Befejeződött a diáktüntetés

Események

HÖOK, tüntetés, demonstráció a csökkentett felsőoktatási keretszámok miatt, tandíj, tüntető menet
Vágólapra másolva!
Kevéssel kilenc óra előtt elhagyták a Kossuth teret a keretszámcsökkentés miatt tüntető diákok, akik korábban több helyen is dugót okoztak a városban. A diákok Hoffmann Rózsát és Orbán Viktor is többször élesen bírálták, de sokszor tanácstalannak tűntek, és a hideg miatt fokozatosan lemorzsolódtak. Az este komolyabb összetűzések nélkül zajlott, néhány százan a Corvinuson lévő hallgatói fórumra mentek, de onnan - épp a HÖK képviselői - elzavarták őket.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül143 bejegyzés
13:15
december 12, 2012
Vágólapra másolva!

Bizsergő diákok várják Orbánt

Szerdán újabb tiltakozásra készülnek a hétfőn két hidat lezáró egyetemisták. A kormány által letagadott tandíj ellen tüntetők Orbán Viktort is várják. A hétfői akció a résztvevők szerint felemelő volt, sokan spontán csatlakoztak, de volt olyan is, aki a hídfoglalás előtt még lezavart egy zárthelyi dolgozatot. Mindenki érzi, hogy a jövőjéről van szó, délután visszatérnek a mérges egyetemisták.

Olvassa el a hétfői tüntetők élménybeszámolóit.

13:22
december 12, 2012
Vágólapra másolva!

Az értelmiségi szakszervezet is dühös

Az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT) határozottan elutasítja a támogatott felsőoktatási helyek, az állami ösztöndíjas keretszámok drasztikus csökkentésének szándékát és kész a közös fellépésre minden olyan demokratikus szervezettel, amely a fiatalok továbbtanulási lehetőségének megmaradásáért lép fel - közölte a szervezet szerdán az MTI-vel. A ÉSZT ügyvivő testületének állásfoglalása szerint elfogadhatatlan minden olyan megoldás, amely a magyar fiatalok jelentős részétől elveszi a továbbtanulás lehetőségét, vagy külhoni oktatási intézményekbe kényszeríti őket. A szakszervezeti tömörülés ezt mind társadalmilag, mind gazdaságilag rendkívül károsnak tartja és határozottan tiltakozik az ellen, hogy a továbbtanulás, a szakválasztás lehetősége szinte kizárólag az egyéni-családi jövedelemtől függjön.

13:34
december 12, 2012
Vágólapra másolva!

Új fórumot akarnak a diákok

Országos Felsőoktatási Egyeztetési Fórum életre hívásáról döntött a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) választmányi ülésén - tájékoztatta Nagy Dávid, a HÖOK elnöke szerdán az MTI-t. A fórum a tervek szerint a jövő héten a fővárosban tartja első ülését, és munkájában a HÖOK mellett a felsőoktatásban érintett szakmai szervezetek, így többek között a rektori konferencia, a szakszervezetek vesznek részt - mondta el az elnök. Az első tanácskozáson a résztvevők "a minimális elvárásaikat" egyeztetik majd, arra a kormány képviselőjét még nem hívják meg.

13:45
december 12, 2012
Vágólapra másolva!

Végvári viadalok

Az Eduline oktatási portál térképet közölt arról, hogy hol tüntettek a diákok a nem tandíjnak hívott tandíj ellen.

Itt megnézheti a térképet.

13:52
december 12, 2012
Vágólapra másolva!

7409 like

A ma délután háromkor kezdődő BME-s fórumra már 7409 like érkezett a Facebookon, ennyien valószínűleg lesznek a fórumon. Hétfőn körülbelül ezer diák bénította meg a Belváros közlekedését.

13:54
december 12, 2012
Vágólapra másolva!

Orbán nem mondja meg, hogy elmegy-e

A HÖOK rendezvényére a szervezők Orbán Viktort is meghívták. Megkérdeztünk a miniszterelnök sajtófőnökét, hogy elmegy-e az eseményre, aki azt válaszolta, hogy "a miniszterelnök honlapján közzétettük a miniszterelnök által a HÖOK-nak írt válaszlevelet". Erről itt olvashat.

14:01
december 12, 2012
Vágólapra másolva!

Hatáskörüket féltik egyes szervezetek

Giró-Szász András kormányszóvivő szerint a felsőoktatási koncepció ellen tiltakozó szakmai szervezetek azért ellenérdekeltek az átalakításban, mert az új elképzelések alapján csökken a hatáskörük. A kormányszóvivő szerdai sajtótájékoztatóján példaként azt mondta, hogy a rektori konferencia mozgástere a kancellár intézményének bevezetése miatt csökken, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetéé pedig azért, mert nem kari, hanem szakszinten lesznek leosztva a keretszámok.

"A hallgatói önkormányzatok szintjén pedig az az érdekes helyzet állt elő, hogy azok a hallgatói önkormányzatok lépnek fel a felsőoktatási elképzelésekkel szemben, amelyeket nem is érint", hiszen a szabályozások a ma még középiskolába járókra vonatkoznak majd - tette hozzá. Giró-Szász szerint a kabinet szerdai ülésén a tájékoztató időpontjáig még nem tárgyalt a felsőoktatási koncepcióról, így a diákhitel kamatának csökkentéséről szóló híreket sem kommentálta.

14:05
december 12, 2012
Vágólapra másolva!

Már Sárospatakon is mozgolódnak

A tandíj eltörlését, a keretszámok visszaállítását, a hallgatói szerződés eltörlését követelik a Miskolci Egyetem sárospataki Comenius Tanítóképző főiskolai karának hallgatói is, akik szerda kora délelőtt kezdték meg demonstrációjukat a sárospataki polgármesteri hivatal előtt.

A néhány tucatnyi fiatal attól tart, hogy az államilag finanszírozott keretszámok "drasztikus csökkenése" a sárospataki felsőoktatás végéhez vezethet. Tudomásuk szerint igen kevés diák tanulhat ingyenesen a jövőben a főiskolán, a "diákhitel kettőnek csúfolt tandíjat" pedig ebben a térségben jószerivel senki nem tudja vállalni, a kezdő pedagógusi bérből a hitelt visszafizetni nem lehet. A demonstrálókkal a hivatal előtt beszélgetett Aros János, a város fideszes polgármestere, aki forró teát is vitt nekik.

14:18
december 12, 2012
Vágólapra másolva!

DopeMan a tüntetőkkel van

"Az emberektől már elvették a pénzt és a munkát. Megfosztották őket az álmaiktól. Most a tudást akarják elrabolni, amivel újra álmokat, munkát és pénzt lehetne teremteni, mert a tudás az igazi hatalom és az akarat a legnagyobb erő. Harcolj akarattal a tudásért mert a képmutatás elitje számára a tudással bíró, gondolkozó és kérdező emberek jelentik az egyetlen veszélyt. Ők a jobb jövő zálogai. VELETEK VAGYOK" - írta DopeMan a tiltakozás Facebook-oldalán.

14:33
december 12, 2012
Vágólapra másolva!

Jó sok beszéd lesz

Az esemény meghívója szerint a következő szervezetek képviselői beszélnek majd a négy órakor kezdődő eseményen: a BME hallgatói, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a Humán Platform, a Hallgatói Hálózat, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete, a Magyar Rektori Konferencia, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája, valamint a Diákellenállás a Felsőoktatásért képviselői.

14:40
december 12, 2012
Vágólapra másolva!

