Már nem Peking Ázsia milliárdosainak fővárosa

Vágólapra másolva!
Ázsiában az indiai Mumbai városa átvette a vezetést Pekingtől: a földrész egészét tekintve ott él a legtöbb milliárdos. A frissen kiadott jelentés szerint 2023-ban globálisan nőtt a milliárdosok száma.
Vágólapra másolva!

A legtöbb szupergazdag New Yorkban él (119-en), az amerikai várost London követi a milliárdosokat vonzó települések listáján (97 fővel). Csak Ázsiára tekintve viszont nagy változást látni az előző évekhez képest: Peking elvesztette elsőségét a kontinensen, és jelenleg az indiai Mumbaiban él a legtöbb milliárdos, 92-en – derül ki a Hurun Research friss jelentéséből.

Ezzel Mumbai lett az ázsiai vagyonosok fővárosa.

Ez az első alkalom, hogy India egyik pénzügyi központja, egyben legnépesebb városa első helyre kerül a kontinens rangsorában – jelzi a riport alapján a CNBC.

mumbai, divali
Tűzijáték a divali hindu fényünnep alkalmából Mumbaiban. A hindu mitológiából eredeztetett divalit minden évben az október-novemberi újhold napján ünneplik, ami 2023-ban november 12-re esett
Fotó: Divjakant Szolanki / MTI/EPA

A korábbi listavezető Peking egyébként mindössze 1 fővel maradt le tőle, míg a másik jelentős kínai pénzügyi központnak számító Sanghajban 87 milliárdos él.

Világszerte nőtt a milliárdosok száma

A Hurun módszertana alapján jelenleg 3.279 milliárdost tartanak számon világszerte. Ez 5 százalékkal több, mint 2023-ban.

Az országok listáját továbbra is Kína vezeti, 814 milliárdossal. 

Az Egyesült Államok áll a második helyen, 800 fővel, míg Indiában 271 milliárdos él.

Már számolnak Taylor Swifttel

A legvagyonosabbak nyilvántartásában a Bloomberg Billionaires Index az egyik refencialista. Az aktuális adatok alapján az első helyen Bernard Arnault áll. A divatipari óriások mögötti legendás európai üzletembert az amerikai Jeff Bezos követi, a harmadik helyen Elon Musk áll. Arnault jelenlegi vagyonát 229 milliárd dollárra, Bezosét 201-re, Muskét 190 milliárd dollárra teszik.

A leggazdagabb indiai (egyben leggazdagabb ázsiai) Mukesh Ambani 110 milliárd dollárral, akinek egyik fia nemrég pazar eljegyzési bulit tartott.

Az első tíz között két indiai van. Mukes Ambani, a Reliance Industries indiai cégbirodalom tulajdonosa a világon a negyedik és India leggazdagabb embere 29 milliárd dollárral
Mukesh Ambani iparmágnás a leggazdagabb indiai
Fotó: Forrás: AFP

Bár a Bloomberg-lista élmezőnyétől még messze van, de a Hurunnál már számolnak Taylor Swifttel, akinek vagyonát 1,2 milliárd dollára teszik. Az amerikai dalszerző-énekesnő a tavaly márciusban indult, pénzügyi értelemben átütően sikeres Eras című turnéjával 190 millió dollárt keresett, míg az ebből készült koncetfilmmel 35 milliót. Vagyonának nagyja a jogdíjakból jött össze, illetve abból, hogy még 2020-ban első hat albumának jogait eladta a Shamrock Capital számára 300 millió dollárért.