Ha minden így folytatódik, eltűnnek a DVD-k

illusztráció, dvd, cd, film, streaming, stream, csökken a népszerűsége a dvd-nek, pénz rovat, dvd az üzletben,
BARCELONA, SPAIN - FEBRUARY 15, 2018: Stacks of new DVDs with various films and serials in store
Vágólapra másolva!
Egy ideig úgy tűnt, a DVD-k és a filmek más fizikai hordozói békésen egymás mellett élhetnek az online streaming platformokkal. A legfrissebb adatok szerint azonban az online filmnézés mára annyira népszerűvé vált, hogy a jelenlegi trendek alapján akár el is tűnhetnek a DVD-k.
Vágólapra másolva!

Az online streaming platformok számos könnyebbséget biztosítanak a hagyományos DVD-kkel szemben. Egy kattintással érhetők el teljes gyűjtemények, így nem kell többé egyenként megvásárolni és fizikailag tárolni a hordozókat.

Egy ideig úgy tűnt, a streaming platformok és a klasszikus adathordozók békésen megférnek egymás mellett,

ám az online térhódítás mára rohamosan kezdte kiszorítani a DVD-ket és a Blue-ray lemezeket a háztartásokból.

A Statista adatai szerint 2019 és 2023 között drámaian csökkent a DVD-k és Blue-ray lemezek használata a legnagyobb gazdaságokban. A kutatók 18-64 év közti válaszadók véleményét kérdezték meg az egyes országokban, és arra jutottak, hogy például Németországban 2019 és 2023 között 47-ről 33 százalékra csökkent azok száma, akik a válaszadás előtti 12 hónapban néztek filmet DVD-n vagy Blue-rayen. Az Egyesült Államokban ennél is nagyobb volt a csökkenés, 49 százalékról 29 százalékra.

Jelentősen csökkent a DVD-k népszerűsége 2019 óta Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2019 BearFotos/Shutterstock. No use without permission./Bearfotos

Az Egyesült Királyságban 47-ről 28 százalékra csökkent a DVD-n filmezők aránya, míg Kanadában 40-ről 26 százalékra zsugorodott az arány. Franciaországban viszont kisebb mértékű volt a csökkenés, mindössze 27-ről 21 százalékra.

A két jelentős kivétel Kína és India volt. Míg Kínában enyhe csökkenést (21-ről 19 százalékra) mértek a kutatók, addig Indiában változatlan volt az arány, maradt 28 százalék.

Noha a digitális tartalomfogyasztás minden téren szorítja vissza a fizikai adathordozók népszerűségét, trendváltozások bármikor beállhatnak. A zeneiparban például a bakelitlemezek újra növekvő népszerűségnek örvendenek, és – miként arról az Origo is beszámolt – az USA-ban 35 év után először megelőzték a CD-ket az eladások terén. Vagyis nem kizárt, hogy néhány éven belül a filmrajongók is újra felfedezik maguknak a fizikai hordozókat.