Vágólapra másolva!
Botrányosan népszerű cikksorozatunk címe ezúttal semmiképpen sem nevezhető túlzónak, ugyanis Virginie Ledoyen nem csak ma, hanem minden áldott nap a világ leggyönyörűbb színésznője.
Vágólapra másolva!

#7 - Virginie Ledoyen

Született: 1976. november 15. Aubervilliers, Franciaország

Ki a manó ő?

- Francia színésznő több, mint 30 filmmel a háta mögött. A magyar közönség leginkább Leonardo DiCaprio úszópartnereként emlékezhet rá A part-ból, de szerepelt a Topmodell a barátnőm és a 8 nő című filmekben is. Csak egy csók című új vígjátékát csütörtök óta vetítik a mozik.

- Kétévesen már tévéreklámban játszott, az első filmjét kilenc évesen forgatta.

- A valódi neve Virginie Fernandez, a Ledoyen nevet anyai nagyanyja után vette fel, aki szintén színésznő volt.

- Az első filmbéli csókját 14 évesen kapta Marcello Mastroiannitól az 1991-es A gyerekrabló című filmben.

- Az emberi jogok nagy harcosa, többek között a Pour le Tibet (Tibetért) nevű humanitárius szervezetben tevékenykedik.

- Imádja Dosztojevszkij, Jane Austen, Henry James, Virginia Woolf, Edith Wharton, Henry Miller és Tanizaki Dzsunicsiró könyveit.

- 2000 óta a L'Oréal egyik arca.

- Rendezők, akiknek az összes filmjét látta: Roman Polanski, Gus Van Sant, Woody Allen és André Techiné.

- Zenében Bob Dylan, Leonard Cohen, Cat Stevens és Lou Reed a nyerő nála, valamint megőrül a francia hip-hopért.

- Férje Iain Rogers, akiről sosem beszél a sajtónak, csak annyit lehet tudni róla, hogy szakmabeli. Lila nevű közös lányuk 2007 szeptember 20-án született.


- Gyakran ugrik le úszni pár hosszat a Rue de Pontoise patinás uszodájába, ami arról is nevezetes, hogy ott vették fel a Három szín: Kék egyik jelenetét.

- Annak ellenére, hogy rendszeresen hangsúlyozza, hogy borzalmas az énekhangja, bizonyítható módon már legalább háromszor dalra fakadt: a 8 nő című filmben, Adam Cohennel (Leonard Cohen fia) duettben, valamint három évvel ezelőtt valami tévéműsorban.

- A világot jelentő deszkákon 2006-ban debütált az Irrésistible című kétszereplős párkapcsolati drámában, amelyben Arié Elmaleh (a Topmodell a barátnőm főszerepét alakító Gad Elmaleh öccse) volt a partnere.

Virginie Ledoyen öt legjobb filmje:

5. Bon voyage (2003)

A Cyrano de Bergerac rendezőjének látványos második világháborús drámája meglepő módon kimaradt a honi moziforgalmazásból, pedig izgalmas és végtelenül szórakoztató, és olyan sztárok is játszanak benne, mint Gerard Depardieu és Isabelle Adjani.

4. Jeanne és a tökéletes férfi (1998)

Bohókásan induló nagyvárosi musical, amelyben Virginie egy csélcsap lányt játszik, aki egy HIV pozitív fiú személyében találja meg az igazit. A színésznő énekhangját Elise Caron szolgáltatja.

3. Augusztus végén, szeptember elején (1998)


Fiatal párizsi értelmiségiek körében játszódó kézikamerás filmköltemény a mindig érdekes Olivier Assayas rendezésében, a kor legkiválóbb francia színészeivel (Mathieu Amalric, Jeanne Balibar, Francois Cluzet, Alex Descas és persze Virginie). Az örök nagy témák (szerelem, barátság, munka, halál, stb.) életszerű, improvizáltnak tűnő jelenetekben kerülnek feldolgozásra.

2. Üres lap (1994)

A hetvenes évek elején játszódó tiniszerelem, sok zenével. A lány (Virginie) zavarodott és impulzív, a fiú kiegyensúlyozott, de könnyen befolyásolható. Együtt mindenki ellen: a tragikus végkifejlet garantált.

1. Magányos lány (1995)

Hipnotikusan lebilincselő, megismételhetetlenül egyedi filmkísérlet, amelyben másfél órán át, valós időben követjük a szobalányként első munkanapját töltő Virginie-t. Semmi említésreméltó nem történik, mégis izgalmasabb, mint a legfordulatosabb thriller.