Van, aki inkább nem csatlakozik

Nyílt levelet írt a miniszterelnöknek a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Hallgatói Önkormányzata, amiben közlik, hogy nem szeretnének csatlakozni az egyetemisták tüntetéséhez, ellenben szeretnének pontot tenni a felsőoktatás körüli heves vitákra, a hallgatóság indulatos ellenállására és tisztázni akarják az elmúlt időszak félreértéseit - írja a Klubrádió. Elengedhetetlenek tartják, hogy a kormány tisztelje meg őket érdemi válaszával. Azt is kérik, hogy legyen nyilvános egyeztetés, hogy minden szereplő megfelelően artikulálhassa véleményét.

14:44
december 12, 2012
Vágólapra másolva!

A 4K! lélekben lesz ott

A Negyedik Köztársaság Mozgalom (4K!) üdvözli a magyar diákok országossá vált tiltakozó mozgalmát és az alulról jövő társadalmi önszerveződés ígéretes példájának tartja - írja a mozgalom közleménye. A 4K! szolidaritást vállal a hallgatók tiltakozásával a felsőoktatási reformok ellen, de a demonstrációkban a hallgatói szervezetek kérésének eleget téve pártként nem vesz részt.
 

14:56
december 12, 2012
Vágólapra másolva!

Mindenki felajánl valamit

Szolidaritást vállal a tüntetőkkel a Nemzeti Ifjúsági Tanács - írja a szervezet elnöke szerdai közleményében. De ennél többre is hajlandóak: "országos érdekképviseleti szervként felajánljuk közreműködésünket a fiatalokat érintő kérdésekben folytatott folyamatos egyeztetések megkezdésében, fenntartásában" - írják.

15:02
december 12, 2012
Vágólapra másolva!

Most akkor tandíj, vagy sem?

Orbán Viktor 22 éve üldözi a tandíjat, szerinte a kormány most sem ezt vezette be, bár fizetőssé tette a felsőoktatási helyek nagy részét. Szerinte a kormány előre megmondta a diákoknak, mit tervez a felsőoktatásban. Igaz, ez sem a nyilatkozataiból, sem a kormány reformprogramjaiból nem tűnik ki ilyen egyértelműen. Hogyan jutott el a miniszterelnök a szellemileg toprongyossá váló ország víziójától odáig, hogy azt bizonygassa, nem egyenlő a tandíjjal, ha fizetni kell a felsőoktatásért? Olvassa el itt!

15:09
december 12, 2012
Vágólapra másolva!

Nézze újra, hogyan vonultak hétfőn!

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=aYcrquZHrD0Vzhkc
15:18
december 12, 2012
Vágólapra másolva!

Inkább tanulni kellene a vizsgaidőszakban

Az esemény Facebook-oldalán ez ellentábor is aktívan képviselteti magát: sok hozzászóló azon van felháborodva, hogy a diákok miért nem inkább a tanulással foglalkoznak vizsgaidőszakban, a tüntetés helyett.

15:30
december 12, 2012
Vágólapra másolva!

Külföldi egyetemekre menekülnek

Az Orvosegyetemek Szakszervezeti Szövetsége is tiltakozik a felsőoktatásból tervezett nagymértékű forráskivonás, a teljesen államilag finanszírozott helyek drasztikus mértékű csökkentése ellen. "A teljes- és rész-térítéses helyek betöltése az idei tapasztalatok alapján csak töredékesen várható, ezért a hallgatói létszám jelentős visszaesése fog bekövetkezni, ami a felsőoktatásban oktatói állások megszűnését eredményez. A hallgatók és oktatók egymást fogják követni a külföldi egyetemekre" - írja közleményük.

15:40
december 12, 2012
Vágólapra másolva!

Vona: Hoffmann egy terminátor

Vona Gábor, a Jobbik elnöke szerint a tandíj bevezetésével Orbán Viktor ugyanolyan hazugságot követett el az egész országgal szemben, mint tette azt korábban Gyurcsány Ferenc. A politikus szerdai sajtótájékoztatóján emlékeztetett rá, hogy a Fidesz ellenzékben még népszavazást szervezett a tandíj bevezetése ellen, ehhez képest kormányra kerülve, két hónappal a felvételi jelentkezések előtt drasztikusan csökkentették az államilag finanszírozott felsőoktatási keretszámokat és lényegében bevezették a tandíjat.

A politikus hangsúlyozta: a Jobbik maximálisan szolidaritást vállal a hallgatókkal és támogatja őket a törekvéseikben, mert "ez egy becsületbeli ügy". Szerinte ez a lépés a "kormányzati arrogancia" újabb megnyilvánulása, amely az egész országnak rossz, nemcsak a felsőoktatásban résztvevők számára. Hoffmann Rózsa oktatási államtitkárról a Jobbik elnöke azt mondta: nem jó gazdája a területnek, hanem "egy terminátor" és a Jobbik szerint nincs más lehetősége, minthogy lemondjon a posztjáról.

15:47
december 12, 2012
Vágólapra másolva!

Ma is közfelkiáltással döntenek - kép

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

16:00
december 12, 2012
Vágólapra másolva!

Nem érdekli őket a tüntetés

A helyszín felé tartva, az egyetem területén több diáktól is útbaigazítást kért tudósítónk a tüntetés helyszínéről. A találomra megállított egyetemisták többségének fogalma sem volt arról, hogy ma a hallgatók demonstrálnak. Egyikük azt mondta: "én vegyészmérnök leszek, engem csak az érdekel".

16:03
december 12, 2012
Vágólapra másolva!

Még a házijukat írják a diákok

A színpadot már összeácsolták a Műegyetem K épületének aulájában, ahol négy órakor elkezdődik majd a hallgatói tüntetés - jelentette a helyszínről tudósítónk. A színpad egyetlen díszlete egy háromméteres karácsonyfa, amit szépen feldíszítettek piros, sárga, zöld és lila gömbökkel. Jelenleg mikrofonpróbát tartanak, az aulában jelenleg egy-két diák üldögél, és a házi feladatát csinálja.

16:12
december 12, 2012
Vágólapra másolva!

Nyíregyházán is gyülekeznek

Szintén délután négy órai kezdéssel Nyíregyházán is demonstrációt tartanak. A részvételt eddig 681-en igazolták vissza a Facebookon. A szervezők tervei szerint élőlánccal vonulnak majd a tüntetők a városháza elé.

16:21
december 12, 2012
Vágólapra másolva!

"Jó lesz az a hangszóró estére"

Még mindig tart a mikrofonpróba, közben elkezdtek gyülekezni az újságírók és a fotósok az aulában. Két fiú álarcokkal és hangszórókkal érkezett, egyikük azt mondta tudósítónknak, hogy "jó lesz az a hangszóró estére", mert szerinte ugyanolyan programra lehet számítani, mint hétfőn, vagyis, hogy a diákok megint "nyakukba veszik a várost". A fiú ott volt hétfőn is, most arra saccol, hogy sokkal többen lesznek. Szerinte ez a tüntetés nem a Műegyetem aulájában fejeződik majd be.

16:25
december 12, 2012
Vágólapra másolva!

Orbán szavai visszhangoznak

"A tandíj a magunkfajtákat kirekeszti az egyetemről. Ha tandíj lett volna, ma nem állnék itt." - Orbán korábbi interjúiból és beszédeiből játszanak be mondatokat a szervezők. Közben az aula oldalában található kivetítőn Orbán Viktor fotóját lehet látni. Tudósítónk szerint a mondatokat hallva néhányan magukban morognak.

16:37
december 12, 2012
Vágólapra másolva!

Két pulóver, két zokni

Folyamatosan érkeznek az aulába a diákok. Akiket kérdeztünk, azok főleg az ELTE-ről és a Corvinusról jöttek. "Két pulóver, két zokni, hídfoglaláshoz öltöztem" - mondta egy fiú, de többen mondták, hogy úgy készültek, hogy nem a Műegyetemen fog véget érni a rendezvény.

16:40
december 12, 2012
Vágólapra másolva!

Szolidáris a Szolidaritás

Székely Sándor és Székely Tamás, a Szolidaritás szövetség két társelnöke is megjelent a Műegyetemen. Azt mondták, "szolidárisak vagyunk a diákokkal". Egy transzparenst is hoztak, de ezt a hallgatói önkormányzat kérésére nem feszítik ki.

16:43
december 12, 2012
Vágólapra másolva!

Mindenki a diákoknak drukkol

Sorra jönnek a közlemények, hogy ki mindenki támogatja a diákokat. A Szakszervezeti Ifjúsági Szövetség, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is a diákoknak drukkol.

16:45
december 12, 2012
Vágólapra másolva!

Ismeretlen költő verse terjed a tandíjról

A Facebookon terjedni kezdett egy ismeretlen költő műve, akit megihletett a keretszámok csökkentése.

"Ha én Rózsa volnék, sohasem hazudnék,
A tízezer helynél biztos többet adnék.
Nyílnék a bölcsésznek, és a közgazdásznak,
Felvételizőknek, sok szegény diáknak.

Ha én Hoffmann volnék, tárt karokkal állnék,
Minden tehetségnek jó esélyt én adnék,
Nem kérném azt tőled, ne legyél Te mérnök,
vagy vedd fel kényszerből a Diákhitel 2-t.

Ha államtitkár volnék, csakis olyan lennék,
Hogy a jó diák hallgatóvá váljék,
Nagy, önző szemekkel nem néznék át rajtad,
Akkor lennék boldog, ha az esélyt már megadtam.

Ha felelős volnék, ilyen sosem lennék,
Minden egyes döntést százszor megfontolnék,
És ha én miattam más kerülne bajba,
Az lennék aki mégis büszkén lemondana.

Ha én Rózsa volnék, sohasem hazudnék.
Sok politikusnak példaképe volnék.
Akkor lennék boldog, ha felvételiznétek,
S nem lennék én átka egy egész nemzedéknek."

16:46
december 12, 2012
Vágólapra másolva!

Hosszú beszédek lesznek

Kiss Dávid, a HÖOK elnökségi tagja megmutatta a programot. Sok hosszú beszéd lesz, felszólal a pedagógusszakszervezet elnöke, a Műegyetem hallgatóinak képviselői, a Hallgatói Hálózat képviselői és a Rektori Konferencia egyik tagja is.

16:59
december 12, 2012
Vágólapra másolva!

A szocialisták már kampányolnak

Az MSZP kormányra kerülése esetén eltörli a hallgatói szerződések rendszerét, és vállalja, hogy 2014 szeptemberében minden diák ingyenesen kezdheti meg tanulmányait a felsőoktatásban - mondta Mesterházy Attila pártelnök, az MSZP szerdai elnökségi ülése után tartott sajtótájékoztatóján.

17:01
december 12, 2012
Vágólapra másolva!

Megtelt az aula

Öt perce félház volt a Műegyetem aulájában, de mostanra megtelt a terem és a fölötte lévő emeleti terem. Várják a kezdést.

17:05
december 12, 2012
Vágólapra másolva!

Szegeden tömegdemonstrációra készülnek

Folytatja a tiltakozást a Szegedi Tudományegyetemen hétfőn tartott fórumot rendező csoport - közölte Medvegy Gábor szervező szerdán. Azt mondta:  álláspontjuk szerint a felsőoktatást érintő tervezett kormányzati intézkedések miatt "végveszélybe kerül" a Szegedi Tudományegyetem. Az egyetemista szerint a tervezett kormányzati intézkedés elleni tiltakozás mindenkinek közös ügye, hiszen az átalakításnak számtalan káros gazdasági következménye lesz: növeli a munkanélküliséget, a tehetséges fiatalokat pedig az ország elhagyására kényszeríti. Medvegy Gábor bejelentette, hogy december 19-én tömegdemonstrációt tartanak Szegeden.

17:06
december 12, 2012
Vágólapra másolva!

Már Orbánt lengetik - kép

Fotó: Mudra László [origo]

17:09
december 12, 2012
Vágólapra másolva!

Novák ma inkább otthon marad

Még mindig nem kezdődött el a rendezvény. A közönség soraiban tudósítónk találkozott Szávay István jobbikos képviselővel, egykori HÖOK-elnökkel, aki azt mondta, hogy a Jobbikból jelenleg egyedül van a helyszínen, de biztos jönnek még jobbikosok. Hozzátette, hogy Novák Előd tudomása szerint biztosan nem megy el, "mert nem hiányzik neki, hogy a képébe skandálják, hogy nácik haza".

17:10
december 12, 2012
Vágólapra másolva!

Puhák a diákok egy angoltanár szerint

Egy budapesti középiskolában angolt tanító tanár van itt, aki puhának tartja a diákokat, mert abban bízott, hogy már jóval a rendezvény előtt a rakparton fog hömpölyögni a tömeg. Nem tudja, hová lehet ezt még fokozni, mert a hétfői tüntetés jó beharangozója volt a mai fórumnak.
.

17:12
december 12, 2012
Vágólapra másolva!

Nevetni akarnak Orbánon

A Műegyetem előtt folyamatosan, hullámokban érkeznek az emberek a rendezvényre. Néhány vállalkozói főiskolás diák azt mondta, hogy náluk már tavaly sem volt államilag finanszírozott hely, ezért jöttek tüntetni. Orbán Viktort csak azért várják, hogy nevethessenek rajta, szeritük meggyőzni úgysem tudná őket.

17:13
december 12, 2012
Vágólapra másolva!

Kutya a tüntetők között - kép

Fotó: Mudra László [origo]

17:16
december 12, 2012
Vágólapra másolva!

Ünneplik magukat a diákok

Elkezdődött a rendezvény. A HÖOK elnökségi tagja azt mondta, azért a Műegyetemen tartják a rendezvényt, mert itt a diákok már egyszer megmutatták, hogy képesek kiállni a jogaikért. A hallgatóság hatalmas üdvrivalgással fogadta.

17:23
december 12, 2012
Vágólapra másolva!

Orbánon röhögnek

Orbán Viktoron röhögnek a diákok, és hangosan fújolják a miniszterelnököt. A szervezők ugyanis lejátszották a korábbi beszédeiből összevágott felvételt, amelyen Orbán még arról beszélt, hogy ő a tandíj ellensége. A HÖOK elnökségi tagja a videó lejátszása után azt mondta, sajnálják, hogy Orbán nem jött el a mai fórumra, de megteheti legközelebb, mert fognak még ilyen rendezvényt tartani, és a miniszterelnök nem teheti meg, hogy ne jöjjön el elmondani a véleményét.

17:24
december 12, 2012
Vágólapra másolva!

Megtelt az aula - kép

Fotó: Mudra László [origo]

17:25
december 12, 2012
Vágólapra másolva!

Spontán városnézésre készülnek

A Műegyetem bejáratánál két szervező azt mondta, hogy önkéntesen vállalták a munkát. Szerintük nem lesz vége a rendezvénynek, ha lementek a beszédek, ők arra számítanak, hogy spontán vonulás lesz a városban, de nem lesz kifejezett vezetőjük.

17:28
december 12, 2012
Vágólapra másolva!

Gyorsan bezárták a szegedi pártirodát

Szerdán a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Hallgatói Sztrájkbizottságának akciócsoportja megkísérelt behatoltni a kormánypárt helyi irodájába, hogy arra kérje a képviselőket, álljanak ki az SZTE érdekei és a jövő egyetemistái érdekében - írja a szervezet közleménye. A kormánypárti irodára azonban kevéssel az akció előtt a "betegség miatt zárva" tábla került ki. "A módszer gyáva, a betegeskedő képviselőnek jobbulást kívánunk. Reméljük, hogy az egyetem nem fog betegség miatt végleg bezárni" - írja a diákok közleménye.

17:30
december 12, 2012
Vágólapra másolva!

Félig tandíj, félig röghöz kötés

A Hallgatói Hálózat aktivistái szórólapot osztogatnak, amelyen Giró-Szász András kormányszóvivőtől származó idézet szerepel, ami szerint "továbbra is kiemelt cél, hogy növekedjen a természettudományos és műszaki szakról kikerülők aránya". Alatta egy táblázat, amelyben a 2011-es és 2013-as keretszámokat ismertetik, ahol látszik a két év közötti jelentős visszaesés. Alatta pedig ez olvasható: "A részösztöndíj félig tandíj, félig röghöz kötés".

17:33
december 12, 2012
Vágólapra másolva!

Elemózsia és gázálarc

Teljesen megtelt az aula, de még mindig jönnek az emberek. Bejött négy kicsit tanácstalan felnőtt. Azt mondták magukról, hogy egy otthonvédő szervezet tagjai. Magánemberként vannak ott, ők is utcai tiltakozásra készülnek, elemózsia, hangosbeszélő és gázálarc is volt náluk.

17:34
december 12, 2012
Vágólapra másolva!

A plafont nézték a diákok

A diákok a plafont nézték unalmukban az első felszólalás alatt, amikor a Műegyetem hallgatóinak képviselője beszélt. Olyan bonyolult dolgokat mondott, mint például, hogy hatékony társadalmi diskurzust kell elérnünk.

17:36
december 12, 2012
Vágólapra másolva!

Távozz, Sátán!

Kiss Dávid, a HÖOK elnökségi tagja felszólította a politikai pártokat, hogy tartsák magukat távol a rendezvénytől, amelyet egy párt sem sajátíthat ki magának.

17:38
december 12, 2012
Vágólapra másolva!

Elkezdődtek a beszédek - kép

Fotó: Mudra László [origo]

17:40
december 12, 2012
Vágólapra másolva!

Mit kért a Jézuskától a szakszervezeti vezető?

A pedagógus-szakszervezet elnöke egy viccel szórakoztatta a diákokat. Azt mondta: azt kértem a Jézuskától korábban, hogy cserélje le az autómat, de most már megelégednék a kormánnyal is. Hatalmas tapsot kapott.

17:48
december 12, 2012
Vágólapra másolva!

Gyurcsányista a tüntetők között - kép

Fotó: Mudra László [origo]
A fotóra kattintva tekintse meg a helyszínen készült galériánkat!

17:50
december 12, 2012
Vágólapra másolva!

Újabb tüntetést jelentettek be

Újabb tüntetésre hívják a hallgatókat. Hétfőn öt órakor az emberi erőforrások minisztériuma előtt tartanak tüntetést a HÖOK részvételével. A tüntetést a Humán Platform vezetője jelentette be, olyan széles gesztusokkal, hogy többen azt találgatták a hallgatóságban, hogy mit szív.

17:53
december 12, 2012
Vágólapra másolva!

Csalódott egy PhD-s

Egy irodalomelmélet PhD-re járó lány azt mondta, csalódott, hogy ilyen kevesen mentek el, pedig az aula és a karzat is megtelt. Ehhez szerinte annak is köze lehet, hogy a Műegyetemen most van a pótlási hét, amikor a diákok pótvizsgázhatnak. De ha az utcára mennek, akkor velük tart.

17:54
december 12, 2012
Vágólapra másolva!

Mécs Imre és LMP a házban

Tudósítónk szerint ott van a fórumon Mécs Imre korábbi MSZP-s és SZDSZ-es képviselő, de látta Ertsey Katalin LMP-s képviselőt is.

17:57
december 12, 2012
Vágólapra másolva!

Uralta a színpadot - kép

Fotó: Mudra László [origo]
A képre kattintva galéria nyílik

17:59
december 12, 2012
Vágólapra másolva!

Energiaitallal erősítenek a diákok

A Műegyetem környéki kisboltokban is érzik az egyetemisták nyomását. Több a vendég az elmúlt órákban. Alkoholt nem vettek, csak cigarettát és energiaitalt.


 

18:00
december 12, 2012
Vágólapra másolva!

A diplomaosztó keményebb

A portások szerint a diplomaosztókon kicsit nagyobb tömeg is szokott lenni.

18:01
december 12, 2012
Vágólapra másolva!

Síelésből a tüntetésre

Bejött a Műegyetem aulájába egy hófehér síruhát viselő férfi két síbottal. Donát Ferencként mutatkozott be, külföldről jött haza síelésből, és egyenesen a fórumra ment, haza se ment átöltözni. "Nem ez az első tüntetés, amin részt veszek az utóbbi időben" - mondta, és azzal indokolta a részvételét, hogy a szabadságot fontosnak tartja. Egy Dél-Ázsiában lévő barátja is gondolkozott a hazatérésen, de végül lemondott róla.

18:02
december 12, 2012
Vágólapra másolva!

Repül a szórólap, ki tudja hol áll meg

Tudósítónk szerint a HaHa tagjai szórólapokat dobálnak le a karzatról a tömegbe.

18:06
december 12, 2012
Vágólapra másolva!

Nem hagyjuk! Nem hagyjuk!

A Hallgatói Hálózat két tagja arról szónokolt, hogy ha ide jönne Hoffmann Rózsa és Orbán Viktor, és bejelentenének plusz tízezer állami ösztöndíjas helyet, kinevetnék őket. A szónokokat nem tapsolták meg nagyon. Sokkal nagyobb sikerük volt, amikor sorozatosan azt ismételték, hogy nem hagyjuk, hogy nélkülünk döntsenek. Ezután percekig zengett az aula.

18:10
december 12, 2012
Vágólapra másolva!

Feszült figyelem - kép

Fotó: Mudra László [origo]
A képre kattintva galéria nyílik

18:18
december 12, 2012
Vágólapra másolva!

Még mindig szolidáris mindenki

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének vezetője arról beszélt, hogy nekik is elegük van, majd a Rektori Konferencia tagja mondta azt, hogy szolidárisak a hallgatókkal.

18:19
december 12, 2012
Vágólapra másolva!

Mindenki melegen öltözött?

Nagy Dávid, a HÖOK elnöke azzal kezdte beszédét a Műegyetemen, hogy megkérdezte: mindenki melegen van-e öltözve, mert a Szabadság hídon szeles az idő.

18:30
december 12, 2012
Vágólapra másolva!

Vége a pöffeszkedésnek

Nagy Dávid, a HÖOK elnöke azt mondta, hgy aki velük van, az tüntet, aki ellenük van, az ülésezik - utalt a most zajló kormányülésre. Szerinte Orbánék megtámadták a fiatalok jövőjét. Mutassuk meg nekik, hogy vége van a játszadozásnak, vége van a pöffeszkedésnek - mondta.

18:35
december 12, 2012
Vágólapra másolva!

