A panellakások lettek az elmúlt évek nyertesei

Ingatlan, lakás, albérlet, illusztráció, 2022, ÉPÜLET épületfotó FOTÓ FOTÓTÉMA Lakóépület panelház felújított épület felújított lakóépület
Budapest, 2021. október 5. Egy felújított 10 emeletes panelház színes homlokzati festéssel a főváros 3. kerületében a Lajos utca 142. szám alatt. Az utca számos barokk, copf, klasszicista és romantikus stílusú, részben műemléki jellegű, részben műemléki védelem alatt álló épülete között üde színfolt a hangulatos színezés. A 30-40 éves panel-épületek nem a mai energiafelhasználási, gazdaságossági szempontok szerint épültek, ezért időszerű a felújításuk. Magyarországon mintegy 8 ezer panelépület, illetve 800 ezer panellakás van. MTVA/Bizományosi: Balaton József *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzője/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Vágólapra másolva!
A panellakások piacán is látványos változásokat hozott az elmúlt évtized. Sok közülük ma már nem annyira egyenlakás, azaz színesebb lett a választék, az egyedül élők pedig előszeretettel választják otthonuknak - derül ki az ingatlan.com friss elemzéséből.
Vágólapra másolva!

A budapestiek 25 százaléka, a megyei jogú városokban élők 24 százaléka lakik panellakásokban, amelyek az átlagosan több mint 20 százalékos árelőnyük miatt nagyon népszerűek a Budapesten egyedül élők körében. A panellakások között ma már színes a választék, ezt jelzi egyebek mellett az is, hogy a legkisebb budapesti panel 20, a legnagyobb - kétszintes - pedig több mint 120 négyzetméteres.

Az árak széles sávban szóródnak. Budapesten 910 ezer forint az átlagos négyzetméterár, a megyei jogú városokat pedig 664 ezer forintos átlag jellemzi.

Továbbra is kiemelten fontosak a lakáspiacon a panelek, hiszen közel 1,1 millió embernek adtak otthon, ez a teljes lakosság 11 százaléka. A lakásdrágulás miatt váltak népszerűvé a panelek a téglaépítésű társaikhoz képest olcsóbban elérhetőek - mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A budapesti paneleket június elején 789 ezer forintos átlagos négyzetméteráron kínálták eladásra, szemben a téglalakások 1,02 millió forintos árával, azaz előbbiek bő 20 százalékkal alacsonyabban elérhetőek. A legnagyobb panelkínálattal rendelkező két városrészben, a III. és XI. kerületben a panelek 823 és 910 ezer forintos átlagára 28, illetve 12 százalékos árelőnyt jelent a téglalakásokhoz viszonyítva. A vármegyeszékhelyeken található paneleknél az összesített átlagár 552 ezer forint, szemben a téglalakások 688 ezer forintjával.

Egy felújított 10 emeletes panelház színes homlokzati festéssel a főváros 3. kerületében - különösen az egyedül élők körében népszerűek a panellakások Forrás: MTI/Balaton József

Az ingatlan.com a panelek piaci súlya és népszerűsége miatt már a fővárosi panellakások 70 százalékának elkészítette az alaprajzát. Így már több mint 145 ezer panellakáshoz kínál 1700 darab egykattintásos, hivatalos adatokon alapuló alaprajzot a hirdetők számára.

Az alaprajz-adatbázisból kiderül, hogy a fővárosban a legkisebb panellakás a pünküsdfürdői lakótelepen található 20 négyzetméteres ingatlan. A másik véglet a káposztásmegyeri lakótelep belső kétszintes, 123 négyzetméteres panellakása.

"Érdekes, hogy a nyolcvanas évek végén épült lakások már nem egy kaptafára készültek. A legfiatalabb épületek már nagyon sok variációval épültek a jövendőbeli tulajdonosok igényeire szabva. Van példa tízemeletes épület tetején található tetőteraszra, de első emeleti lakáshoz tartozó erkélyen kialakított lábazaton álló több tíz négyzetméteres minikertre is" - mondott példákat a különleges panellakásokra Balogh László.