Ezeket kell tudni a lakásvásárláshoz is segítséget nyújtó babaváró hitelről

újszülött kisbaba csecsemő anya család
Vágólapra másolva!
A babaváró hitel folyósításának ugyan minden banknál azonos feltételei vannak, de a hitelbírálati eljárás eltérő lehet. Cikkünkben a Money.hu segítségével a hitel felvételéhez adunk hasznos tanácsokat.
Vágólapra másolva!

Igazi sikernek számít a családtámogatások között a babaváró hitel, ami lényegében egy szabadfelhasználású, fedezet nélküli hitel, ideális választás lehet a családalapítás, gyerekvállalás (vagy gyerekek vállalása) előtt álló pároknak.

Ezen tulajdonságok mellett másik különlegességét az adja, hogy bizonyos feltételek esetén, akár jelzáloghitel felvétele mellett is részben felhasználható lehet önerőként lakásvásárlásra.

Az alábbiakban néhány alapvető információt adunk a babaváró hitel felvételéről.

A babaváró hitel folyósításának szigorú, minden banknál azonos feltételei vannak. Ugyanakkor a hitelbírálati eljárás pénzintézetenként eltérő lehet, például a minimális életkort vagy az elvárt jövedelem mértékét tekintve. Ezért is érdemes alaposan tájékozódni a támogatás igénylése előtt.

Ha valaki tanácstalan abban, hogy melyik banknál igényelje a babavárót, a legjobb, ha megkérdez egy hitelszakértőt. Egy szakértő rengeteg időt és utánajárást spórolhat meg azzal, hogy ismeri a bankok hitelezési feltételeit. Segít abban is, hogy milyen dokumentumokra lesz szükség az igényléshez.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Mindezek mellett lényeges szempont annak ismerete, hogy a babaváró hitel törlesztése minden gyermek születése után 3 évig szüneteltethető.

Ráadásul az első gyermek megszületése után a hitel kamatmentessé válik. Ha pedig futamidő alatt születik meg a második gyermek, akkor a visszafizetendő összeg 30 százalékát elengedi az állam, a harmadik babánál pedig a teljes tartozást átvállalja.

További jó tanács, hogy érdemes átnézni a banki ajánlatokat, ha valaki a szintén államilag támogatott csokos vagy piaci kamatozású lakáshitellel egészítené ki a babaváró hitel összegét a kiszemelt lakás megvásárlásához.