Szijjártó Péter kétféle problémát lát

Szijjártó Péter; Orbán Viktor
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nyilatkozik az Országházban
Vágólapra másolva!
Szijjártó Péter szerint Európa a 2. világháború óta nem nézett szembe ekkora kihívásokkal. De Magyarországnak működő modellje van minden kihívásra, a gazdasági problémákra és a migrációs válságra is. A miniszter azt mondta, a kormány el akarja érni, hogy Magyarországon legalább ötmillió ember dolgozzon.
Vágólapra másolva!

Európa a II. világháború befejezése óta nem szembesült annyi és olyan súlyos kihívással egy időben, mint most, jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Szerinte Magyarországnak ezekre a kihívásokra van válasza.

Kétféle kihívás

Szijjártó Péter két típusú kihívást különböztetett meg: az egyik gazdasági, míg a másik a migrációs válság okozta kihívások. Szerinte Magyarországnak van működő modellje mind a két kihívást illetően. „A magyar modell működik” – mondta a külügyminiszter az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) által szervezett konferencián.

Szijjártó Péter kétféle veszélyt lát Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Magyarország megmutatta

Szerinte Magyarország bebizonyította, hogy „meg lehet haladni azt a régi típusú közgazdasági dogmát, amely szerint egyszerre nem lehet gazdasági növekedést elérni, és fegyelmezett költségvetési politikát folytatni”. Szijjártó Péter doorstep sajtótájékoztatóján arról is beszélt, hogy Magyarország már bebizonyította,

és visszaszerezzük a határok fölötti ellenőrzést”.

Kell, hogy legyen partner

A Magyarország előtt álló gazdasági kihívások tekintetében rendkívül fontos a partnerség, így fontos a partnerség az amerikai vállalatokkal is, jelentette ki a miniszter. Jelenleg 1750 amerikai vállalat tevékenykedik Magyarországon, és ezek több mint 90 ezer magyar embernek adnak munkát. Szerinte a magyar-amerikai gazdasági együttműködés sikertörténetté vált.

A kormány várja a javaslatokat

A magyar kormány arra kérte az AmChamet, hogy a Nemzeti Befektetési Ügynökséggel (HIPA) közösen olyan javaslatokat tegyenek le az asztalra, amelyekkel versenyképesek tudunk maradni az egyre öldöklőbb versenyben a befektetésekért, mondta a tárcavezető. Szijjártó Péter szerint két tényezőn fog múlni, hogy fenn tudjuk-e tartani a versenyképességünket: a képzés, illetve a beszállítói bázis szélesítése.

Két tényezőn múlik, megmarad-e a versenyképesség Forrás: AFP/John Thys

Legalább ötmillió

Szijjártó Péter a konferencián tartott előadásában arról is beszélt, hogy Csehországban 5 millióan dolgoznak, a kormány pedig azt tűzte ki célul, hogy Magyarországon is legalább ennyi munkavállaló legyen. A miniszter az amerikai cégek képviselői előtt a magyar gazdaság eredményeiről is beszámolt: 2010 óta 500 ezerrel dolgoznak többen, több mint 4 millióan fizetnek adót és a 6,7 százalékos munkanélküliségi ráta hét éve nem volt ilyen alacsony.