Hídfoglalásra is készek a diákok

"Muszáj kitartani" - mondták az [origo] tudósítójának a K épület bejáratánál, ahol közel száz diák várakozik transzparensekkel. Azt mondták, hogy bár ez egy békés tüntetés, de készen állnak arra, hogy akár több hidat is elfoglaljanak. Nem engedünk!, Számoljatok velünk! - ilyenek állnak a transzparenseken.

18:36
december 12, 2012
Vágólapra másolva!

Egymásra talált két világ

Percek óta beszélget egymással Gonda László, a Gyurcsány-kormány elleni Kossuth téri tüntetések ismert alakja és Szarvas Koppány Bendegúz, a Gyurcsány Ferenc által vezetett Demokratikus Koalíció ifjúsági szervezetének vezetője.

18:38
december 12, 2012
Vágólapra másolva!

Repülnek a szórólapok - kép

Fotó: Mudra László [origo]
A képre kattintva galéria nyílik

18:39
december 12, 2012
Vágólapra másolva!

Miért tüntettek eddig a diákok?

Az MTI összeállítása szerint:

1990. szeptember 26. - a hallgatói szociális támogatások csökkentése és a felsőoktatás általános válsághelyzete miatt szerveztek demonstrációt több városában

1995. március 22. - az ország több városában több mint tízezer diák tüntetett a felsőoktatási tandíj bevezetése ellen

1995. szeptember 25. - tüntetéssorozat a tandíj bevezetése ellen több ezer diák részvételével

2000. január 26. - a budapesti Wesley János Lelkészképző Főiskola szociális munkás szakának hallgatói és elbocsátott oktatói tiltakoztak a főiskola ügyében végzett vizsgálat újbóli lefolytatását követelve

2000. február 22. - a korábbi Magyar Testnevelési Egyetem hallgatói többek között a felsőoktatási integráció felülvizsgálatát és az utódintézmény, a Semmelweis Egyetem nevének megváltoztatását követelték

2004. május 11. - több száz állatorvostan-hallgató tüntetett azért, hogy maradjon érvényben a megszüntetett állatorvosi gyakornoki képzés

2004. december 2. - a felsőoktatási törvénytervezet ellen tiltakozott több száz hallgató Budapesten

2006. szeptember 13-17. - a tervezett tandíj bevezetése ellen indult tüntetéssorozat az országban. A hallgatók 13-án Szegeden, két nappal később Pécsett, 21-én Egerben, 26-án Kecskeméten, majd 28-án Budapesten demonstráltak. Október 17-én Debrecenben több száz hallgató tiltakozott, majd 19-én a budai Várban több mint kétezren tették ugyanezt.

2007. szeptember 5-október 17. - országos tandíjellenes demonstrációsorozatot szervezett a HÖOK. Szegeden legalább ezren tüntettek, Békéscsabán, Szarvason, Gyulán és Debrecenben szintén tiltakoztak az egyetemi hallgatók. Dunaújvárosban, Veszprémben és Miskolcon is az utcára vonultak a diákok. Október 2-án a pécsi, 17-én a budapesti hallgatók tüntettek.

2011. május 10. - ötszáz hallgató alkotott élőláncot a Budapesti Corvinus Egyetem körül, tiltakozva az ellen az állítólagos terv ellen, amelynek következtében az intézmény függetlensége megszűnne.

2011. június 16. - Budapesten, a Fővám téren a magát teljesen hierarchiamentesnek nevező Hallgatói Hálózat (HaHa) szervezésében fővárosi egyetemisták tüntettek azért, hogy a kormány a felsőoktatásban érintetteket is vonja be a készülő átalakítások kidolgozásába

2011. október 12-27. - A felsőoktatási törvény koncepciója ellen zajlott tüntetéssorozat: Debrecenben ezernél többen demonstráltak, majd Sárospatakon és Szombathelyen is az utcára vonultak.

2012. február 8. - a HÖOK demonstrációt, majd egész éjszakás virrasztást tartott a felvételi keretszámok  csökkentése és a diplomások jogait korlátozó hallgatói szerződés bevezetése miatt

2012. február 15. - Budapesten a Hallgatói Hálózat (HaHa) kezdeményezésére több száz tüntető a felsőoktatási törvény visszavonását és az ezzel kapcsolatos társadalmi vitát, az egyetemek függetlenségét, a keretszámok újragondolását és a szociális ösztöndíjrendszer kialakítását követelte. 22-én ismét tiltakoztak, legalább száz egyetemista és oktató az ELTE bölcsészkarának egyik nagyelőadójában - a dékán tiltása ellenére - hallgatói fórumot tartott a felsőoktatási keretszámok módosítását sürgetve.

2012. március 28. - Schmitt Pál doktori disszertációja ügyében követelt határozott állásfoglalást a Hallgatói Hálózat (HaHa) csaknem 20 aktivistája a Semmelweis Egyetemen (SE). Április 2-án a Schmitt-ügyhöz kapcsolódóan az SE oktatói, hallgatói és dolgozói tartottak szimpátiatüntetést Tulassay Tivadar leköszönő rektor mellett.

2012. december 10-11. - Szegeden a Csongrád megyei kormányhivatalban mintegy negyven egyetemista ülősztrájkba kezdett összeláncolva magukat tiltakozásul a felsőoktatást érintő kormányzati intézkedések miatt. Másnap felfüggesztették akciójukat, miután átadták követeléseiket. Budapesten a HaHa más csatlakozó szervezetekkel együtt az ELTE lágymányosi épületében kezdett demonstrációt, amely az utcán folytatódott: több száz hallgató egy időre lezárta a Petőfi hidat, majd a Kossuth térre és az követően a Lánchídon át a Clark Ádám térig vonult. 11-én Miskolcon és Pécsett is tüntettek az egyetemi hallgatók.

18:41
december 12, 2012
Vágólapra másolva!

Jégeralsóval készültek az esti menetre

"A nyugdíjrendszert már megmentettétek, a felsőoktatást nem kell" - áll azon a transzparensen, amit éppen négy hallgató rajzol filctollal a terem karzatán. A diákok közül volt, aki azt mondta, hogy a politikának kell félnie a diákoktól és nem fordítva, más pedig megmutatta, hogy ő jégeralsóval készült az esti felvonulásra.

18:45
december 12, 2012
Vágólapra másolva!

Több ezer diák indult meg

A Szabadság híd felé mennek a Műegyetemi fórumról a diákok. A szervezők csak annyit kérdeztek: ki akar kicsit sétálni? A válasz nagy éljenzés volt.

18:47
december 12, 2012
Vágólapra másolva!

Nem állnak meg a Szabadság hídon

Bár arról van szó, hogy a Szabadság hídra vonulnak a diákok, tudósítónk úgy tudja, hogy az Erzsébet híd a tömeg célpontja.

18:54
december 12, 2012
Vágólapra másolva!

Megbénult a forgalom a Szabadság hídon

Vonulnak a diákok a rakparton, a menet eleje már a Szabadság hídnál jár, a vége még mindig a BME épületében van. Áll a forgalom a Szent Gellért téren és a Szabadság hídon, se a kocsik se a villamosok nem tudnak továbbmenni.

18:59
december 12, 2012
Vágólapra másolva!

Az IMF-kampány is megihlette a diákokat

"Nincsen Rózsa tandíj nélkül" - áll az egyik transzparensen. Egy másikat pedig a kormány IMF-et kritizáló reklámkampányának stílusában készítettek, és az áll rajta, hogy "Tandíjat a felsőoktatásba. Nem!"

19:01
december 12, 2012
Vágólapra másolva!

