azonban megjegyezte, hogy a beérkező amerikai fegyverekkel Ukrajna képes lehet megtartani a frontot.

A Fehér Ház tehát a háború további folytatásában érdekelt, és világosan látszik ezekből a szavakból, hogy amennyiben Joe Biden nyeri az amerikai választást, akkor folytatódik a vérfürdő az orosz–ukrán háborúban. Ukrajna bármilyen új, 2025-ös offenzívájának pénzelése a kongresszustól és Washington jóváhagyásától függ. Donald Trump, a volt elnök és a republikánusok várható jelöltje ugyanakkor szkeptikus az ukrajnai segélyekkel kapcsolatban, és megfogadta, hogy megpróbálja gyorsan lezárni a konfliktust, tárgyalásos rendezésre törekszik.

Sullivan kijelentései illeszkednek a háborúpárti Nyugat politikusainak szavaihoz. Egyes NATO-vezetők már egyértelműen az oroszok elleni összecsapásra készülnek. Még akkor is, ha Moszkva akár atombombával is válaszolhat az Oroszországot ért fenyegetésekre és támadásokra. Az orosz Sátán II nukleáris fegyver milliókkal végezhetne.

A kijevi vezetés is folytatná a háborút

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is beszélt korábban egy esetleges új ukrán ellentámadásról. A német Bild magazinnak adott interjújában a múlt hónapban azt mondta, hogy bár van terv egy esetleges akcióról, minden ilyen fejlemény a nyugati szövetségesek további segélyeinek megszerzésétől függ. És amíg Zelenszkij egy esetleges jövő évi ellentámadást tervez, napról napra pusztul el a háborúban az országa. 

Ezen az X-en közzétett videóban az látszik, amint az oroszok állítólag egy húsfeldolgozó üzemet támadnak, az pedig óriási lángokkal ég Harkivban. Korábban pedig Oroszország dróntámadásokat hajtott végre Ukrajna második legnagyobb városában. Az akció akkor megrongálta a polgári infrastruktúrát és megsebesített több embert, köztük egy 13 éves lányt.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK