Visszapattanásra számítanak a lejtő végén

Vágólapra másolva!
Az előző napok pánikszerű reakciói véget értek, miután az amerikai gazdasági és politikai vezetők egy olyan intézmény létrehozását készítik elő, amely a bajban lévő amerikai pénzügyi szolgáltatók problémás eszközeit átveszik. Mindez a várakozások szerint nem csupán egynapos ralit eredményez, hanem rövidtávon mindenképpen megnyugtathatja a befektetőket, így az előző hetekben különösen túladott szektorokban könnyen bekövetkezhet egy jelentősebb visszapattanás.
Vágólapra másolva!

"Természetesen a gazdaságban globálisan mutatkozó problémák továbbra is jelen vannak, így több hónapos időtávra előretekintve erős maradhat a bizonytalanság a tőkepiacokon; a pénzpiaci anomáliák negatív reálgazdasági hatásaival pedig közép- és hosszútávon egyaránt számolni kell" - véli Pallag Róbert, a Generali Alapkezelő részvényportfólió menedzsere.

Az orosz részvénypiacon az előző napokban a befektetők kényszerlikvidálása zajlott, a hozam-kockázati kilátások megítélésünk szerint már néhány hónapos távlatban is nagyon attraktívvá teszik a világ egyik meghatározó olaj- és nyersanyagexportőrének részvénypiacát. Az elmúlt évek alatt az olajárak folyamatos emelkedése olyan devizatartalékokhoz juttatta Oroszországot, hogy az ország gazdasági és politikai vezetőinek képesnek kell lennie kezelniük egy olyan krízist, amely most fenyegeti a bankrendszer szereplőit és a gazdaságot.

Az OTP-vel kapcsolatban annyit jegyez meg Pallag Róbert, hogy a stabilnak tekintett bank legutóbbi vásárlásai az orosz és ukrán piacokon kockázatosak, főleg a jelenlegi globális válság környezetében. Ugyanakkor arról sem szabad elfelejtkezni, hogy az inflációs várakozások mérséklődésével a régió piacai közül Magyarországon lehet a legnagyobb tere egy hozamcsökkenésnek, amely középtávon segítheti az OTP részvényeinek felértékelődését.

A MOL részvények felértékelődését várják, miután az elmúlt napokban - az OMV-val egyetemben - a legolcsóbb olajcéggé vált Európában, miközben ez egyértelműen nyomott árakat jelent és a nyersanyagárak stablilizálódása is a szektor feléledését segíti.