Sétálunk, sétálunk

Az Erzsébet híd felé tart a tömeg a budai rakparton rendőri felvezetéssel. Az út kétharmadát elfoglalják. Sokan azt skandálják, hogy "sétálunk, sétálunk, egy kis hidat elfoglalunk".

19:02
december 12, 2012
Vágólapra másolva!

Elindult a menet - kép

Fotó: Mudra László [origo]
A képre kattintva galéria nyílik

19:09
december 12, 2012
Vágólapra másolva!

A rendőrök nem tudják, mi lesz

Az Erzsébet hídra kanyarodik rá a diákok menete, a rendőrök biztosítják az utat. Az egyik biztosító rendőr azt mondta, szerinte még a diákok sem tudják, mit akarnak, hogyan alakulnak a dolgok. Az Erzsébet hídon már csak Pestről Budára megy a forgalom.

19:10
december 12, 2012
Vágólapra másolva!

Ne legyetek már bölcsészek!

Néhányan kiabálni kezdtek a tömegben, hogy a vonuló diákok várják be a lemaradókat. A válasz ez volt: ne legyetek már ennyire bölcsészek!

19:11
december 12, 2012
Vágólapra másolva!

Kiplakátolták a Fidesz-irodát - kép

Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely
A képre kattintva galéria nyílik

19:14
december 12, 2012
Vágólapra másolva!

Közrefogták a járműveket - kép

Fotó: Mudra László [origo]
A képre kattintva galéria nyílik

19:17
december 12, 2012
Vágólapra másolva!

A Kossuth Lajos utcában is leállt a forgalom

A menet teljes szélességében elfoglalta az Erzsébet hidat, az eleje most ér át a hídon, a vége még csak a budai oldalon a Rudas fürdőnél tart. Most már a Kossuth Lajos utcán is leállt a forgalom - jelentett tudósítónk, akinek az egyik közlekedési rendőr azt mondta: ő úgy tudja, hogy a tüntetők a Kossuth térre tartanak.

19:19
december 12, 2012
Vágólapra másolva!

Aki dudál, velünk tart

Azt skandálják a vonuló diákok, hogy aki dudál, velünk tart. A tömeg vége felé már elkezdett megindulni a korábban bénult forgalom. A BKV-buszokon ülők unott fejjel figyelik a vonulást. Az egyik diák azt firkálta az egyik mocskos busz oldalára, hogy Nem kell tandíj.

19:19
december 12, 2012
Vágólapra másolva!

Biszku Béla ki tudja fizetni a tandíjat

A diákok egyik transzparensén az áll: Kovács Pisti 250 000 forint tandíj, Biszku Béla 250 000 nyugdíj.

19:24
december 12, 2012
Vágólapra másolva!

Buda felszabadult

A tömeg vége most ér az Erzsébet híd budai hídfőjéhez. Rendőrök kísérik őket.

19:27
december 12, 2012
Vágólapra másolva!

Valaki már inna

A hallgatók hangosan füttyögnek és azt skandálják, hogy "az egyetem a miénk". A menetből többen már valami alkohol után néznének, mert nagyon hideg van.

19:28
december 12, 2012
Vágólapra másolva!

Gyertek velünk

A Ferenciek terén vesztegel egy BKV-busz, a reménykedő utasok azt várják, hogy átjussanak Budára. A diákok azt kiabálják, hogy gyertek verlünk, de a többség nem mozdul. Egy fiatal pár viszont leugrott a buszról, és beállt. Tudósítónknak azt mondták, hogy nem diákok már, de egyetértenek a hallgatók követelésével. A tömeg az Astoria felé tart.

19:31
december 12, 2012
Vágólapra másolva!

Mosolyognak a rendőrök

A Ferencziek terén álló rendőrségi furgonban ülő rendőrök mosolyogva nézik a vonuló fiatalokat. A "gyertek velünk"-et skandáló tömeghez közben néhány idősebb úr is csatlakozott.

19:32
december 12, 2012
Vágólapra másolva!

Tömeg a hídon - kép

Fotó: Mudra László [origo]
A képre kattintva galéria nyílik

19:36
december 12, 2012
Vágólapra másolva!

Már a Károly körúton is áll a forgalom

A Kossuth Lajos utcán vonuló menetet a járókelők egy része fényképezte, mások a fejüket rázták. Egy idősebb néni többször is összecsapta a kezét, és azt kérdezte: "ezek már megint 56-ot akarnak". A Madách térnél megállt a tömeg, fáklyákat osztogatnak a szervezők, a Károly körúton mindkét irányban áll a forgalom. Tudósítónk szerint egyre tüzesebb a hangulat.

19:43
december 12, 2012
Vágólapra másolva!

Kiakadt a pizzafutár

A Károly-körúton egy, a veszteglés miatt feldühödött pizzafutár próbált magának utat törni a tömegben. Azt mondta elege van már a tüntetésből és a vele járó dugókból is.

19:45
december 12, 2012
Vágólapra másolva!

Terelik a buszokat

A Budapesti Közlekedési Központ közleményt adott ki a tüntetés miatt. Azt írják, hogy a tüntetés ideje alatt forgalomkorlátozások várhatóak. "Az Erzsébet hidat és a Kossuth Lajos utcát mindkét irányban lezárták. A 7-es autóbuszok Budáról Pest felé a Szabadság hídon és a Kiskörúton közlekednek. Az 5-ös, 8-as és 112-es autóbuszok a Deák tér, Lánchíd felé terelve közlekednek" - áll a közleményben.
 
Torlódásokra és forgalmi korlátozásokra kell felkészülni a Műegyetem rakpart és a Szent Gellért rakpart útvonalon az Erzsébet híd felé tartó demonstrálók menete miatt. Fennakadásokra kell számítani az 5, 7, 7E, 8, 86, 112, 173, 173E, 178-as autóbusz és a 18, 19, 41-es jelzésű villamosviszonylatokon. Arra kérik az utasokat, hogy aki a teheti, a metrót válassza.

19:47
december 12, 2012
Vágólapra másolva!

Irány a Lánchíd!

 A tömeg bekanyarodott a József Attila utcába. Többen arról beszélnek, hogy a Lánchídhoz vonulnak. A tömeg eleje a Bazilika magasságában jár, a vége a Madách térnél.

19:49
december 12, 2012
Vágólapra másolva!

Hangosbemondóval a menetben - kép

Fotó: Mudra László [origo]
A képre kattintva galéria nyílik

19:50
december 12, 2012
Vágólapra másolva!

Forralt bort!

A vonuló tömegben többen elkezdték skandálni, hogy Kossuth tér-Kossuth tér, de megálltak a Nemzetgazdasági Minisztérium épületénél. Néhányan forralt bort követelnek fennhangon.

19:54
december 12, 2012
Vágólapra másolva!

Rendőrbusz a Parlamentnél

A Parlamentnél hat rendőrbusz áll, rendőröket nem nagyon lehet látni, valószínűleg a diáktüntetőket várják.

19:55
december 12, 2012
Vágólapra másolva!

Gyertek ki!

Az NGM épületénél azt kezdték skandálni, hogy gyertek ki! gyertek ki! Erre kijött egy őr, aki szó nélkül bezárta a külső vaskaput. Nagy fújolás fogadta.

19:56
december 12, 2012
Vágólapra másolva!

Rózsa, gyere ki a hóra

A tömeg vége most fordult be az NGM épületéhez, néhányan fáklyákat gyújtottak. Hoffmann Rózsa, gyere ki a hóra - skandálják.

19:59
december 12, 2012
Vágólapra másolva!

