Ezek a legjobb szívbarát ételek

Vágólapra másolva!
A kifejezetten szívbarát ételeket néhány éve megkülönböztető jelzéssel is ellátják, vannak azonban olyan "jelöletlen" élelmiszerek, amelyek fogyasztásával sokat tehetünk szívünk egészségéért. Ezekből gyűjtöttünk össze néhányat.
Vágólapra másolva!

Kezdjük két, itthon sokak által gyanakvással fogadott növénnyel, az avokádóval és a spárgával. Az avokádó igazi "koleszteringyilkos": rendszeres fogyasztása révén 17 százalékkal csökkenthető a vér összkoleszterinszintje, sőt a HDL ("jó") koleszterin szintjét növeli, míg az LDL ("rossz") koleszterin szintjét csökkenti. Dietetikusok azt ajánlják, majonéz vagy más mártás helyett vágjunk néhány szelet avokádót a szendvicsbe, így az étel sem lesz száraz, és egészségünkért is tettünk valamit. A spárga kiváló értisztító hatású; rendszeres fogyasztásával csökkenthetjük a vérrögök képződésének veszélyét.

A fentieknél itthon sokkal elterjedtebb szívbarát zöldség a brokkoli és a spenót. A brokkoli K-vitaminban gazdag, amely egyfelől nélkülözhetetlen a csontképződéshez, másfelől csökkenti a kalcium érelmeszesedéshez vezető hatását, a spenót pedig kálium- és folsavtartalma miatt csökkenti a vérnyomást.

Nem csak a zöldségek dolgoznak a szívért: a gyümölcsök közül a narancs, a gránátalma és az áfonya szívvédő tulajdonságára derült fény az eddigi kutatások során, a görögdinnye pedig aminosav-tartalma révén kifejezetten vérnyomáscsökkentő hatású.

Magvak, olívaolaj és lazac

A teljes kiőrlésű gabonafélék és az azokból készült élelmiszerek rendszeres fogyasztása a vér koleszterinszintjét mérsékli, ezáltal csökkenti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Ideje például másként tekinteni a zabpehelyre: nemcsak reggelire érdemes fogyasztani belőle, hanem más ételek alkotóelemeként is gazdagíthatja étrendünket.

Egy tavalyi tanulmány rámutatott, hogy az olívaolaj rendszeres fogyasztása a 65 év felettiek körében 41 százalékkal csökkentette a stroke kialakulásának kockázatát. Érdemes hevítés nélkül, például vaj helyett kenyérre csurgatva fogyasztani belőle, esetleg tésztaételekben, salátaöntetben vagy zöldségekkel összekeverve élvezni az olívaolajban található telítetlen zsírsavak előnyeit. Kedvező hatásai ellenére azonban nem szabad megfeledkezni magas energiatartalmáról.

Olajos magvak hozzáadásával szintén sokat javíthatunk étrendünkön. A mandula igen gazdag egyszeresen telítetlen zsírsavakban, E-vitaminban és rostokban, míg a dió alfa-linolénsav nevű omega-3 zsírsavat tartalmaz. Omega-3 zsírsavakhoz lazac vagy más olajos húsú halak heti kétszeri fogyasztása révén is hozzájuthatunk.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Kávé, tea, fűszerek

Könnyen beilleszthető a napi étrendbe a zöld tea és a kávé. Naponta két-három kávé révén 20 százalékkal csökkenthető a szívbetegségek kialakulásának kockázata, míg a zöld tea a koleszterin felszívódását mérsékli a szervezetben. A fűszerek közül a kurkuma és a fahéj segít megelőzni a plakkok képződését az artériákban.

Végezetül jó hírrel szolgálhatunk a sajtrajongóknak: egy korábbi kutatás szerint a rendszeresen napi háromadagnyi sajtot fogyasztók vérnyomásának szisztolés értéke alacsonyabb, mint a kevés sajtot fogyasztóké, bár a különbség nem túl nagy.