3-3,5 százalékos bérnövelést ajánlhat a kormány

Vágólapra másolva!
Idén is elsőként a kormányzati oldal tesz ajánlatot az átlagos bruttó keresetnövekedés mértékére az Országos Érdekegyeztető Tanácson (OÉT). A Napi Gazdaság számítása szerint 3-3,5 százalékos bruttó keresetnövelést ajánlhat a kormány az OÉT várhatóan pénteken kezdődő tárgyalássorozatán.
Vágólapra másolva!

A konvergenciaprogram jövőre 6,2 százalékos fogyasztói árszínvonal-növekedést és 4 százalékos reálbércsökkenést irányzott elő. Figyelembe véve a növekvő adóterhelést 3-3,5 százalékos bruttó keresetnövelést ajánlhat a kormány - írja a Napi Gazdaság.

A programban a jövedelempolitikáról szóló fejezet úgy kezdődik: "a kis, nyitott magyar gazdaságban a külső versenyképesség fenntartásához a termelékenység változásával összhangban lévő bérnövekedésre van szükség". Mivel 2001-2003 között ennél jóval nagyobb volt az ütem, az egyensúlyi növekedést alátámasztó szint kialakulásához most vissza kell fogni. Az Országos Érdekegyeztető Tanács 2006-ra bruttó 4-5 százalékos bérajánlást fogalmazott meg, ehelyett a versenyszféra várhatóan 7-8 százalékot produkál (ez 3-4 százalékos reálbér-dinamikát jelent), a költségvetési szférában 5-6 százalékra számítanak.

Az eddig elfogadott kiigazító intézkedések 2006-ban érdemben még nem lassítják sem a bérdinamikát, sem a fogyasztást. Jövőre azonban egyszerre hatnak a magasabb adó- és járulékkulcsok, a gyorsuló infláció, valamint a költségvetési megtakarítások; a program alapján az egy főre jutó reáljövedelem 1,7 százalékkal csökken majd - számolta ki a lap.