A semmi kapuin dörömbölve

Néhányan elkezdtek dörömbölni az NGM kapuján. A HÖOK-elnök azt mondta a hangosbemondóba, hogy Hoffmann Rózsa nem itt lakik, menjünk a Parlamenthez!

20:00
december 12, 2012
Vágólapra másolva!

Az Erzsébet és a Szabadság híd már járható

Az Astoriánál megindult a közlekedés, nincs már szükség rendőri irányításra, de még hatalmas a torlódás főképp a Kiskörút vonalában.  Az Erzsébet híd és a Szabadság híd már járható - írja a BKK közleménye.

20:03
december 12, 2012
Vágólapra másolva!

Pintérre nem izgulnak a diákok

A Belügyminisztérium mellett ment el a tömeg, a diákok nem nagyon izgatják magukat Pintér Sándor főhadiszállása miatt.

20:07
december 12, 2012
Vágólapra másolva!

Kismama ragadt a forgalomban

Az [origo] szülési szabadságon lévő munkatársa beragadt a forgalomba a Nádor utcánál a tüntetők miatt. Több rendőrautó húzott el mellettük, a forgalom se előre, se hátra nem mozdul.

20:08
december 12, 2012
Vágólapra másolva!

Magányos ellentüntető

A Széchenyi térnél egy magányos ellentüntető azt kiabálta: nyolc évig csendben voltatok. Tudósítónk megkérdezte tőle, hogy egyet ért-e a kormány oktatáspolitikájával. Rövid beszélgetés után azt mondta, hogy nem.

20:10
december 12, 2012
Vágólapra másolva!

Fáklyát gyújtottak - kép

Fotó: Mudra László [origo]
A képre kattintva galéria nyílik

20:12
december 12, 2012
Vágólapra másolva!

A Parlamenthez értek

A tömeg eleje most érkezik a Parlamenthez. A szervezők folyamatosan azt kérték, hogy senki ne menjen a 2-es villamos sínjére. Ennek ellenére a forgalmat megállították.

20:14
december 12, 2012
Vágólapra másolva!

Kurva hideg van

Új jelszót skandálnak a tüntetők. Hideg szél fúj, úgyhogy egyre többen kiabálják, hogy "Kurva hideg van!"

20:16
december 12, 2012
Vágólapra másolva!

Gyertek velünk - videó

http://www.youtube.com/embed/LXmSrUnxeRM
20:19
december 12, 2012
Vágólapra másolva!

Fideszes szélgép hozza a hideget

A hideg miatt panaszkodó tüntetők azon viccelődnek, hogy biztos nem véletlen, hogy március 15-én volt a forradalom. Néhányan azzal vágtak vissza, hogy biztos a Fidesz szélgépei dolgoznak.

20:22
december 12, 2012
Vágólapra másolva!

Tanácstalanság a Parlamentnél

A parlamenti parkolónál megálltak a diákok. Megjelent több tucat rendőr, nagy a hangzavar, alig lehet hallani tudósítónkat, mert az egyik diák annyira ordít mellette. Senki nem tudja, hogyan tovább.

20:27
december 12, 2012
Vágólapra másolva!

Ez még csak a kezdet

A Parlamentnél sokan azt skandálják, hogy menjünk be. A HÖOK-elnöke a tüntetés jelentőségéről beszél, sokan azt mondják, hogy ez még csak a kezdet.

20:29
december 12, 2012
Vágólapra másolva!

"Mi vagyunk az egyetem" - fotó

Fotó: Mudra László [origo]
A képre kattintva galéria nyílik

20:31
december 12, 2012
Vágólapra másolva!

A metró a gyenge pont

A Kossuth téren jeges szélvihar tombol, ez kicsit megtörte a diákokat. Kisebb csoportok szállingóznak el a metróval.

20:32
december 12, 2012
Vágólapra másolva!

Viktor, gyere ki!

Viktor, gyere ki! - skandálják percek óta a tüntetők a Parlamentnél. Tudósítónk szerint több ezren vannak, akár tízezren is lehetnek. Sokkal többen, mint hétfőn. A szónokok a Műegyetemen elhangzott beszédeket ismétlik. Próbálják megkerülni a Parlamentet.

20:33
december 12, 2012
Vágólapra másolva!

Betörtek a parlamenti parkolóba

Betört a Parlament előtti parkolóba a tömeg. Menjünk be - skandálják. Ezrek kezdtek közvetlenül az épülethez tódulni. A rendőrök élő sorfallal zárják el előlük a bejáratot.

20:35
december 12, 2012
Vágólapra másolva!

Készülnek a diákok

Fotó: Mudra László [origo]
A képre kattintva galéria nyílik

20:38
december 12, 2012
Vágólapra másolva!

Újra járható az Erzsébet híd

Újra folyamatos a forgalom az Erzsébet hídon. A diákok vonulása miatt az Erzsébet hidat és a Kossuth Lajos utcát egy időre mindkét irányban le kellett zárni, több buszt más útvonalra tereltek.

20:41
december 12, 2012
Vágólapra másolva!

Kövér nem érti a diákokat

Reményét fejezte ki Kövér László Sásdon, hogy a kormány nyitott lesz a párbeszédre a felsőoktatást érintő intézkedések miatt tiltakozó hallgatókkal. Kövér László sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra, hogy a kormány jelezte egyeztetési szándékát, de a hallgatók egyelőre nem kívántak élni a lehetőséggel. Hozzátette: nem érti az elutasítást, és azt a kérdést tette fel, hogy a demonstrációkban valóban a konzultáció igényének szándéka jelenik-e meg, vagy erődemonstráció zajlik.

20:42
december 12, 2012
Vágólapra másolva!

Magyar rendőr velünk van

Teljesen a 2006-os zavargásokat idézi néhány jelszó, a Parlament elé tóduló tömegben többet azt kiabálják: magyar rendőr velünk tart!

20:43
december 12, 2012
Vágólapra másolva!

Rendőrök faarccal

Demokráciát - kiabálják sokan a rendőröknek, akik fapofával nézik a tüntetőket. Tudósítónk szerint kicsit tanácstalanok a diákok, a szervezőket nem látni sehol.

20:46
december 12, 2012
Vágólapra másolva!

Tüntetők tömege a Kossuth téren - fotó

Fotó: Mudra László [origo]
A képre kattintva galéria nyílik

20:48
december 12, 2012
Vágólapra másolva!

Nem volt tervbe véve

Nagy Dávid, a HÖOK elnöke azt mondja, hogy nem volt tervbe véve, hogy a Parlament elé betörnek a tüntetők, de mivel ők felelnek a tüntetésért, ezért próbálja a hangosbeszélőn meggyőzni a diákokat, hogy vonuljanak le a lezárt területről. Nem sok sikerrel, a nagy hangzavarban nem igazán hallja senki, ráadásul a tüntetők tök jól elvannak, Hoffmann Rózsát szapulják és hullámoznak.

20:51
december 12, 2012
Vágólapra másolva!

Addig innen nem megyünk

Az egyik szónok azt mondja, hogy addig nem mennek haza, amíg oda nem megy valaki a Parlamenthez a kormányból és vissza nem vonják a tandíjat. Azt is kiabálják, hogy Viktor, hazudtál!

20:54
december 12, 2012
Vágólapra másolva!

Nem tartom ördögtől valónak a tandíjat - videó

20:56
december 12, 2012
Vágólapra másolva!

Fogyatkoznak

Tudósítónk szerint olyan 1500 ember lehet a Parlamentnél még. A többség elszivárgott idő közben.

20:59
december 12, 2012
Vágólapra másolva!

Vonulnak a hallgatók

Fotó: Mudra László [origo]
A képre kattintva galéria nyílik

21:01
december 12, 2012
Vágólapra másolva!

