Ősszel szerződhetnek a kormánynegyed befektetőjével

Vágólapra másolva!
A parlament júniusi szavazása után kikerült a pénzügyminiszter kezéből a döntés a ma használt kormányzati épületek értékesítéséről. Az új negyed megvalósítására és üzemeltetésére várhatóan szerdán jelenik meg a közbeszerzési felhívás az EU közbeszerzési értesítőjében.
Vágólapra másolva!

A kormányzati negyed felépülése miatt feleslegessé váló minisztériumi ingatlanok értékesítéséről a július közepén felálló, héttagú nemzeti vagyongazdálkodási tanácsnak kell döntenie - tudta meg a Napi Gazdaság Zelles Sándortól, a Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) vezérigazgatójától.

Az értékesítési módokról - arról, hogy az épületeket egyenként, csomagokban vagy egyben lenne-e célszerű eladni - javaslatot készített a KVI, ezek közül azonban már nem a pénzügyminiszter választja ki a legmegfelelőbbet, hanem az állami vagyon fölött tulajdonosi jogokat júliustól gyakorló vagyongazdálkodási tanács.

A változást a parlament által hétfőn elfogadott, állami vagyonról szóló törvény indokolja. (A gazdasági, a földművelésügyi és a pénzügyminiszter által javasolt és a kormányfő által kinevezett tanács irányítja majd a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-t, amely a KVI, a Nemzeti Földalap és az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Zrt. összevonásával jön létre.)

A mintegy százmilliárd forint értékűre becsült minisztériumi épületek értékesítéséről szeptemberben dönthet a vagyongazdálkodási tanács, hogy az ingatlanok kincstári vagyonból való kikerülési eljárása befejeződhessen az év végéig.

Az ingatlanok értékesítése 2008 első heteiben kezdődhetne, akkor, amikor várhatóan elindul a Nyugati pályaudvar melletti kormányzati negyed új épületegyüttesének kivitelezése is. (Ennél korábban a KVI stratégiai okokból nem javasolja a minisztériumok eladásának elkezdését.) Az új kormányzati épület a tervek szerint 2009. május 31-éig készül el, így addig a minisztériumokat lakva értékesítenék a befektetőknek.

A jelenleg Budapest területén szétszórva található kormányzati épületek - elhelyezkedésük alapján - csomagokban vagy egyben való értékesítése várhatóan a nagy, nemzetközi befektetési alapok érdeklődését is felkelti. Az ingatlanok értékesítéséről a KVI a 185 cégből álló adatbázisában szereplő befektetőket személyesen értesíti, de elképzelhető, hogy jelentős gazdasági lapokban - például a Financial Timesban - is meghirdetik az épületeket.

A KVI várhatóan szerdán jelenteti meg az EU közbeszerzési értesítőjében (TED-adatbázisban) az új kormányzati épület(együttes) megvalósításáról és üzemeltetéséről szóló közbeszerzési felhívását - tudta meg a lap Láng Balázstól, a kormányzati negyed projekt kommunikációs vezetőjétől. A két szakaszból álló versenypárbeszédre a befektetők július 24-éig jelentkezhetnek, a nyertessel november végéig tervezik a szerződéskötést, a munkaterületet pedig karácsonyig átadják.

A kiválasztott magánpartnernek saját finanszírozásban kell felépítenie az épületet, amelynek a 25 éves futamidő végéig tulajdonosa lesz. Addig az állam az épület rendelkezésre bocsátásáért és a kapcsolódó szolgáltatásokért előre rögzített, éves díjat fizet, amely a teljes futamidő alatt - jelenértéken számolva - nem lehet több nettó 142,5 milliárd forintnál.