Mindenkinek saját mesterséges intelligenciát adna az Apple

apple iphone mobilozás okostelefon
Fotó: David Grandmougin / Unsplash
Vágólapra másolva!
A mobiljai és a számítógépei saját intelligens funkciót kapnának. Így nem kellene a használatához szerverkapcsolat.
Vágólapra másolva!

Nagy várakozás övezi az iPhone 16 mobilcsaláddal együtt idén ősszel befutó iOS 18-at, a hírek szerint ez lehet az eddigi legnagyobb jelentőségű frissítés a mobilos rendszer történetében. Ennek okát a mesterséges intelligenciás funkciók jelentik majd, ám eddig szinte semmit sem lehetett tudni a részletekről, szigorúan veszik az Apple dolgozói a titoktartást.

Még az is lehetséges, hogy a júniusban megrendezésre kerülő Apple WWDC 24 fejlesztői eseményig nem törik meg jég, ezen fog bemutatkozni az iOS 18, ám addig is nagyon érdekes információk érkeztek, amelyek rávilágítanak az Apple generatív mesterséges intelligencia használatával kapcsolatos általános hozzáállására és stratégiájára.

Elsőként a Bloombergnél dolgozó Mark Gurman jelentkezett. Értesülései szerint az Apple által bevezetni kívánt MI-s funkciók teljes mértékben helyileg futnak majd a mobileszközein és a számítógépein, azaz alapvetően nem kell majd internetes szerverekhez csatlakozniuk a feladataik elvégzéséhez.

Ez nagyon jó hír a felhasználók számára, hiszen a teljesen helyi működés biztosíthatja a magánszférájuk védelmét, és valószínűleg attól sem kell tartaniuk, hogy idővel fizetőssé válnak az MI-s funkciók, mert pénzbe kerül a felhős háttérrendszerük működtetése.

Az utólagos fizetőssé tételi szándékra máris van példa, a jelenlegi tervek szerint a Samsung egyes prémium mobiljain és táblagépein elérhető Galaxy AI-funkciók csak 2025 végéig lesznek ingyen használhatóak.

Gurman beszámolóját látszólag alátámasztva röviddel később az Apple több kis méretű, generatív mesterséges intelligenciás modellt hozott nyilvánosságra. Az OpenELM-modellek például e-mailek írását segíthetik, a paramétereik alacsony száma miatt telefonokon és laptopokon való helyi futtatásra is alkalmasak.

Jelenleg minden jel arra utal, hogy az Apple kis lépésekben, de funkcionálisan hasznos módon kívánja bevezetni a mobileszközein és a számítógépein a generatív mesterséges intelligenciát. Ez sokkal célszerűbbnek bizonyulhat, mint az első pillanattól fogva leígérni a csillagokat az égről, megkérdőjelezhető hasznosságú végeredménnyel és havidíjjal megspékelve.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!