Egyelőre nem tudja megszerezni a beruházásához szükséges telket a Pick

Események

Vágólapra másolva!
Egy földterület tulajdonjoga hátráltatja a Pick Szeged Zrt. új beruházásának megvalósítását - írja hétfői számában a Népszabadság.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül1 bejegyzés
10:54
április 18, 2011
Vágólapra másolva!

A Pick a jelenlegi öt gyárából legalább hármat-négyet szeretne egy új, zöldmezős beruházás keretében egyesíteni, ezzel korszerűsítenék, gazdaságosabbá tennék a céget - írja a Népszabadság hétfőn. A lap szerint még 2009-ben indultak tárgyalások arról, hogy az M5-ös és az M43-as autópálya kijárata környékén kapnának egy területet.

Az írás szerint ezeket a parcellákat Szeged városa ipari parknak akarta megszerezni az államtól; a polgármester Botka László be is adta a földterületre vonatkozó igényt a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nek, ahol támogatólag előkészítették, de a kormányváltás után elült az ügy.

Az érintett terület jelenleg az állam tulajdonában van. Az önkormányzat a napilap szerint nem kerülhető meg: az államnak először el kellene adnia a földet a szegedi önkormányzatnak, és attól vehetné meg a húsipari társaság. Ennek oka, hogy máskülönben pályáztatni kell az állami földet, és elvinnék a spekulánsok, aztán már csak tőlük kaphatná meg a cég - olvasható a lapban.

A Picknek azért lenne szüksége a telekre, mert a szegedi gyárai be vannak szorulva a városba, ahol nem lehet őket bővíteni. Csányi Sándor - mint a Bonafarm Csoport tulajdonosa - egy éve már arról beszélt a Népszabadságnak, hogy már akkor folyamatban volt az új egység tervezése. Miután a terület okán az előkészítés megrekedt, a cég a helyi polgármesterhez fordult segítségért. Botka László a Népszabadságnak annyit mondott, hogy 300 hektárnyi földterület megvásárlását kérték a magyar államtól, de egyelőre nem kaptak támogató választ.