Diákok is alakítják az ingatlanpiacot

Vágólapra másolva!
Az egyetemi városokban nemcsak az albérletek piacán kell számolni a diáksereggel: sok szülő - esetleg befektetési szempontokat is figyelembe véve - lakást vásárol gyermekének az egyetemi évekre. Az Otthon Centrum elemzése.
Vágólapra másolva!

Az Otthon Centrum adatbázisa segítségével az egyetemista életkorban lévő (18 és 25 év közötti) fiatalok vásárlási szándékait vizsgálta Budapesten és a vidéki egyetemi városokban. Az elemzésbe bevont 600 tényleges ingatlanvásárló átlagosan 14 millió forintért keresett lakást. A leggyakoribb keresett ár 9 millió volt, az esetek felében 12 millió alatt maradt. A kívánt lakások mérete általában 45 és 50 négyzetméter között alakult.

Budapesten a 11 millió körüli ingatlanok a legnépszerűbbek a fiatalok körében, míg a vidéki egyetemvárosokban (Győr, Pécs, Sopron, Szeged, Veszprém) a 8-9 millió közötti ingatlanok a legkedveltebbek. A főváros és a vidék közötti különbségeknek megfelelően alakul az alapterület is: Budapesten a 40 négyzetméter körüli ingatlanok a legnépszerűbbek, míg vidéken az 50 négyzetméteres alapterület áll az első helyen.

A fiatalok jellemzően a kisebb ingatlanokat keresik, amelyek olcsók, és később könnyebben értékesíthetők. "Egyre gyakoribb, hogy módosabb szülők befektetésként megvásárolják a kiszemelt lakást, majd a tanulmányok befejeztével eladják. Ők általában a jobb minőségű, téglaépítésű lakásokat keresik" - mutatott rá Bőhm Ferenc, a győri Otthon Centrum-iroda vezetője.

Hasonlóak a soproni tapasztalatok: "Jellemzően garzont vagy kétszobás lakást vesznek a tehetősebb szülők, jó közlekedéssel. Általában az újszerű vagy új lakásokat favorizálják, és mivel az egyetem a Lővérek aljában van, ahol nagyon borsosak az árak, ezért általában távolabbi ingatlant választanak" - összegzett a soproni OC-iroda munkatársa.

Nagyobb hallgatói létszámú egyetemvárosokban, például Pécsett, ahol pár száz kollégiumi férőhely jut a csaknem 33 ezer hallgatóra, még elterjedtebb a lakásvásárlás. "Az egyetemisták többsége számára az ár, illetve az elhelyezkedés a meghatározó szempont, a minőség kevésbé érdekli őket. Jobbára panelokat vásárolnak, jellemzően 9 millió forintig. Legalább másfél szobásat keresnek, hogy egy szobát ki tudjanak adni albérletbe. A pluszbevételt a rezsire vagy a törlesztőrészletre fordítják" - állítja Adriányi Nóra, a pécsi OC-iroda vezetője.