Itt az új lista, néhányan májusra tolták az újranyitást

IKEA,visszavonul Ingvar Kamprad, az IKEA vezére
Vágólapra másolva!
Még több üzlet vállalja az újranyitást. Április 24-től vasárnaponként már a Metro áruházak többsége, az Aldik, a Lidl-üzletek és a Sparok is nyitva lesznek. A Praktikerekben május 8-tól lehet csempét nézegetni, az IKEA-ban pedig május 22-től lehet vasárnap is vásárolni. 
Vágólapra másolva!

A Metro április 24-étől vasárnaponként is várja a vásárlóikat.

Mind a 12 Metro-áruház 7:30 és 17:30 óra között lesz nyitva vasárnaponként.

A lehetőségek szerint, az egyéni kéréseket figyelembe véve, a vállalat azokat a munkavállalókat osztja be vasárnaponként, akik önként vállalják a vasárnapi munkát. Most vasárnap a budakalászi Metro technikai okok miatt még zárva lesz, de a többi üzlet kinyit.

A Metro-áruházak is újranyitnak Forrás: Simó Endre/Magyar Távirati Iroda Zrt./Simó Endre

Figyelni kell a nyitvatartási időt

A Spar-hálózat üzletei is április 24-től újra kinyitnak. A Spar azt közölte, hogy

új nyitvatartási rendet vezetnek be vasárnaptól.

A vasárnapi boltzár hatályon kívül helyezésétől a Spar azt várja, hogy a vásárlói szokások ismét megváltoznak, és sokan újra a hétvégére fogják időzíteni a nagybevásárlásokat. 316 Spar és City Spar szupermarket, 32 Interspar hipermarket, a franchise-rendszerben működő boltok közül pedig 51 Spar express, 20 Spar partner és Spar market nyit majd ki április 24-től vasárnaponként.

Az egyes áruházak nyitvatartási rendje eltérő lesz,

attól függően, hogy hol helyezkedik el az üzletegység, illetve milyenek a vásárlói szokások az üzlet környezetében.

A Spar Klauzál téri üzlete Forrás: MTI/Illyés Tibor

A Spar arra számít, hogy a 2015. március 15. előttihez hasonlóan alakulnak majd a fogyasztói szokások. A vasárnap korábban is fontos napnak számított a Sparnak. A Sparoknak a heti forgalom 9 százaléka bonyolódott vasárnaponként korábban.

A Lidl Magyarország mind a 164 áruházát kinyitja április 24-től.

Az üzletek 7 és 17 óra között lesznek nyitva.

Az áruházakban dolgozók vasárnapi bérpótlékát a Lidl Magyarország a munka törvénykönyvének hatályos jogszabályai alapján fizeti ki munkavállalóinak.

A Praktiker májusig vár

A Praktiker áruházak

május 8-án nyitnak ki először vasárnap.

A Praktikernek 19 áruháza van Magyarországon. A barkácsáruházak vasárnaponként reggel 9 és 17 óra között lesznek nyitva. A hét többi napján – hétfőtől-szombatig – a korábbi nyitvatartási rendnek megfelelően, reggel 8 órától este 8-ig.

Csempét nézni hétvégén érnek rá az emberek Forrás: MTI/Földi Imre

A Praktikernél a vasárnapi „nézelődős” vásárlás szombatra csúszott, így péntek, szombat és hétfő erős napnak számított más napokhoz képest az elmúlt egy évben. Az új nyitvatartástól azt várják, hogy megint a péntek, szombat és vasárnap lesz a tipikus vásárlási időszak a barkácsáruházakban. A vevők főleg a hétvégére időzítik a csempék, szaniterek, festékek vagy kertépítéshez, kertrendezéshez kapcsolódó árucikkek vásárlását - írta a Praktiker.

Az IKEA pünkösd után nyit

Az IKEA május 22-én nyit újra először vasárnap. A svéd multi azt írta, a törvényi lehetőségek értelmében és vásárlók visszajelzései alapján az IKEA azt a döntést hozta, hogy 2016. május 22-től 9-21 óráig várja a vevőket a budaörsi és a budapesti áruházaiban.

Az IKEA május 22-én lesz nyitva először vasárnap Forrás: AFP/Dimitar Dilkoff

„Azért esett erre a dátumra a választás, hogy a munka törvénykönyvében meghatározott módon, időben értesíthessük munkatársainkat, valamint hogy minden érintett felkészülhessen a változásokra. Ehhez kapcsolódva minden, korábban érvényben lévő körülményt visszaállítunk, beleértve a munkatársak munkavégzéshez kapcsolódó pótlékait is” – mondta Varga-Nagy Eszter, az IKEA PR-vezetője. Május 21-ig az IKEA-áruházak hétfőtől szombatig 9-tól 22 óráig lesznek nyitva.

A Tesco már április 17-én jelezte, hogy kinyitja minden üzletét, az Auchan április 24-től nyitja az összes áruházát.

Még szavazni is lehet

A Decathlon azt írta a honlapján, hogy az üzleteik május 8-tól vasárnap ismét nyitva lesznek, de a nyitvatartási idő miatt egy szavazásra kérik a vásárlókat.

Azt írják, mivel az Országgyűlés megszavazta, hogy visszavonja a vasárnapi zárvatartásról szóló törvényt, döntsenek a vevők az üzletek nyitvatartásáról. Áprilisban még vasárnaponként zárva tartanak a Decathlonok – írják.

A Decatlon szavazásra kéri a vásárlókat Forrás: Thinkstock

A Hervis sportszer- és sportruházati lánc 27 magyarországi üzletéből öt fővárosi és 15 vidéki bolt már az előző vasárnap nyitva volt. A többi Hervis-áruház pedig április 24-én csatlakozik a heti hétnapos nyitvatartáshoz. A Media Markt is azt közölte, hogy április 24-én, vasárnap már az ország összes Media Markt-üzlete nyitva lesz.