Változás az EXIM Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogramban

pénz, pénzügy, pénzügyek, gazdaság, kamat, kölcsön, hitel, ügyintézés, hitel, adó, illusztráció, befektetés, grafikon, kijelzés, kimutatás, előrejelzés, tőzsde, árfolyam
Financial Business team present. Business man hands hold documents with financial statistic stock photo, discussion, and analysis report data the charts and graphs. Finance Financial concept
Vágólapra másolva!
Néhány feltétel változásával folytatódik a február 1-jével indult EXIM Baross Gábor Újraiparosítási Program. Az energiaválságnak leginkább kitett magyar vállalatok támogatására létrehozott hitelcsomag keretein belül három különböző konstrukcióban nyílt lehetőség a rendkívül kedvezményes, fix kamatozású kölcsön megigénylésére. Az elmúlt közel egy hónapban mintegy 1100 milliárd forintnyi hiteligénylés érkezett az EXIM Magyarországhoz, illetve refinanszírozó partnereihez, amely során az EXIM Baross Gábor Újraiparosítási Forgóeszközhitelre szánt keret kimerült - írja az EXIM Magyarország közleménye.
Vágólapra másolva!

A 700 milliárd forintos keretösszeggel meghirdetett hitelcsomag három konstrukciója közül az elmúlt hetekben az EXIM Baross Gábor Újraiparosítási Forgóeszközhitel bizonyult a legkeresettebbnek, az igénylők mintegy 700 milliárd forint értékben folyamodtak hitelkérelemhez.

Ennek értelmében február 26-ával a kérelmek befogadását felfüggesztették.

Az eddig beérkezett igényléseket beérkezési sorrendben bírálja el az EXIM Magyarország, a támogatási döntéseket március 5-ig hozza meg a bank, majd ezt követően kiértesíti kereskedelmi banki partnereit. A támogatási döntés kézhezvételét követően a bankoknak 30 nap áll rendelkezésükre a refinanszírozási szerződés megkötésére.

Illusztráció Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2022 David Gyung/Shutterstock. No use without permission./David Gyung

,,A jelenleg tapasztalható megnövekedett inflációs- és kamatkörnyezet az energiaválsággal kiegészülve jelentős kihívás elé állította a magyar vállalkozásokat. Az EXIM Magyarország tevékenysége kulcsfontosságú szerepet tölt be a versenyképességük támogatásukban, ennek érdekében egy gyors és kézzelfogható segítségre volt szükség. A várakozásainknak megfelelően a forgóeszközhitelüket igényelte a legtöbb vállalkozás, emellett az EXIM Baross Gábor Újraiparosítási Beruházási Hitel kerete is kimerülőben van, azonban még van lehetőség a kérelmek benyújtására" – mondta el a módosítások kapcsán Kisgergely Kornél, az EXIM Magyarország vezérigazgatója.

Az EXIM Magyarország által az összesen 700 milliárd forintos keretösszeggel meghirdetett hitelcsomag célja, hogy rugalmas és kedvező feltételekkel, forintban maximum 6, euróban 3,5 százalékos fix kamatozással járuljon hozzá a magyar vállalkozások finanszírozásához, ezzel együtt a magyar gazdaság támogatásához. A program keretein belül beruházási-, forgóeszköz- és zöldhitel igénylésére nyílik lehetőség, amelyek 2023. december végéig, vagy a hitelkeret kimerüléséig érhetők el.