A Grammy jövő évi életműdíjasai

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Az életműdíjasok közül Count Basie-t, a szvingkorszak nagyszerű zenekarvezetőjét, zongoristáját a dzsessz legnagyobb egyéniségei között tartják számon, Ella Fitzgeralddal, Sammy Davis-szel, Frank Sinatrával dolgozott. Eddig kilenc Grammy-díjat kapott.

A könnyűzene nagy egyénisége volt éveken át az idén elhunyt Perry Como énekes és zenekarvezető, aki a második világháború és a rock and roll korszak kezdete közötti időszakban volt a pályája zenitjén. Como már a legelső Grammy-n is díjazott volt.

Rosemary Clooney közel fél évszázadot töltött a színpadon. A dzsesszes alapokról induló kitűnő énekesnő a keményebb és a líraibb dalok előadásában is elsőrangú. Többszörös Grammy-hősnő, két évvel ezelőtt a Grammy halhatatlanja lett a Hey There című albuma révén. Aktív éveiben többek között Benny Goodmannel, Duke Ellingtonnal és Bing Crosbyval énekelt együtt.

Al Green a hetvenes évek népszerű soul előadója, az úgynevezett "könnyű", dallamos soulzene nagyszerű művelője. Ő is két évvel ezelőtt lett a Grammy-díjasok halhatatlanja. Legsikeresebb albumai között emlegetik Al Green Gets Next To You címűt, halhatatlanná vált lemezének címe Let,s Stay Together.

Az ötszörös Grammy-díjas Joni Mitchell kanadai születésű, ma már az Egyesült Államokban dolgozó folk- rock és dzsesszénekesnő, zeneszerző, aki szintén életműdíjas lesz februárban. A hatvanas évek vége óta van jelen az amerikai folkmozgalomban. A Grammy halhatatlanjai közé Blue című 1999-es lemeze révén került be.

Iparosok nélkül nincs jó zene: nyilván ebből a megfontolásból kap életműdíját Tom Dowd producer és hangmérnök, valamint Alan Freed, a rock and roll korszakának első számú diszkósa. Dowd nagy fegyvertényei közé tartozott Ray Charles, John Coltrane, Aretha Franklin, Eric Clapton és mások lemezeinek készítése és gondozása. Freed tette széleskörben közismertté a rhythm and bluesból sarjadó új zene elnevezését, a rock and rollt. Nemcsak halhatatlan rádióműsorai révén szolgált rá az életműdíjra, hanem a Broadwayn, három filmje révén és másutt bemutatott élő műsoraival is. Többek közt ő karolta fel Chuck Berryt is.

Az életműdíjra jelölteken túl három héten belül ismert lesz a többi díjra áhítozó összes jelölt neve is, ez pedig az eddigi tapasztalatok szerint legalább félezer előadót, lemezt jelent.