Már 2022-től jönnek a PET-palackokból készített gumiabroncsok

gumiabroncs
Vágólapra másolva!
A fenntartható poliésztert az abroncs szövetvázához fogják felhasználni.
Vágólapra másolva!
Forrás: Continental

A Continental 2022-től lehetővé teszi az újrahasznosított műanyagpalackokból származó újrafeldolgozott poliészter használatát. A gumiabroncsgyártó együttműködő partnerével és beszállítójával, az OTIZ textilgyártóval közösen kifejlesztett egy speciális technológiát a PET (polietilén-tereftalát) palackok újrafeldolgozására, mely során elhagyhatók a korábban szükséges köztes kémiai lépések, és mellyel a poliészter fonal képes lesz megfelelni az abroncs magas mechanikai követelményeinek.

„Akár már 2022-től is használhatunk újrahasznosított PET palackokból nyert anyagokat a gumiabroncsok gyártásában. A szálakat újrahasznosított PET-ből fonják, anélkül, hogy az anyagot előzetesen összetevőire kellene bontani" – mondja Dr. Andreas Topp, a Continental Tires üzleti területének anyagokért, folyamatfejlesztésért és iparosításért felelős vezetője, majd hozzáteszi: „Már az idei müncheni IAA MOBIITY kiállításon bemutatunk egy speciális gumiabroncsot, amely újrahasznosított PET palackokból kinyert poliészter fonallal készült."

A Continental tesztjei kimutatták, hogy a másodlagos nyersanyagszálak minősége és stabilitása megegyezik a szűz PET-ével, valamint szakítószilárdságuk, szívósságuk és hőstabilitásuk különösen alkalmassá teszi őket a gumiabroncs-gyártáshoz Forrás: Continental

Az újrahasznosítási folyamat részeként a palackokat először szétválogatják, eltávolítják a kupakokat és végül mechanikusan megtisztítják. Aprítás után olvasztásra, majd granulálásra kerülnek, ezt pedig szilárd fázisú polimerizáció és egy módosított centrifugálási folyamat követi.

A hagyományos PET-et régóta használják alapanyagként az autógumi-gyártás során, mert nagy terhelés és hőmérséklet mellett is képes megtartani alakját, és ezáltal a vezetési sebességtől függetlenül folyamatos biztonságot nyújt. Az újrahasznosított PET használata erőforrásokat takarít meg az abroncs gyártásakor: manapság egy hagyományos személygépkocsi-gumiabroncs körülbelül 400 grammnyi poliészter fonalat tartalmaz. Ez azt jelenti, hogy a jövőben több mint 15 újrahasznosított PET palackot is fel lehet használni egyetlen gumiabroncs elkészítéséhez.