Hömpölyög a tömeg a Rudasnál - videó

21:03
december 12, 2012
Vágólapra másolva!

A nemzet jövője a tét - videó

21:11
december 12, 2012
Vágólapra másolva!

Viktátor!

Gyáva Viktor! - skandálják a Kossuth téren, mások azt kiabálják, Viktátor. Egy nagyon beindult tüntető meggyújtott egy transzparenst, néhányan beijedtek ettől és inkább gyorsan eloltották a tüzet.

21:12
december 12, 2012
Vágólapra másolva!

Nem akarnak betörni a Parlamentbe

A Parlament oldalánál nagyjából egy tucat rendőrségi kisbusz áll, rohamrendőröknek viszont nyoma sincs. Páran arra próbálták rávenni az embereket, hogy törjenek be a Parlamentbe, de hamar lecsendesítették őket. Az épületig nem sikerült eljutniuk, de a teret körülvevő biztonsági lánckerítésen átnyomultak a demonstrálók.

21:13
december 12, 2012
Vágólapra másolva!

Remélem, hogy meghatódik a kormány - videó

21:15
december 12, 2012
Vágólapra másolva!

Rendőrsorfal - fotó

Fotó: Mudra László [origo]
A képre kattintva galéria nyílik

21:22
december 12, 2012
Vágólapra másolva!

Romantikus fáklyagyújtás - fotó

Fotó: Mudra László [origo]
A képre kattintva galéria nyílik

21:38
december 12, 2012
Vágólapra másolva!

Hoffmann Rózsa, gyere ki a hóra

Visszatért a tömeg a kedvenc rigmusaihoz, "Hoffmann Rózsa, gyere ki a hóra" - skandálják. Egyre kevesebben vannak a Kossuth téren.

21:40
december 12, 2012
Vágólapra másolva!

Nem nyugszunk bele! - fotó

Fotó: Mudra László [origo]
A képre kattintva galéria nyílik

A tüntetők á

21:44
december 12, 2012
Vágólapra másolva!

Debrecenben is tüntettek

Új felsőoktatási törvény elkészítését követelték a Debreceni Egyetemen összegyűlt hallgatók. A DE Hallgatói Önkormányzata által a felsőoktatási keretszámok elleni tiltakozásul az egyetem díszudvarára összehívott fórumon a mintegy ezer diák "közfelkiáltással" fogadta el a követelést.

21:49
december 12, 2012
Vágólapra másolva!

Randizni megy az unatkozó lány

Egy lány már megunta a tüntetést, és a barátjával találkozik a metrónál. További sok sikert kívánt a tüntetéshez.

21:51
december 12, 2012
Vágólapra másolva!

Van tömegközlekedés

Jár a 2-es villamos és a 15-ös busz is, de a rendőrkordon miatt egyelőre nem lehet behajtani a Kossuth térre.

21:54
december 12, 2012
Vágólapra másolva!

Vagy haza, vagy a Corvinusra mennek

Oszlik a tömeg, úgy tűnik, mintha megindultak volna haza. Ezzel szemben több résztvevő is azt mondja, hogy a Corvinuson tartanak hallgatói fórumot.

21:58
december 12, 2012
Vágólapra másolva!

A rendőrök oltották el a tüzet

A parlament előtt a szervezők egy ideig nem tudtak megegyezni, hogy mi legyen a folytatásban. Volt, aki azt javasolta, hogy foglalják el a Corvinust és maradjanak ott reggelig, de mások leszavazták, hogy a Parlamentben több hely van. A hideg miatt néhányan elkezdtek elszállingózni, egy csapat pedig a tömeg szélén transzparensekből rakott tábortűznél próbált melegedni, de az odesiető rendőrök poroltóval eloltották a melegforrást.

22:05
december 12, 2012
Vágólapra másolva!

Nincsen Rózsa tandíj nélkül - fotó

Fotó: Mudra László [origo]
A képre kattintva galéria nyílik

22:08
december 12, 2012
Vágólapra másolva!

Pár százan maradtak

A demonstrálók között az általános sztrájk indítása is felvetődött a Kossuth téren tartózkodó tudósítónk szerint. A szervezők egyike végül megafonon végül arra buzdította a tömeget, hogy menjenek át a corvinusos hallgatói fórumra. A tömeg elindult az intézmény felé, már csak pár százan lehetnek.

22:21
december 12, 2012
Vágólapra másolva!

A Corvinuson nincs senki

Az [origo] tudósítója szerint a Corvinus előtt gyakorlatilag nincs senki. A diákok egy része itt akarta folytatni a megbeszéléseket, de az egyetem biztonsági őrei nem engedték be őket, mert a Corvinusra csak corvinusos diákok mehetnek be, és ők is csak akkor, ha dolguk van ott, ezért a tüntetők szétszéledtek.

22:22
december 12, 2012
Vágólapra másolva!

Melegszenek a fiatalok - fotó

Fotó: Mudra László [origo]
A tüzet a rendőrök eloltották. A képre kattintva galéria nyílik

22:25
december 12, 2012
Vágólapra másolva!

A Váci utcán andalogni

Az ünnepi díszekbe öltöztetett Váci utcán andalognak a tüntetők, a tömeg útját mindenfelé rendőrségi csapatszállítók kísérik, de sehol nem állják útjuket, rendbontás sincs.

22:32
december 12, 2012
Vágólapra másolva!

A hideg sokakat elűzött - fotó

Fotó: Mudra László [origo]
A képre kattintva galéria nyílik

22:47
december 12, 2012
Vágólapra másolva!

Hazaküldte a tüntetőket a HÖK

Megérkezett a tömeg a Corvinushoz, de a hallgatói önkormányzat képviselője nem engedte be őket, arra hivatkozva, hogy csak tízig kaptak engedélyt a belépésre. A demonstrálók egy része elindult hazafelé, a maradók hangosan árulózzák a Hök-öt. "Mennyünk be" és "Ennyit ér a HÖK"-rigmusokat skandálnak.

Fotó: Mudra László [origo]
A képre kattintva galéria nyílik

Gödöllői hallgatók egy csoportja tudósítónknak azt mondta: hazamennek, mert "ha a HÖK elküld minet, akkor ennyi! Arcon köptek bennünket."

23:25
december 12, 2012
Vágólapra másolva!

Feloszlott a tömeg a Corvinusnál

Csalódott morajlás kísérte, amikor a Corvinus biztonsági őre10 órakor bezárta az épület ajtaját. A tüntetők elkezdtek hazaszállingózni. A hallgatókat előzőleg hazaküldő Kiss Dávid HÖK-elnök az [origo] tudósítójának azt mondta: a rektor megbízásából és a biztonsági őr szavait tolmácsolva küldte el a hallgatókat, akik ha előbb - tízig - odaértek volna a Kossuth térről, akkor nem lett volna akadálya, hogy bemenjenek, de tízig szólt az engedély.

Fotó: Mudra László [origo]
A képre kattintva galéria nyílik

A HÖOK elnöke, Nagy Dávid ugyanakkor azt mondta az [origo]-nak, hogy volt engedélyük a fórum megtartására, de a rektor később visszavonta azt, mert a fél kilenc körüli Kossuth téri kordonátlépés után úgy ítélte meg, hogy radikalizálódni kezdenek az események.

Arra a kérdésre, hogy nem tart-e attól, hogy a történtek után a HÖK elveszíti hiteltét a hallgatók körében, Kiss Dávid nemmel válaszolt, a Corvinusra szerinte ugyanis már csak egy szűk kisebbség ment át.